Prvi dio sezone je završen i dvanaest klubova je sada podijeljeno u dvije grupe – ligu za prvaka i ligu za opstanak. Željezničar će se u prvom kolu lige za prvaka na Grbavici sastati sa Slobodom, a osim rezultatskog značaja, dodatno interesovanje za ovu utakmicu proizlazi iz činjenice da će naši navijači prvi put imati mogućnost da budu smješteni na novosagrađenoj istočnoj tribini.

Željezničar u ovu fazu prvenstva ulazi s drugog mjesta i s ambicijama da se pokuša okititi šampionskom titulom. U nizu smo od sedam prvenstvenih pobjeda. Pred finalnih deset kola lige za prvaka, naš tim ima samo jedan bod zaostatka za vodećim Zrinjskim te je to garancija neizvjesne završnice sezone. Osim toga, u ovih deset kola nas očekuju zgusnut raspored i susreti s drugih pet najboljih timova naše lige pa će to sve zajedno sigurno doprinijeti atraktivnosti domaćeg fudbala.

Prvi protivnik je Sloboda, ekipa koja se nalazi na petom mjestu sa devet bodova manje od našeg tima (35). Sloboda je na početku sezone bilježila veoma dobre rezultate te su čak nekoliko kola proveli i kao lideri prvenstva. Ipak, rezultati su vremenom postajali sve lošiji pa je pred kraj prvog dijela sezone čak mogao biti ugrožen i plasman u ligu za prvaka. U četiri proljetna kola su ostvarene dvije domaće pobjede (Metalleghe-BSI 2:1 i Sarajevo 3:0), uz dva gostujuća poraza (Mladost 1:3 i Radnik 1:2). Ambicije na početku sezone su bile vezane za plasman u evropske kupove. Sada je i to prilično upitno. Jedina nada za Slobodu je da jedan od dva sarajevska rivala osvoji Kup BiH, a da oni uspiju završiti na četvrtoj poziciji za koju će se boriti s Radnikom i Krupom.

Slobodu je tokom sezone napustilo nekoliko važnih igrača. Još su tokom jeseni klub napustili Zajko Zeba, Aldin Đidić i Mahir Karić, a u zimskoj pauzi je najznačaniji odlazak prvog strijelca Sulejmana Krpića. Treba navesti i odlaske dva golmana Kenana Pirića i Adnana Bobića, defanzivca Ivana Kostića, kao i igrača sredine terena Damira Mehidića, Miljana Govedarice i Eldara Hasanovića. U timu su od standardnijih igrača ostali Samir Efendić, Aleksandar Subić, Samir Merzić, Nemanja Stjepanović, Vladimir Grahovac, Mladen Veselinović, Amer Ordagić i Asim Zec. Zec je i najbolji strijelac u nastavku sezone jer je bio strijelac u sve četiri utakmice. Trener Vlado Jagodić je imao velike probleme pa je tim popunjen s nekoliko mlađih igrača. Pored toga, u tim je dovedeno nekoliko igrača kojima se nastojao pojačati kadar. Tu je nekadašnji golman našeg kluba Adnan Hadžić, iz niželigaških klubova su se vratili Adnan Salihović i iskusni Adnan Jahić, dok su nova imena u veznom redu Miloš Kalezić, Almedin Ziljkić i Ismar Hairlahović. Pored Zeca, u najisturenijem dijelu tima igra i novajlija Ismar Tandir.

Željezničar je u prvenstvenoj pauzi trebao igrati prijateljsku utakmicu s Osijekom. Nažalost, naši igrači su doživjeli poteškoće sa stomačnim virusom pa je ta utakmica otkazana, a to je izazvalo probleme i u pogledu redovnog trenažnog procesa. Nadamo se da ovo neće ozbiljnije poremetiti planove stručnog štaba koji, mimo toga, nema druge probleme s igračkim kadrom. Nijedan igrač nije suspendovan pa je sada samo pitanje kojih jedanaest će biti odabrano da istrče na teren protiv Slobode. Kako stvari stoje, u nastojanjima da osvoje nova tri boda će ih podržati pune tribine našeg stadiona.

Dva kluba su se od osamostaljenja BiH sastala tačno četrdeset puta u prvenstvima. Naš klub je nešto uspješniji sa 19 pobjeda, Sloboda je slavila 14 puta dok je 7 utakmica završeno bez pobjednika. Omjer je izraženiji u našu korist ako gledamo samo utakmice u kojima smo bili domaćini, što je i za očekivati, mada je Sloboda u sedam navrata uspijevala ostati neporažena. Tako je bilo i u prvom ovosezonskom duelu na Grbavici kada je Sloboda uspjela osvojiti bod, a isti ishod je bio i u dvije protekle sezone. U utakmici koja je na početku sezone odigrana u Tuzli, Sloboda je bila uspješnija te je slavila pobjedu od 2:0.

Utakmica počinje u 19 sati!