Proljetni dio sezone je otvoren na najbolji mogući način. Navijači su mogli biti veoma zadovoljni nakon što je u prekrasnom ambijentu sa 2:0 savladan uvijek neugodni Široki Brijeg. Tako je nastavljen pozitivan niz rezultata iz finiša jesenjeg dijela prvenstva. Naime, trenutno smo u nizu od pet prvenstvenih utakmica bez poraza (tri pobjede i dva remija), a posebno vrijedi naglasiti da u tom periodu nismo primili niti jedan gol (nasuprot tome, postigli smo šest).

Naš narednik protivnik je Velež. S obzirom na velike probleme u kojima se nalazi ovaj mostarski klub, Željezničar će u predstojećoj utakmici imati status apsolutnog favorita. Ipak, naš tim još uvijek nije potpuno uigran pa je neophodno da se i u ovu utakmicu uđe uz maksimalnu ozbiljnost te da svi igrači koji dobiju priliku za igru budu krajnje odgovorni. Uostalom, u pripremnom periodu smo odigrali jedan susret sa Veležom i, uprkos pobjedi od 1:0, nije se radilo o laganom poslu. Prema tome, ulogu favorita tek treba pokazati na terenu.

Velež se već nakon prvog dijela prvenstva isticao kao glavni kandidat za ispadanje i kada se u obzir uzme da imaju samo osam osvojenih bodova, takva sudbina ovog kluba je gotovo pa neizbježna. Prvu utakmicu proljetnog dijela sezone su odigrali u Vitezu i pretrpjeli su težak poraz od 6:0. Bio je to njihov četvrti poraz u nizu, a već devet kola ne znaju za pobjedu. Zanimljivo je da su jedinu pobjedu u tekućoj sezoni ostvarili na gostovanju u Zvorniku, dok su na svom stadionu na devet utakmica zabiježili tri remija i šest poraza (uz samo dva postignuta gola).

Mostarski tim je u drugom dijelu sezone vjerovatno još slabiji nego prije pauze. Klub su u zimskom prelaznom roku napustili mnogi veoma bitni igrači poput Samira Merzića, Darka Maletića, Amira Zolja, Dejana Jankovića, Anesa Haurdića, Tomislava Barišića, Mateja Tadejevića, Miloša Reljića i Anesa Zeca. Moglo bi se reći da je gotovo čitava prva postava u zimskoj pauzi napustila ovaj klub. U suprotnom pravcu je došlo nekoliko igrača iz drugih hercegovačkih klubova, mahom pojedinci koji su nekad ranije već bili članovi Veleža. Od poznatijih imena, tu su samo Armin Jazvin i Novo Papaz, dok je svakako najpoznatiji Nedžad Serdarević koji je jedno vrijeme nastupao i za Željezničar, a do ove zime je igrao za Slogu iz Ljubuškog.

Kao što je već rečeno, naš tim će u ovu utakmicu ući kao favorit, ali to moramo opravdati na terenu. Šef stručnog štaba Edis Mulalić na raspolaganju ima znatno šiti krug igrača nego što smo navikli u posljednje vrijeme. Osim povrijeđenih Damira Sadikovića i Nede Turkovića, ostatak tima je zdrav i spreman za igru, a nemamo probleme ni sa suspenzijama. Slatke muke, reklo bi se. Ostaje samo da se vidi hoće li doći do određenih promjena u sastavu ili će od prve minute istrčati tim koji je započeo susret sa Širokim Brijegom.

Kada su u pitanju ranije međusobne utakmice, ova dva kluba su se u prošlosti sastala čak 117 puta, a naš tim je uspješniji sa 58 pobjeda, 26 neriješenih rezultata i 33 poraza (gol-razlika 187:141). Bilo je tu i nekoliko veoma važnih utakmica za oba kluba. Sljedeća možda neće imati toliki rezultatski značaj, ali utakmice ova dva kluba se, bez obzira na sve druge okolnosti, uvijek smatraju derbijem. Ako ništa drugo, onda zbog dugogodišnje tradicije. Podsjetimo se i da smo u prvom dijelu sezone slavili na Grbavici sa 2:1, i to zahvaljujući golovima Kokota i Đelmića.

Utakmica se igra od 15 sati.