Željezničar je u svojoj skoro stoljetnoj historiji odigrao na stotine utakmica, a na današnji dan je igrao devet susreta. 

Prvu utakmicu na današnji datum Plavi su igrali 1946. godine u okviru prijateljske utakmice na kojoj su poraženi od Torpeda sa 4:0. Željo je tu sezonu igrao kao jedini predstavnik iz BiH u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije.

U okviru Republičke lige NRBiH 21. novembra 1948. godine Željezničar je savladao bihačko Jedinstvo sa 3:0. Željo je u toj sezoni zauzeo prvo mjesto u Republičkoj ligi. Jedan od fudbalera našeg kluba u tom periodu bio je Mustafa Mamić, a u nastavku prenosimo članak objavljen 1949. godine u časopisu Fisukultura i sport: “Mustafa Mamić nije samo dobar sportista, kojeg poznajemo sa fudbalskih terena. On je i primjeran radnik. Radnici Radionice za održavanje pruga u Sarajevu poznaju ga kao četverostrukog udarnika i tri puta pohvaljenog fudbalera kao kandidata za člana Partije. Mamić je specijalista za sve vrste vaga, a naročito za kolske vage. Do sada je za Željezničar odigrao 112 utakmica i to gotovo uvijek sa uspjehom. Rijetko kada je publika nezadovoljna njegovom igrom. Svojim disciplinovanim ponašanjem, skromnošći i zalaganjem za uspjeh kolektiva on je stekao simpatije sportske publike Sarajeva…”.

U sezoni 1954/1955 naš tim se vratio u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, a 1954. godine je poražen od subotičkog Spartaka sa 4:1. U toj sezoni najbolji strijelac tima bio je Ilijas Pašić koji je prvi reprezentativac u historiji Želje.

Plavi su 21. novembra 1965. godine u Mostaru poraženi od Veleža sa 2:0. U toj sezoni poznatoj po namještenoj “aferi Planinić” Klub je zauzeo 12. poziciju, a igrali su: Vasilije Radović, Stevica Krsmanović, Ratislav Matić, Dušan Jovanović, Midhat Mujkić, Josip Zemko, Josip Katalinski, Ilija Tojagić, Nusret Kadrić, Enver Hadžiabdić, Miljan Štaka, Salem Ćenanović, Josip Bukal, Blagoje Bratić, Boris Bračulj, Đuro Smajlović, Branimir Jelušić, Lazar Lemić, Ljubo Kalaba, Edin Sprečo, Ivan Osim, Drago Smajlović, FIkret Mujkić. Trener: Josip Babić, Marcel Žigante.

U šampionskoj sezoni 1971/1972 Plavi su igrali utakmicu na današnji dan, a bilo je to protiv Olimpije na Koševu. Momčad Milana Ribara je slavila sa 1:0, a najbolju ekipu Jugoslavije su činili: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branimir Jelušić, Božo Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović, Željko Rodić. Najbolji golgeter Želje bio je Josip Bukal sa 14 golova.

Željo i Velež, stari rivali, odigrali su još jednu utakmicu na današnji dan. U okviru 1/4 finala Kupa Jugoslavije, 1991. godine, Rođeni su savladali Plave sa 1:0. Ipak, naš tim je u revanšu slavio sa 3:1 i to golom u posljednjim trenucima. U polufinalu su Plavi poraženi u Beogradu od Partizana, a revanš susret nikad nije odigran zbog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U sezoni koja je za naš Klub završena 5. aprila 1992. godine igrali su: Dragan Škrba, Željko Pavlović, Ismir Pintol, Vitomir Milošević, Jasminko Velić, Veldin Karić, Haris Alihodžić, Srećko Ilić, Fadil Hodžić, Mario Stanić, Rade Bogdanović, Gordan Vidović, Simo Krunić, Goran Gutalj, Suvad Katana, Sead Kapetanović, Milan Pavlović, Edim Hadžialagić, Admir Grošo, Mijo Katić, Siniša Nikolić, Kemal Elkaz, Jasmin Hurić, Sead Halilagić, Semir Hasanspahić, Mario Dodik, Adnan Pehlivanović, Elvir Baljić, Vedran Bećirbegović, Saša Savić, Mladen Damjanović, te sadašnji šef struke Plavih, Admir Adžem. Trener ekipe bio je Milan Ribar.

Željezničar je u Srebreniku 21. novembra 1998. godine poražen od Gradine sa 2:1. Plavi su u sezonu ušli kao aktuelni osvajači titule, ali su podbacili. Završili su na sedmom mjestu, a nastupali su: Adnan Gušo, Miroslav Kružik, Edin Kunić, Bulend Biščević, Adin Mulaosmanović, Edis Mulalić, Alen Kurt, Rusmir Burek, Dželaludin Muharemović, Almir Gredić, Nermin Fatić, Nermin Vazda, Aldin Ćenan, Senad Žerić, Nedžad Selimović, Edin Šopović, Andan Pehlivanović, Izudin Hadžiahmetović, Aldin Husić, Adnan Ćupina, Ismir Kozić, Admir Adžem, Sanjin Radonja, Hadis Zubanović, Emir Obuća, Admir Beganović, Elmir Lagumdžija, Samir Jahić, Sahmir Garčević, Ajdin Hadžihasanović, Nihad Buljugić. Treneri: Enver Hadžiabdić, Nedžad Verlašević.

U sezoni 2009/2010 Željo je nakon dugo vremena podigao trofej najboljeg u državi, a na današnji dan je slavio pobjedu u Laktašima od 1:0. Jedini strijelac bio je Lazar Popović.

Posljednju utakmicu na današnji dan Željo je igrao 2012. godine u okviru 1/4 finala Kupa BiH. Plavi su na Grbavici savladali Olimpic sa 3:0, dva gola je postigao Nermin Jamak, a jedan Eldin Adilović.