Imajući u vidu Statut i model rada, FK Željezničar ima obavezu informisati navijače, članove, sponzore i prijatelje Kluba o svim važnim aktivnostima koje provode organi Kluba. To je praksa koja je uspostavljena u proteklom periodu i koja će se nastaviti u budućnosti.

Organi Kluba nakon sagledavanja činjenica i konstatacija navedenih u rješenjima Poreske Uprave FBiH su podnijeli prijavu za utvrđivanje odgovornosti za nepravilnosti u poslovanju Kluba.

Klub ovom prilikom informiše navijače, članove, sponzore i prijatelje Kluba da je u 2016. godini, nadležnom tužilaštvu dostavljena cjelokupna raspoloživa dokumentacija o poslovanju za period koji obuhvataju poreska rješenja, a radi provođenja daljih radnji i utvrđivanja eventualne odgovornosti za konstatovane nepravilnosti u poslovanju Kluba.

Do sada, FK Željezničar je u nekoliko navrata informisao javnost o utvrđenim činjenicama, koje su rezultat kontrola Poreske uprave FBiH i putem web stranice je prezentovana rekapitulacija poreskog duga zaključno sa posljednom poreskom kontrolom u aprilu 2016.godine.

Informacija o rezultatima provedene porezne kontrole i rekapitulacija poreznih obaveza Kluba

Podsjećamo, da su članovi Skupštine Kluba, još na sjednici održanoj 30.01.2016. godine, prilikom imenovanja Upravnog i Nadzornog odbora Kluba, pokrenuli pitanje utvrđivanja odgovornosti za konstatovane nepravilnosti u poslovanju. Samim tim, organi Kluba su imali obavezu  da sva saznanja o nepravilnostima kao i raspoloživu dokumentaciju o poslovanju objedine, te u tom smislu informišu nadležne državne organe.

Stav FK Željezničar je da nakon ovog saopštenja, neće davati komentare i iznositi dodatne informacije, jer će tužilaštvo u skladu sa svojim nadležnostima provoditi dalje aktivnosti, uključujući i eventualno informisanje javnosti.