Porazom na Kipru smo se oprostili od takmičenja u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Poraženi smo i u posljednjoj prvenstvenoj utakmici koju smo u Zenici odigrali sa Čelikom. Sada je na redu prva domaća utakmica u Premijer ligi BiH. Odmah nas očekuje derbi jer u goste na Grbavicu stiže Zrinjski.

Prema tome, već u trećem kolu nas očekuje prvi od nekoliko mečeva koji izazivaju najviše pažnje u domaćem prvenstvu. Naš tim je u prva dva kola gostovao i postigao je polovičan uspjeh. U Gabeli smo slavili minimalnu pobjedu, da bismo u prošlom kolu istim rezultatom bili poraženi od Čelika. Ovaj poraz svakako nismo očekivali, a navijače je više od poraza razočarala loša igra kojom nismo ni zaslužili bolji rezultat. Takav ishod je za posljedicu imao podnošenje ostavke Slobodana Krčmarevića pa je na mjesto šefa stručnog štaba po treći put sjeo Milomir Odović. Utakmica sa Zrinjskim zbog svega toga dolazi u nezgodnom trenutku, ali nema vremena za obaziranje na ono što je bilo. Pred nama je važna utakmica koja bi u slučaju pobjede vratila pozitivnu atmosferu među navijače.

Na suprotnoj strani će biti ekipa Zrinjskog iz Mostara. Poput nas, i Zrinjski je sredinom sedmice igrao u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Gostovali su na Malti i pobjedom od 2:1 nad Vellettom su ostvarili plasman u naredno kvalifikaciono kolo koje se igra već u predstojeći četvrtak. Dakle, ni mostarskom timu gostovanje na Grbavici ne dolazi u najbolji tretnutak, mada su sigurno svjesni značaja bodova u međusobnim duelima sa klubovima koji pretenduju na vrh tabele. Za razliku od nas, Zrinjski je u obje utakmice na otvaranju prvenstva ostvario pobjede. U prvom kolu su nakon spretnih 1:0 osvojili tri boda u Tuzli, dok su nakon toga na svom terenu sa 3:1 bili bolji od GOŠK-a.

Jedna od ključnih krakteristika ekipe Zrinjskog je konstantan kostur u ofanzivnom dijelu tima koji čine Miloš Filipović, Nemanja Bilbija i Ognjen Todorović. Naravno, ne treba izostaviti ni doprinos stamenog Slobodana Jakovljevića koji je ključna figura u odbrani svoga tima te kapitena Peru Stojkića. U odnosu na prošlu sezonu, Zrinjski su napustili golman Kenan Pirić, Nermin Jamak, Haris Handžić, kao i nekoliko igrača koji nisu imali značajniju ulogu u timu. Također, otišao je i Nardin Mulahusejnović koji je proteklu polusezonu proveo na posudbi u GOŠK-u. Kada su u pitanju novi igrači, stigao je novi golman Ivan Brkić (kojeg bi zbog povrede trebao zemijeniti Antonio Soldo), pojačanja u veznom redu su Edin Rustemović i Stefan Barić, dok je novajlija u napadu Amer Bekić. Alternativa Stojkiću na lijevom beku je Ante Vrljičak koji je stigao iz Hrvatske, a zanimljivo novo ime je Eman Marković, juniorski reprezentativac Norveške koji igra u veznom redu.

Teško je reći kakav sastav će Milomir Odović izvesti na teren. Najviše nepoznanica je u veznom redu u kojem se od početka sezone mnogo kombinuje. Treneri traže idealnu kombinaciju pa ostaje da se vidi šta će Odović odabrati za nedjelju navečer. Dobra stvar za tim je to što je Siniša Stevanović ponovo u kombinacijama za nastup pa se stručnom štabu širi izbor u odbrani. Na svu sreću nemamo zdravstvenih problema, osim par lakših povreda koje ne bi trebale biti smetnja.

Ne treba posebno ni napominjati da ova dva kluba već nekoliko sezona vode glavnu bitku za vrh Premijer lige BiH. Zrinjski je i u prošloj sezoni bio uspješniji, osvojivši titulu šampiona naše zemlje. Imali su više uspjeha i u međusobnim utakmicama. Na Grbavici su jednom pobijedili i još jednom izvukli remi, a isti ishodi su ubilježeni i pod Bijelim Brijegom, uz onu nevjerovatnu utakmicu koja je okončana rezultatom 3:3. Gledajući ukupno, ova dva kluba su se u prvenstvenim okršajima sastali 41 put. Mi imamo četiri pobjede više.

Utakmica se igra sutra u 21 sat, a prodaja ulaznica počinje u 10 sati.