Predsjednik Nadzornog odbora FK Željezničar, Senad Misimović, navijačima, sponzorima i prijateljima Kluba je prezentovao model rada Kluba i argumentovano objasnio svaki pojedinačni segment.

Osvrt predsjednika Nadzornog odbora FK Željezničar, Senada Misimovića, prenosimo vam u cijelosti u nastavku.

MODEL RADA KLUBA

Sadašnji model rada FK Željezničar svoje poslovanje temelji na planskom generisanju prihoda Kluba i apsolutnoj kontroli troškova. Vizija FK Željezničar je, između ostalog, ostvariti održivo poslovanje u srednjem i dužem roku, koje će obezbijediti pretpostavke da se značajno unaprijede rezultati sportskog segmenta Kluba u domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Važno je naglasiti da održivo poslovanje Kluba podrazumijeva kontrolu rizika, transparentnost i budžetiranje svih poslovnih aktivnosti. To su nužne pretpostavke da bi se prema navijačima, članovima Kluba, sponzorima, ulagačima i prijateljima Kluba izgradilo povjerenje i uspostavila dugoročna sportska i poslovna veza.

Na toj platformi, FK Željezničar je već postao poželjna destinacija za igrače, trenere, uposlenike Kluba i sponzore Kluba u BiH i regiji. Apsolutna transparentnost Kluba prema navijačima, sponzorima, sportskoj i poslovnoj javnosti ogleda se u činjenici da je FK Željezničar danas educirani poreski obveznik koji uredno izvršava svoje obaveze prema institucijama sistema, uposlenicima Kluba i dobavljačima Kluba.

U posljednja četiri mjeseca, na ime poreza i doprinosa FK Željezničar je uplatio iznos od 498.613,46 KM, što je za jedan sportski kolektiv izuzetno visok iznos. Ova činjenica posebno dobija na značaju kada se stavi u kontekst poslovnog okruženja, koje nije razvijeno u toj mjeri da omogućava dostatne profite za stimuliranje društveno odgovornih grana kao što je sport. S druge strane, ova činjenica pokazuje jasnu opredijeljenost Kluba da bude uzoriti primjer u svakom segmentu svog ponašanja, kako u sportskom, tako i u poslovnom dijelu.

Urednost ličnih primanja svim uposlenicima FK Željezničar u sportskom segmentu i administraciji, uz plaćene poreze i doprinose na stvarne osnovice primanja, garantirana je ličnim kompenzacionim paketom koji je sastavni dio ugovora svakog uposlenika. Klubom se mogu baviti realizirane i finansijski obezbijeđene odgovorne osobe, koje nemaju potrebu za ličnom promocijom niti hipotetički mogu imati opciju ostvarivanja ličnog interesa.

Svi generatori prihoda Kluba, kao što su prihodi od ulaznica, prihodi od sponzora i prihodi od transfera igrača seniorskog tima i omladinskog pogona su strogo kontrolisani.

Klub posluje po već etabliranim praksama u ovoj industriji, koje podrazumijevaju iznadprosječna znanja u vođenju svih poslovnih operacija, znanja iz upravljanja poslovnim rizicima i hrabrost u donošenju poslovnih odluka.

SPORTSKI SEGMENT KLUBA

Ovaj segment uređen je generalnim kompenzacionim paketom koji važi za Stručni štab i ličnim kompenzacionim paketima koje je potpisao svaki uposlenik Kluba. Generalni kompenzacioni paket podrazumijeva autonomiju Stručnog staba kod donošenja svih odluka koje se tiču sportskog segmenta Kluba, ukoliko taj segment funkcioniše na liniji postavljenih ciljeva.

Shodno tomu, nijedan igrač se ne može angažovati bez saglasnosti Stručnog štaba i argumenata koji se moraju dostaviti u pismenoj formi. Ta procedura podrazumijeva da za svakog igrača postoji istorija komunikacije, od inicijalnog kontakta do sklapanja ugovora u štampanoj i elektronskoj formi, koja je uvijek na raspolaganju svim članovima Upravnog i Nadzornog odbora i koja će biti na raspolaganju novim strukturama Kluba u budućnosti.

Isti model procedure postoji i za igrače koji nisu i koji neće zadovoljiti kriterije FK Željezničar, što se argumentira upitnikom koji popunjava Stručni štab i koji se prezentira takvim igračima. Na ovaj način, uz jasne propozicije, FK Željezničar želi podići nivo zadovoljstva svakog igrača, svakog člana Stručnog štaba i svih uposlenika administracije.

Na bazi linije životnog ciklusa ekipe kao cjeline i svakog pojedinog igrača, ova struktura FK Željezničar trudi se na vrijeme planirati i donositi poslovne odluke, sa najmanjim mogućim procentom greške.

To je ujedno i put kojim će FK Željezničar postati prva opcija igrača, trenera i menadžera iz BiH i regije kada odluče promijeniti sredinu ili kada se odluče odazvati pozivu Kluba. Svaka poslovna cjelina Kluba je profitna jedinica, što znači da svaka ta cjelina generiše vlastiti prihod i pokriva troškove.

