Na današnji dan prije 19 godina reintegrisana su sarajevska naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Grbavica je jedno od većih sarajevskih naselja koje je tokom rata bilo pod kontrolom vojske bosanskih Srba, koji su uz pomoć JNA početkom 1992. godine okupirali ovo naselje. Devetnaestog marta 1996. godine izvršena je reintegracija sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići. Povratkom na Grbavicu 19.03.1996. godine, građani su zatekli katastrofalno stanje. Četiri godine niko s Grbavice nije vozio smeće kojim je naselje bilo pretrpano, veliki broj stanova je bio uništen i zapaljen, saobraćajna infrastruktura je u potpunosti uništena.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica ili popularno zvana “Dolina Ćupova” je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona “6. april” sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine “plavog salona”.

Rušen je i paljen s ciljem da se uništi sve ono što je s ljubavlju građeno još od 1921. godine. Gledali smo “ljepoticu” sa borbenih linija i maštali o prvom narednom derbiju, o semaforu, stolicama, reflektorima i prvoj noćnoj utakmici u “Dolini Ćupova” i znali smo da ćemo jednog dana doći na svoje, na naše.