Željezničar je u svojoj skoro stoljetnoj historiji odigrao na stotine utakmica, a na današnji dan je igrao devet susreta. 

Prvu utakmicu na današnji dan Plavi su odigrali još 1933. godine kada su poraženi od sarajevske Sloge sa 1:0. Željo je igrao u Prvom razredu sarajevske podsavezne lige, a sezonu je završio na četvrtom mjestu (pet ekipa). Za naš tim su igrali: Rudolf Kinčić, Nikola Lončar, Milovan Adamović, Herland Gmaz, Stjepan Katalinić, Herbert Gmaz, Ivan Bradarić, Dragoljub Miholjčić, Rudolf Rosik, Muharem Saračević, Karlo Kinčić, Mijo Lasić, Zdravko Vidaković, Jovo Škundrić, Ivan Perija, Dragutin Tomašević, Sreten Vuković, Eduard Makon, Ferdo Burić, Mitar Dursum, Miroslav Savić, Vojislav Petković, Matija Lajsner, Zvonimir Šulhof, Rudolf Krička, Spaso Pavlović, Desimir Krulj, Radoslav Martinović, Drago Bunjevac, Miroslav Kuridža, Ilija Simić. Trener: Josip Šebalj.

Narednu utakmicu su Plavi igrali u okviru istog takmičenja, ali 1939. godine kada su remizirali sa Đerzelezom 0:0. Željo je završio na drugom mjestu, a igrali su: Anto Martinović, Ivan Bradarić, Dragoljub Miholjčić, Zdravko Vidaković, Ivan Perija, Ferdo Burić, Miroslav Savić, Desimir Krulj, Risto Radojević, Eduard Goričanin, Stanislav Tolnaj, Drago Filipović, Milan Ristić, Dejan Vukosavljević, Aleksandar Vukosavljević, Milan Živković, Dušan Vojnović, Aleksandar Obrenović, Anđelko Milošević, Josip-Juka Martinović, Branko Vidović, Miodrag Vukojčić, Danilo Radan, Slavko Oliva, Zdravko Šešelj, Branko Čuturilo, Josip-Joco Jurić, Borislav Poluga, Ibrahim Prohić. Trener: Dušan Marković.

Naš Klub je igrao i dvije prijateljske utakmice na današnji dan. Prvu 1950. godine u Hadžićima kada je savladao Radnika sa 6:2, a drugu 1959. godine protiv hrasničkog Famosa, a Plavi su slavili sa 6:1.

Mnogo je duela u historiji između Želje i Partizana, a jedan takav se igrao 19. novembra 1967. godine. Naš tim je slavio sa 1:0. Sezona je okončana na dobrom petom mjestu Prve savezne lige Jugoslavije, a boje našeg dresa su branili: Vasilije Radović, Enver Hadžiabdić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Fahrija Hrvat, Nusret Kadrić, Midhat Mujkić, Miljan Štaka, Hajrudin Saračević, Duško Bajić, Branimir Jelušić, Ivan Osim, Avdija Deraković, Fikret Mujkić, Josip Bukal, Boris Bračulj, Velija Bećirspahić, Dragan Nikolić, Mehmed Šljivo i Adem Borić. Treneri su bili: Marcel Žigante, Milan Ribar i Fadil Požegija.

U okviru Kupa Jugoslavije 1986. godine Željo je remizirao sa Rijekom na Kantridi 0:0, a nakon penala je poražen sa 4:2. Sezonu 1986/1987 su Plavi završili na devetom mjestu, a najbolji strijelac prvenstva je bio Radmilo Mihajlović. O njemu u nastavku.

Danas od 18 sati Plavi će gostovati u Banjoj Luci kod domaćeg Borca, a 1989. godine ovi rivali su igrali susret na Grbavici. Okončan je remijem 1:1, a nakon penala je slavio naš tim sa 4:3. Sezonu su Plavi završili na solidnom sedmom mjestu.

Na današnji dan 1995. godine Željo je na Koševu poražen od Zenice sa 2:1. Tu sezonu su Plavi završili na desetom mjestu. Za Želju su nastupali: Adnan Gušo, Ramiz Brajlović, Bulend Biščević, Alen Kurt, Muamer Ahmetagić, Nermin Fatić, Kemal Buljubašić, Muamer Jahić, Adin Mulaosmanović, Hadis Zubanović, Muamer Divjan, Samir Jahić, Alen Lalić, Aldin Husić, Admir Adžem, Adnan Pehlivanović, Dželaludin Muharemović, Fadil Žerić, Almir Memić, Muamer Hodžić, Admir Fetić, Adis Helać, Admir Bašić, Amir Smječanin, Rusmir Burek, Senad Žerić, Kemal Komarica, Bakir Tiro. Trener: Mišo Smajlović.

Kozara i Željo su 2011. godine igrali prvenstveni susret, a Plavi su slavili sa 2:0 golovima Adilovića i Zebe. Naš tim igrao je u sastavu: Gušo, B. Čolić, Bogičević, Vasilić, Kvesić, Gerhard, Jamak (65. Bešlija), Svraka, Smajić, Zeba (86. Selimović), Adilović (82. Ramić). Trener: Amar Osim.

Prošle sezone na današnji dan Željo je igrao u Vitezu i slavio sa 2:0. Oba gola je postigao Lendrić. Za Plave su igrali: Kjosevski – Memija, Kosorić, Bogičević, S. Stevanović (Stanić) – Marković, Blagojević – M. Stevanović, Bekrić (Radinović), Lazić (Križman) – Lendrić. Trener: Slavko Petrović.

Na današnji dan rođen je jedan od najboljih napadača našeg Kluba, Radmilo Mihajlović. Radmilo je rođen je u Foči 1964. godine. Fudbal je počeo igrati u lokalnoj Sutjesci, a u Željezničar dolazi pred početak sezone 1983/1984. Za Željezničar je odigrao 120 zvaničnih utakmica, postigavši 63 gola. U sezoni 1986/1987 je bio najbolji strijelac lige, nakon čega odlazi u zagrebački Dinamo. Poslije samo jedne sezone, odlazi u slavni Bayern, ali će se i tu zadržati samo jednu sezonu. Do kraja karijere je igrao još za Schalke 04, Eintracht Frankfurt, korejski Pohang Steelers, da bi karijeru okončao u kiparskom AEP Paphosu. Bio je i reprezentativac Jugoslavije, odigravši šest utakmica u kojima je postigao i jedan gol. Ostaće ubilježen u historiji kluba kao ubojit golgeter, tipičan centarfor sa istančanim rutinerskim osjećajem. Izuzetno cijenjen u to vrijeme, a potvrda je došla potpisivanjem ugovora sa Bayernom. Sretan rođendan, Radmilo!