Na liniji takve poslovne prakse, sportski segment neće biti oslabljen zbog ulaganja u infrastrukturu stadiona. To podrazumijeva dovođenje ciljanih pojačanja, što će u saradnji sa Stručnim štabom biti urađeno prije kraja sezone, jer vizija FK Željezničar podrazumijeva sportsku borbu za najviše ciljeve u svakoj sezoni.

OMLADINSKI POGON FK ŽELJEZNIČAR

U ovom segmentu urađeno je jako mnogo promjena u posljednjih godinu dana. Značajno je unaprijeđena infrastruktura i položaj trenera Omladinske škole. Trenerima Omladinske škole regulisan je formalno pravni status.

Klub iz vlastitih prihoda plaća najam terena u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, u sklopu Opštine Novi Grad, što predstavlja značajnu uštedu u budžetu Omladinske škole. Unaprijeđeno je i ukupno poslovanje, uzevši u obzir budžet Omladinske škole, kao i planiranje prihoda i rashoda.

Također, od svakog transfera igrača koji je ponikao u Omladinskoj školi, prebacuje se 3% iznosa ukupnog transfera na raspolaganje školi. Svi prihodi Omladinske škole su zbog loših iskustava iz prošlosti danas zaštićeni, jer se sredstva Omladinske škole deponuju na posebnom računu kojim upravljaju šef Omladinske škole i direktor FK Željezničar.

Međutim, zbog niske prethodne baze, te promjene još uvijek nisu generisale očekivanu dodatnu vrijednost. U narednom periodu je planiran neovisni audit rada Omladinske škole, što će poslužiti kao polazna osnova za radnu grupu koja se bavi omladinskim pogonom, kao i za kadrove škole, kako bi se definisao precizan plan budućeg održivog razvoja.

Omladinskom pogonu, kao najvećem potencijalu FK Željezničar, su potrebni kadrovi koji će pokrenuti projekte koji donose novac, na temelju kog će se realizirati vizija razvoja Omladinske škole, uz nužna osvježenja u svim dijelovima omladinskog pogona. Ti procesi su započeti i podrazumijevat će ozbiljne promjene u radu škole.

ULAGANJE U GRADNJU INFRASTRUKTURE STADIONA

Fudbal se igra zbog navijača, te je prvenstveno zbog toga bilo razumno planirati unaprijeđenje infrastrukture stadiona Grbavica. Odziv navijača i sponzora kluba iz BiH i svijeta kroz akciju Kupi stolicu za evropsku Grbavicu bio je motiv svim strukturama Kluba da počnu i završe sve poslove koji će obezbijediti dobijanje licence za igranje evropskih utakmica na stadionu Grbavica već od ljeta ove godine.

FK Željezničar je ponosan na navijače koji su sa pravom postali generalni sponzor Kluba. Snaga brenda FK Željezničar i garantirana transparentnost su bili motiv navijačima u cijelom svijetu da postanu dio važnog projekta.

Odgovorne osobe FK Željezničar, koje su preuzele ozbiljne obaveze za poslovanje Kluba u ponuđenom mandatu, su prije svega navijači FK Željezničar i žele da u ovoj, kao i u narednim generacijama navijača uvijek postoji neraskidiva veza između stadiona i svih simpatizera Kluba. Na bazi ovakvog jedinstvenog primjera sinergije u modernoj istoriji ovog sporta, navijači FK Željezničar će se uvijek osjećati posebnima, jer su gradili stadion Grbavica.

Zbog tog važnog čina, u znak zahvalnosti svim onim koji su pomogli i koji će pomoći gradnju stadiona, vanjski zidovi obnovljenog Plavog salona će biti obloženi bijelom fasadnom ciglom, gdje će biti zabilježena imena svih navijača i sponzora koji su vlastitim sredstvima učestvovali u gradnji stadiona.

Nakon što projekat bude završen, 31.05.2016. godine, navijači i sponzori FK Željezničar će se upoznati sa svim novim sadržajima koji će predstavljati važan korak u kontinuiranom radu na infrastrukturi stadiona.

Na liniji kontinuiranog ulaganja u infrastrukturu, FK Željezničar će u ovoj godini, iz vlastitih izvora sredstava, kao i iz sredstava sponzora, lokalne zajednice i institucija, te iz sredstava koja će se generisati iz posebnih projekata sa navijačima, započeti i završiti gradnju prve faze istočne tribine stadiona Grbavica.

U idućoj godini će početi i gradnja prve faze južne tribine. Krajnji cilj je da kroz poboljšanje uslova za navijače i igrače povećamo posjete navijača i podignemo kvalitet igre. Također, želimo omogućiti porodične posjete utakmicama i podići nivo sigurnosti svih posjetilaca. To su važni preduslovi da već ove godine na Stadionu Grbavica možemo ugostiti i reprezentativne selekcije.

Ovakav pristup u poslovanju je univerzalno priznat model rada u poslovnom svijetu i bio je važan preduslov da bi se ova upravljačka struktura uopšte bavila Klubom.

Za evropsku Grbavicu. Mi smo Željini, Željo je naš!