Subotnje zasjedanje Skupštine FK Željezničar još jednom je potvrdilo da je Klub u posljednjem periodu napravio veliki iskorak u svim segmentima, a da ono pravo tek slijedi. Način na koji je Skupština održana, prezentacija izvještaja Upravnog i Nadzornog odbora, izlaganja delegata, demokratski duh, različitost mišljenja, sve to je još jednom potvrdilo da FK Željezničar i svi njegovi organi, Upravni odbor, Nadzorni odbor, Skupština imaju pravu funkciju i ispravan način rada.

Nakon usvajanja dnevnog reda, sljedeća tačka je bila popunjavanje upraženjene pozicije Predsjednika skupštine. Delegati su sa 38 glasova ZA za novog predsjednika Skupštine izabrali Adisa Hadžića.

– Moram prije svega reći da mi je izuzetno velika čast što sam dobio priliku da budem predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar. Ono što je najbitnije a to smo mogli vidjeti i danas, je da klub velikim koracima grabi naprijed, napreduje u svim segmentima i stvarno ne vidim gdje je kraj tome, kazao je Adis Hadžić.

Nakon toga predsjednik Upravnog odbora Vedran Vukotić podnio je izvještaj o radu za protekli period. U izvještaju je prezentovano finansijsko stanje Kluba, koji je poslovao sa 320.000 KM u plusu, prihodi od sponzora su porasli za 40%, prodat je rekordan broj sezonskih ulaznica i rekordan broj dresova.

– Sportski rezultat je prioritet u ovoj sezoni, ali mi uporedo nastavljamo sa ulaganjem u infrastrukturu i cilj je nastaviti sa rastom prihoda u svim segmentima. Ako u 2017. godini ostvarimo prihod od 1 miliona KM sa PDV-om od prodanih karata i sponzora, Klub će biti na održivom nivou, poručio je predsjednik Upravnog odbora Vedran Vukotić.

Nakon toga, sjajnu prezentaciju imao je član Upravnog odbora Dejan Nikolić, koji je govorio o naosjetljivijem dijelu, transfer politici. U uporednoj analizi sa transfer dešavanjima u klubovima poput Zrinjskog, Širokog Brijega i Slobode, Nikolić je sa izuzetno preciznim podacima pokazao prisutnima s koliko pažnje se u proteklom periodu radilo u ovom segmentu.

– Upornim radom u proteklih nekoliko prijelaznih rokova i promjenom ukupne klime oko Kluba, tek sada smo došli u situaciju da možemo imati prijelazni rok kakav smo imali ove zime. Sada smo u situaciji da se igrači sami nude FK Željezničar, što ranije nije bio slučaj, potvrdio je Nikolić.

Nakon toga, uslijedilo je izlaganja Amara Spahića i izvještaj o radu Nadzornog odbora. U sklopu toga prezentovan je prijedlog dogovora sa SD Željezničar, koji je morala potvrditi i Skupština.

Nakon izlaganja članova Upravnog i Nadzornog odbora došlo je i do konstruktivne diskusije, razmjene mišljenja tokom koje se smjenjivalo nekoliko tema. Delegati su ukazali i na propuste iz prethodnog perioda, o unutrašnjim dešavanjima u Klubu, koja su kasnije potpuno bespotrebno iznešena u javnost. U konstruktivnoj raspravi učestvovali su delegati Bećirspahić, Sarač, Gazdić, Bešić, Kaljanac, Hajrudin i Ermin Čengić.

Članovi Skupštine su sa 38 glasova ZA i jednim glasom PROTIV, usvojili isrcpan Izvještaj Upravnog odbora.

Peta tačka dnevnog reda donijela je razrješenje dvojice članove UO-a, te imenovanje novih. Prihvaćene su ostavke Kasima Imširovića i Mustafe Durakovića, a novi članovi UO-a su Dalibor Parač i Adis Oprašić.

Nakon toga, glasalo se o prijedlogu dogovora sa SD Željezničar.

Prijelog je glasio ovako:
Podržavaju se aktivnosti na sporazumnom rješavanju nastalih odnosa sa SD Željezničar, te daje saglasnost i ovlaštenje Predsjedniku Upravnog odbora da u potpunosti realizuje zaključeni Sporazum od 29.08.2016. godine, uključujući i potpisivanje svih isprava i dokumenata neophodnih za uknjižbu prava vlasništva na SD Željezničar za parcelu ukupne površine 1063m2, označenu kao 2174/2 KO_Novo Sarajevo II po novom premjeru, što po starom odgovara kč 829/2 KO Dolac.

Delegati u Skupštini su ovaj prijedlog usvojili jednoglasno. Podsjećamo, zahvaljujući ovom dogovoru sa SD Željezničar, Klub je dobio građevinsku i urbanističku dozvolu za izgradnju istočne tribine.

Poslije toga, sa 38 glasova ZA i jednim PROTIV usvojen je i izvještaj Nadzornog odbora.

Vrhunac Skupštine desio se pri samom kraju kada je uslijedilo izlaganja predsjednika Nadzornog odbora Senada Misimovića.

– Očekujemo da se članovi Skupštine uključe u aktivan rad Kluba, a sve diskusije su bile konstruktivne. Ono što je jako bitno i što bi trebalo promijeniti jeste kada kritikujemo određenu stvar da damo argumente. Vizija Željezničara je da Klub mora ojačati administraciju, a sve što je urađeno urađeno je sa najboljom namjerom. Sportski segment ima strateško vodstvo i mi hoćemo sve od sportskog segmenta. Što se tiče omladinskog pogona, to je sada fokus Kluba i zahtjeva temeljite izmjene u narednom periodu. Gospodin Tica je kvalificirao trenere koji su se služili nečasnim radnjama, te je to hrabro i odvažno i ja to podržavam. Cilj Omladinske škole je imati 640 polaznika na principu selekcija, a ne samo članarina. Želimo da 100 djece polaznika naše škole bude oslobođeno plaćanja članarine, a mi ćemo od njih stvarati igrače. Svakog utorka je sastanak drektora Omladinske škole, šefa stručnog štaba i direktora Kluba. Naša Omladinska škola mora hitno pronaći sredstva za povećanje prihoda trenera omladinskih selekcija i zbog toga su projekti nužni. Istočna tribina će biti završena u roku, a utamice Lige 6 će se gledati sa te tribine. Nama su bitne sve tribine i svi navijači, ali južna tribina je harizma, priča i historija, kazao je predsjednik NO FK Željezničar Senad Misimović.

U tom trenutku na video zidu se mogla vidjeti i slika kompletno završenog našeg doma Stadiona Grbavica, sa „kopom“ na jugu, predstavnici navijača su pljeskom i ovacijama ispratili sve to, a u tom trenutku Željezničar je postigao vodeći gol protiv Astane u prijateljskom susretu.

U nastavku pogledajte video izvještaj sa održane sjednice Skupštine FK Željezničar.