Na veliku radost navijača, ljetna pauza je mnogo kraća od one zimske. Evropske utakmice su nam donijele prve nagovještaje iskušenja koja slijede. Već predstojećeg vikenda, a između dvije utakmice kvalifikacija za Evropsku ligu, Željezničar će započeti novu prvenstvenu sezonu. Već drugi put uzastopno ćemo novo izdanje Premijer lige BiH otvoriti utakmicom protiv GOŠK-a. Za razliku od prošle sezone, ovaj put ćemo gostovati.

O ambicijama ne treba mnogo trošiti riječi. Željezničar uvijek želi ostvarivati najbolje rezultate pa će tako biti i u novoj sezoni. Ipak, odmah u početku se može reći da će sezona biti veoma zahtjevna te da će kroz naredna 33 kola biti mnogo teških utakmica. Promjena sistema takmičenja, dva zanimljiva nova kluba u ligi, kao i igračke i trenerske promjene u klubovima garantuju nam zanimljivu sezonu. Novi trokružni sistem takmičenja donosi i jedno kolo više pa će to dodatno pojačati česte tvrdnje da je sezona duga i da par dobrih ili loših rezultata u seriji ne moraju biti razlog za euforiju ili paniku. S druge strane, relativna izjednačenost ekipa koje se vode kao konkurenti za vrh u kombinaciji sa nekoliko veoma neugodnih timova iz „drugog plana“ će istovremeno povećati značaj svakog osvojenog boda.

Mi sezonu otvaramo gostovanjem u Gabeli. GOŠK je bio jedan od najuspješnijih timova drugog dijela prošle sezone. Istina je da su igrali u Ligi za opstanak, ali su zahvaljujući dobrim rezultatima uspjeli osvojiti prvo mjesto u toj grupi klubova. Dobre utakmice su igrali i u utakmicama četiriju kola koja su prethodila podjeli lige na dva dijela. Međutim, tim iz Gabele je promijenjen u ljetnoj pauzi, baš kao i naš, pa to znači da je njihov stvarni kvalitet određena nepoznanica. Mi na papiru imamo ulogu favorita i stoga moramo biti veoma oprezni. Osim toga, u prošlosti se znalo desiti da igranje u evropskim utakmicama bude praćeno lošim početkom prvenstva. Ovaj put ćemo nastojati da to izbjegnemo i da već od prvog kola počnemo skupljati bodove.

GOŠK je tokom ljeta pretrpio određene promjene u igračkom kadru. Šef stručnog štaba Feđa Dudić je odlično vodio tim u proljetnom dijelu protekle sezone. Dobri rezultati u pripremnom periodu su mu ohrabrenje pred početak sezone. Uprkos odlasku nekoliko važnih igrača i činjenici da je postojeći tim prilično mlad, cilj ovog hercegovačkog kluba što raniji opstanak u Premijer ligi. U prva dva kola će igrati protiv nas i Zrinjskog tako da početni koraci u ostvarenju tog cilja neće biti nimalo jednostavni. Tim su tokom ljeta napustili Matej Rodin, Nardin Mulahusejnović, Dino Deak, Marko Mišić, Stefan Barić, Hyon-uk So, kao i nekoliko igrača koji nisu imali značajniju minutažu. To znači da će glavne uzdanice u novoj sezoni biti Dalibor Kozić na golu, u odbrani od iskusnijih igrača Elvir Čolić i Amir Zolj, kao i Emrah Hasanhodžić, dok se na bokovima ističu Petar Raguž i Stjepan Vego. Pored Čolića i Hasanhodžića, od bivših prvotimaca našeg kluba, tu je Dino Hasanović u veznom redu, a glavni kandidat za mjesto napadača je Mirsad Ramić. Kada su u pitanju novi igrači, na posudbu iz Zrinjskog su stigli ofanzivac Nermin Hajdarević i Anđelo Bevanda koji igra u odbrani. Iz Orašja je tigao Elvedin Aletić, igrač sredine terena, dok su krilne pozicije pojačali Vedin Kulović (ex Mladost, Velež) i Ernest Grvala (Radomlje). Iz Slovenije je stigao lijevi bočni Miha Vidmar, a posljednji „novajlija“ je Marin Karamarko koji igra na štoperskoj poziciji i bivši je kadetski reprezentativac Hrvatske.

Ni naš tim nije bio imun na promjene. Osim promjene u stručnom štabu, desile su se i mnoge promjene u igračkom kadru. Navijači su većinu igrača imali priliku vidjeti u dvjema evropskim utakmicama, a sada će isti ubilježiti i svoje prve premijerligaške minute u našem dresu. Početni sastav će vjerovatno biti sličan onome koji je izašao protiv Narve Transa, s tim da će prvi put u konkurenciji biti i štoper Matej Rodin koji je proteklu sezonu igrao upravo u GOŠK-u. Također treba imati u vidu da u premijerligaškim utakmicama u kadru smiju biti najviše četiri strana igrača pa će to sigurno dovesti do neke promjene u početnih jedanaest.

Željezničar i GOŠK su do sada odigrali šest prvenstvenih utakmica. Naš tim je svaki put slavio, mada treba naglasiti da nisu sve pobjede ostvarene lako. Naročito se to odnosi na gostujuće utakmice jer smo sve tri pobjede u Gabeli ostvarili s jednim golom razlike. Primjera radi, prošlosezonsko gostovanje je riješeno pogotkom debitanta Ubiparipa na samom otvaranju utakmice.

Utakmica se igra u subotu u 17:30 sati uz prenos na Moja TV.