Neplanirani remi na domaćem terenu je uzrokovao ispuštanje prvog mjesta na tabeli. Navijači su sigurno bili razočarani krajnjim ishodom utakmice u kojoj je naš tim stvorio dobar uvodni i loš završni dojam. Sada iz toga proističe da se moramo iskupiti za propuštene bodove, a naredna stanica neće biti nimalo lagana jer gostujemo u Širokom Brijegu.

Željezničar je u utakmici s Krupom pokazao promjenjivu igru. U pojedinim trenucima dok smo imali vođstvo je izgledalo kao da je pitanje vremena kada ćemo povećati prednost. Međutim, primljeni gol je potpuno promijenio tok igre pa smo čak mogli i izgubiti. Jedan osvojeni bod je doživljen kao loš rezultat jer se na Grbavici očekivala pobjeda i zadržavanje prvog mjesta. Pred nama je i prvenstvena pauza zbog nastupa naše reprezentacije u novoformiranoj Ligi nacija, no prije toga će se odigrati još jedno prvenstveno kolo. Željezničar gostuje na Pecari gdje je uvijek bilo teško doći do bodova. Imajući to u vidu, vjerovatno bi i bod bio povoljan rezultat, mada nema razloga da se ne pokuša ponoviti scenario iz jesenjeg dijela prošle sezone kada smo poslije dugo vremena osvojili sva tri boda u Širokom Brijegu.

Široki Brijeg je poslije sedam odigranih kola jedina neporažena ekipa u Premijer ligi. Ipak, na prvom mjestu nisu zbog čak četiri remija, od čega su čak tri završena bez golova. Treba naglasiti da je Široki Brijeg ta tri remija bez golova ubilježio u posljednja četiri kola, a da je u preostaloj utakmici slavio pobjedu od 1:0 protiv Mladosti zahvaljujući kasnom golu u sudijskom vremenu. Zbog ovakvih rezultata ne čudi podatak da su do sada primili samo dva gola. Istovremeno je zanimljivo i to da su jedina dva gola primili na gostovanju u Krupi na Vrbasu kada su odigrali 2:2. U svim ostalim utakmicama su uspjeli sačuvati svoju mrežu. S druge strane, od deset postignutih golova, šest su postigli u ubjedljivoj domaćoj pobjedi od 6:0 protiv Čelika. Uprkos trećem mjestu i činjenici da do sada nisu pretrpjeli poraz, navijači Širokog Brijega su bili veoma razočarani posljednjim rezultatima, a pogotovo remijem u Gabeli, pa su zahtijevali odlazak šefa stručnog štaba Borisa Pavića. Pavić je na kraju zaista i odstupio tako da će tim protiv nas voditi njegov pomoćnik i stalni „joker“ u ovakvim situacijama Denis Ćorić. Na njemu je zadatak da protiv našeg tima pokuša ostvariti pozitivan rezultat, a za domaćine je to samo pobjeda.

Kada se pogleda tim Širokog Brijega, tu ima nekolik veoma dobrih premijerligaških igrača. Tu su igrači kao što su Luka Bilobrk na golu ili defanzivci Dino Ćorić, Josip Barišić, Josip Ćorluka, Stipo Marković, Josip Kvesić, Bernardo Matić. Defanzivni dio tima je vjerovatno i snažniji dio tima, iako ne treba zanemariti ni kvalitet ofanzivaca kao što su Dejan Čabraja ili Dražen Bagarić. U odnosu na prošlu sezonu, tim je ostao bez nekoliko važnih pojedinaca. Prije svega se misli na Luku Menala, ali među bivšim igračima su i Damir Zlomislić, Slavko Bralić i Josip Ćorić. Otišli su i veterani Wagner i Jure Ivanković, dok se od novih imena moraju izdvojiti nekadašnji mladi reprezentativac i igrač Čelika Marin Popović, štoper Dominik Kovačić (Sheriff Tiraspol), igrači sredine terena Mario Babić (stigao iz Belgije, bivši igrač zagrebačkog Dinama) i Tomislav Turčin (Rijeka), te brazilski napadač Eliomar (Javor Ivanjica). Sve zajedno to čini sasvim dobar tim za Premijer ligu tako da će se do kraja sezone sigurno boriti za sami vrh tabele.

U našem timu će za nastup ponovo konkurisati Anel Šabanadžović koji je protiv Krupe odslužio suspenziju zbog žutih kartona. Lakšu povredu ima Filip Jazvić i upitno je hoće li biti u konkurenciji za ovu utakmicu. Svi ostali igrači su spremni i na raspolaganju su stručnom štabu koji će na kraju odlučiti ko će sve biti u konkurenciji za nastup.

Kao što je već spomenuto, u prošloj sezoni smo ostvarili jednu prvenstvenu pobjedu u Širokom Brijegu, prvu od 2010. godine. Ipak, u posljednjem prošlosezonskom duelu na Pecari smo poraženi, dok smo oba puta na Grbavici remizirali. Gledajući sve prethodne međusobne utakmice u prvenstvima, Široki Brijeg je jedini klub koji s nama ima pozitivan omjer. Imaju tri pobjede više, i to najviše zahvaljujući sigurnim igrama na svom stadionu. U osamnaest prvenstvenih gostovanja na Pecari smo samo četiri puta ostali neporaženi. Dvije pobjede i dva remija zaista izgledaju loše pa se svakako nadamo da ćemo to popraviti nakon ovog gostovanja.

Utakmica se igra u 20 sati uz prenos na MojaTV.