Drugi dio sezone je otvoren sigurnom pobjedom protiv Olimpica. Tri boda u duelu sa direktnim konkurentom za plasman u evropska takmičenja će mnogo značiti za atmosferu u timu, ali i među navijačima. Istovremeno, ni sami vrh tabele nije daleko, a priliku da vidimo imamo li snage da se uključimo u tu borbu je naredno kolo u kojem gostujemo kod Širokog Brijega.

Susret rivala koji već godinama odlučuju o raspodjeli trofeja dolazi nakon što su oba tima ostvarili pobjede. Široki Brijeg je kao gost slavio protiv Radnika sa 2:1 čime je zadržao vodeću poziciju na tabeli, i to sa četiri boda više od našeg tima. Nema sumnje da se radi o derbiju kola. Imajući u vidu trenutni položaj na tabeli, ali i tradiciju naših utakmica u ovom hervegovačkom gradu, čini se da ne možemo ništa izgubiti. Svaki bod je veliki, a eventualni poraz od lidera na tabeli nije tragedija. Do kraja polusezone ima još mnogo da se igra.

Široki Brijeg je u zimskoj pauzi doveo dva nova igrača. To su Brazilac Tai i iskusni hrvatski napadač Dino Kresinger. S druge strane, za ovaj klub u proljetnom dijelu sezone neće igrati nekoliko igrača koji svakako nisu bili u prvom planu. To su Neven Laštro i FIlip Mihaljević, koji su napustili klub, te Mario Ljubić i Vlado Zadro, koji su otišli na posubu u GOŠK. U svakom slučaju, kostur tima kojeg vodi Slaven Musa je ostao isti, pri čemu su najopasniji Wagner, Zakarić i novopridošli Kresinger. Naravno, tu su i druga provjerena imena poput bivšeg reprezentativca naše zemlje Borisa Pandže, zatim braće Džidić, Barišića, Ćorića i Landeke, a ne smiju se zaboraviti ni važni mlađi igrači, kao što su Ćorluka, Marković i Kožulj.

Najveći hendikep za naš tim će biti neigranje najboljeg strijelca Premijer lige Riada Bajića koji je skupio tri žuta kartona. Zbog toga su neophodne promjene u timu u odnosu na utakmicu s Olimpicom. Moguće je da priliku za igru u napadu dobije bivši igrač Širokog Brijega Juan Manuel Varea, svoju priliku za nastup čeka i Nedo Turković, a nije isključeno da priliku od prve minute dobije i Sead Bučan. Ostaje još da se vidi hoće li Damir Sadiković biti spreman za nastup, nakon što je zbog prehlade propustio prošlu utakmicu.

Ova dva tima su se sastala i na pripremama, i to na turniru “Andrija Anković” u Gabeli. Tada je Široki Brijeg slavio sa 2:1. Strijelac gola za naš tim je bio Damir Sadiković. U prvom dijelu sezone, u utakmici odigranoj na Grbavici, bilo je neriješeno 1:1. Tri prvenstvena duela prije toga smo poraženi, dok smo posljednju pobjedu nad Širokim Brijegom u PL ostvarili još krajem 2012. godine. Omjer nam je posebno nepovoljan na Pecari, gdje smo u petnaest prvenstvenih utakmica samo jednom ostali neporaženi.