Trenerski posao je kažu kao hljeb sa sedam kora. Ako nisi trener u Bosni i Hercegovini. Ako imaš sreću da te angažuje neki od klubova Premijer lige BiH, onda je to vjerovatno hljeb sa sedamdeset i sedam kora.

Ako se dohvatiš trenerske stolice u jednom od dva najveća bh. kluba, onda moraš biti svjestan da kolika god tu bila čast koja te je zapala, ujedno si dobio i mnoštvo opozicionara. Pored ljudi koji svjesno ili ne rade protiv tebe, imaš i armiju navijača koja uvijek traži više, bolje i nikada nije zadovoljna učinjenim.

Kada je Admir Adžem prvi put imenovan za trenera Željezničara, mnogi su period koji je proveo na klupi Plavih sa Grbavice nazvali periodom u kojem je ‘Adžem učio i pekao trenerski zanat’. Rijetki pominju da je dao punu priliku za afirmaciju Bajiću i Hadžiahmetoviću, koji su poslije svoje karijere nastavili izvan Bosne i Hercegovine.

Pečenje zanata, učenje trenerskog posla ili kako god se to zvalo nije trajalo dugo, s obzirom na to da je bivši prvotimac Željezničara, nakon pola godine vraćen na ‘doškolavanje’. U omladinski pogon Plavih, ali i na završavanje licence koja mu je bila potrebna da bi vodio seniorski tim. Mnogi su tada prokomentarisali da će Adžem ‘zapamtiti kada će doći na red da ponovo sjedne na klupu Željezničara, koja nije za početnike nego prekaljene trenere koji će voditi tim ka titulama, donositi bodove i promovisati mlade igrače iz škole fudbala’. Rekoše neki.

U međuvremenu je nastavio sa radom sa juniorima tima sa Grbavice, završio licence, usput suvereno osvojio titulu sa juniorima u Omladinskoj Premijer ligi BiH, a kada je dan pred početak prvenstva postavljen za šefa stručnog štaba Željezničara, umjesto smijenjenog Petrovića, mnogi su rekli otkud on sad opet? Bez dana treninga sa ekipom koju nije spremao, niti selektirao, mnogi su rekli da se ne zna šta je veća ludost? Postavljanje Adžema na mjesto šefa struke ili njegovo prihvatanje ekipe sa kojom praktično nije imao nikakve veze.

Počelo je odlično idealan protivnik na početku sezone, sigurna pobjeda na otvaranju protiv GOŠK-a sa kojom je dobio mir. Narednih sedam dana bar, jer je uslijedilo horor otvaranje susreta u Doboju kod Kaknja i poraz, nakon kojeg je uslijedila još i nespretna izjava, pa je jedan dio navijača koji prate klub sa Grbavice uzeo Adžema ‘na zub’ i počela se stvarati atmosfera, u kojoj je za sve loše glavni i jedini krivac upravo bio Adžem.

Ipak, nije se trener Plavih puno obazirao na to, nego je u svakoj svojoj izjavi tražio vrijeme, koje će biti potrebno da se sprovede njegova vizija. Iako su mnogi bili nezadovoljni cijelom situacijom, načinom na koji ekipa igra, on nije odustajao, a ono što se u konačnici broji su samo bodovi i rezultat. Dva najbitnija faktora u trenerskom poslu. Rezultat i broj osvojenih bodova su jedino mjerilo u cijeloj priči. A Adžemova ekipa ih ima i više nego su i najveći optimisti očekivali i nalazi se na diobi prvog mjesta na premijerligaškoj tabeli.

Ne smije se zaboraviti da je trener Plavih imao i podršku rukovodstva kluba, koja mu je u tim ‘teškim’ momentima bila prijeko potrebna, jer je realno da je ona izostala pitanje je da li bismo danas pisali o uspjesima trenera Plavih.

Kada je Emir Hadžić na žrijebu Kupa BiH izvukao kuglicu sa imenom Željezničara, kojem će se suprotstaviti Široki Brijeg, sigurno jedina ekipa koju su htjeli izbjeći u ovom kolu takmičenja u nacionalnom kupu, većina je govorila o tome kako je ovih 15 dana finiša prvenstva period u kojem će ‘Adžem biti il’ pukovnik, il’ pokojnik’, s obzirom da ga je uz tromeč sa Širokim Brijegom čekao i duel protiv gradskog rivala, mnogi su već počeli špekulisati sa imenima njegovog nasljednika.

A onda je došla nedjelja u kojoj je Adžem diplomirao sa čistom desetkom.

Prvo je u sjajno pripremljenoj i motiviranoj igri njegovog tima pobijedio gradske rivale u sjajnoj utakmici, a onda i u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH savladao Široki Brijeg na Pecari, u utakmici koja je pored fudbalskog, nosila i dnevno-politički pritisak izazvan dešavanjima koja nemaju veze sa sportom.

U oba duela trener Plavih se sjajno prilagodio uslovima na terenu, igri protivnika i iskoristio sve mane oba protivnika, koji su svakako u ovom momentu uz Željezničar u najboljoj formi u bh. fudbalskom takmičenju. Pobjeda u derbiju i u duelu na Pecari u ovom momentu mu možda neće donijeti trofej, niko ne može garantovati da će se na kraju Plavi radovati sa podignutim peharom, ali je svakako ‘diplomska nedjelja’ otkrila jednu drugu stvar.

Admir Adžem je jedan od trenera koji bi mogao biti dugotrajno rješenje na klupi tima sa Grbavice. Uspio je ono što rijetkim polazi za rukom, a to je odhrvati se sa situacijom kada nemaš podršku navijača, a treba biti iskren i reći da je nije imao cijelim tokom svog mandata. Daleko od toga da su mu željeli skinuti glavu, ali je svima koji su sve posmatrali sa strane bilo jasno da nije bilo puno povjerenja u njegov rad. Činjenica je da Željezničar ne umire u ljepoti u fudbalske igre, nije tajna da se desi da prospe bodove gdje se najmanje nada, ali je činjenica da su Plavi pod Adžemom na diobi prvog mjesta i jednom nogom u polufinalu Kupa BiH, a rezultat je majka svih mjerila u fudbalu.

Ne treba zaboraviti da je Adžem uspio da promoviše i dva juniora Plavih, Hajdarevića i Šabanadžovića, koji su postali neizostavni članovi prvog tima. Ako tome dodamo i da su ‘Adžemovi juniori’, koje sada odlično sa klupe predvodi Omer Joldić, ostvarili plasman među 24 najbolje ekipe u juniorskoj Ligi prvaka, onda je sigurno jasno da je Adžem neko ko ‘nešto zna’, a koliko je to sve uspješno u konačnici, sudit će o njemu rezultati. Sigurno je da više nije ‘učenik’, ali je jasno da je prošo davno taj period kada ga se moglo etiketirati takvim nadimkom..

No jasno je da je ova sedmica jedna od onih u kojim može bar na trenutak da zaboravi na sav pritisak koji nosi posao kojim je izabrao da se bavi i koji je stvoren oko njega prethodnih sedmica i mjeseci, i da uživa u svemu učinjenom u prethodnom periodu.

Autor: Emir Katana, Sport1.ba (www.sport1.ba/premijer-liga-bih/admir-adzem-sedmica-u-kojoj-je-ucenik-diplomirao-sa-desetkom/102714)