U Plavom salonu Stadiona Grbavica sinoć je održana redovna sjednica Skupštine FK Željezničar na kojoj su delegati aktivno raspravljali o trenutnoj situaciji Kluba, te su donesene značajne odluke koje se tiču funkcionisanja Kluba u narednom periodu.

Nakon usvajanja Dnevnog reda i Zapisnika sa posljednje sjednice, uslijedila je tačka dnevnog reda pod nazivom „Prezentacija, usvajanje i objavljivanje Javnog poziva za strateško partnerstvo“.

Delegati skupštine na prethodnoj su sjednici imenovali Radnu grupu koja će voditi aktivnosti u cilju pronalaska strateškog partnera FK Željezničar. Zadovoljstvo nam je što tom grupom profesionalaca rukovodi bivši istaknuti igrač i predsjednik našeg Kluba i uvaženi član poslovne zajednice u Bosni i Hercegovini, Almir Gredić. Na sinoćnjoj sjednici, Adi Bikić, pravni konsultant iz Frankfurta i član Radne grupe, predstavio je plan i program rada koji je, nakon temeljite rasprave, bez glasova protiv usvojen od strane delegata.

U cilju cjelovitog i transparentnog izvještavanja članova i javnosti, vrijedi istaknuti da su članovi Radne grupe u prethodnom periodu proveli detaljnu analizu kapaciteta kluba i razvoj modela koji bi osigurali zaštitu imovine i optimizaciju potencijala kluba. Predložene promjene u načinu upravljanja klubom usklađene su sa prethodno usvojenom Strategijom Kluba i sadržane su u konceptu Javnog poziva. Novi javni poziv, za razliku od prethodnog, predviđa mogućnost zasebnog investiranja u segment infrastrukture i sportski segment, a prednost će imati onaj investitor koji bude zainteresiran za ulaganje u oba segmenta istovremeno.

Rukovodstvo FK Željezničar obavještava članove i javnost da će finalna verzija Javnog poziva sa detaljima o načinu upravljanja Klubom i upotrebom imovine Kluba biti pripremljena od strane Radne grupe do kraja februara, a sve kako bi se početkom marta objavio zvanični Javni poziv za strateško partnerstvo.

Nakon usvajanja niza zaključaka u vezi sa ovom strateškom aktivnošću Kluba, predsjednik UO, Jusuf Tanović, prezentovao je Izvještaj o radu Upravnog odbora u proteklom periodu. Ovom prilikom, prezentovan je jasan tok saradnje sa programom Future Falcons, objašnjeni su razlozi raskida angažmana prethodnog šefa stručnog štaba te je uz prihvatanje odgovornosti za neuspjeh proširenja ove saradnje, naveden jasan plan za izlazak iz rezultatske krize. Istovremeno, istaknuto je da će se pojedini elementi saradnje sa programom Future Falcons nastaviti, što se prije svega odnosi na afirmaciju mladih igrača i participaciju naših juniora u prestižnim turnirskim programima.

Nadalje, istaknuto je da će rukovodstvo kluba u narednom periodu, u saradnji sa svim nivoima vlasti, nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta nove južne tribine, te izgradnji novog fan shopa/Macron Concept Store. Na kraju, naglašeno je da će Klub 2023. godinu završiti sa rekordnim prihodom od 7,8 miliona KM uz napomenu da se u ovaj iznos knjiže i iznosi koje je klub primio od KS u svrhu regulisanja glavnice poreznog duga nastalog do 31.12.2018. godine. Klub nastavlja pozitivan trend finansijske stabilizacije, a u narednom periodu će se pristupiti i jačanju administracije. Izvještaj UO usvojen je bez glasova protiv.

Naredna tačka Dnevnog reda odnosila se na izvještaj Nadzornog odbora kojeg je prezentovao Borislav Goić, predsjednik NO. U konstruktivnoj diskusiji koja je istakla pogrešne procjene i poslovne odluke u kontekstu saradnje sa programom Future Falcons, usaglašen je način rada i komunikacije koji bi u budućnosti trebao minimizirati slične rizike nakon čega je izvještaj NO usvojen.

Delegati Skupštine FK Željezničar su za prijedlog člana Izvršnog odbora u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo potvrdili Seudina Novalića, a za zamjenskog člana Budislava Vojinovića. Odabrani su i zamjenski delegati u Skupštini Kluba, a listu možete pogledati ovdje.

Na kraju, odabrani su i članovi komisije za izradu prijedloga izmjena ili novog Statuta Kluba. Delegati skupštine saglasni su da izmjene statuta trebaju ići u smjeru reduciranja broja članova skupštine kao i davanja većeg značaja članovima kluba prilikom izbora delegata.

Mi smo Željini, Željo je naš!