Gradski derbi je bio ispunjen uzbuđenjima, o čemu dovoljno govori i krajnih 2:2. Bez obzira na to za koga navija, svaki gledalac je mogao uživati u dobroj utakmici. Naravno, naši navijači žale za pobjedom koja bi nas zadržala na prvom mjestu. Šansa da se ponovo vratimo na vrh dolazi već ovog vikenda jer naš tim gostuje u Tuzli.

Gostovanje u Tuzli ovaj put ne znači odigravanje utakmice sa Slobodom. Naš naredni protivnik je novi premijerligaš Tuzla City. Bit će to prvi zvančni duel ovih klubova. Iako se radi o novajlijama u najvišem rangu bh. ligaškog fudbala, to je klub koji jako želi biti konkurentan. Još je rano davati ocjene o stvarnom kvalitetu njihovog tima, no u početnim fazama prvenstva im se sigurno može pripisati uloga „nagazne mine“. Upravo zbog toga moramo biti oprezni u najavama. Nema sumnje da je naš cilj pobjeda, ali isto tako je jasno i da ona neće doći samo zato što ćemo se pojaviti na terenu. Tuzla City se u prvih nekoliko kola pokazao kao veoma tvrd protivnik, a protiv nas će vjerovatno biti dodatno motivisani.

Mi se trenutno nalazimo na drugom mjestu. U gostima smo odigrali već tri utakmice, pri čemu smo tri boda osvojili protiv GOŠK-a i Zvijezde 09, a poraženi smo od Čelika. Četvrto gostovanje donosi utakmicu sa timom koji zauzima deseto mjesto. Tuzla City je u prvih pet kola tekuće sezone ostvario samo jednu pobjedu, jednom su remizirali, a tri puta su poraženi. Zanimljivo je da su jedinu pobjedu ostvarili kao gosti kada su u Kaknju sa 1:0 savladali Mladost. Na Tušnju su odigrali dvije utakmice. Protiv Radnika su remizirali u utakmici bez golova, a sa 1:0 su poraženi od „gostujuće“ Slobode. Sada su u nizu od dva poraza jer su na ovaj od Slobode sada dodali i gostujući poraz u Gabeli (2:3). Također, u prvom kolu su (ponovo minimalno) izgubili na Pecari od Širokog Brijega, iako su odigrali veoma solidnu utakmicu. Možda najveći problem u prvih pet kola je neefikasnost, budući da su postigli samo tri gola, od čega dva u porazu od GOŠK-a.

Inače, FK Tuzla City je u proteklim godinama nastupao pod nazivom Sloga. Klub je osnovan 1955. godine u mjestu Simin Han. Zbog širenja Tuzle, danas bi se moglo reći da je Simin Han prigradsko naselje ovog grada. Kroz historiju su nastupali u nižim rangovima, a uzlet je počeo u prethodnih nekoliko godina, tj. nakon što je u klub ušao Azmir Husić, nekadašnji predsjednik FK Sloboda. U sezoni 2014/15 su osvojili prvo mjesto Drugoj ligi FBiH – grupa sjever, no ulazak u viši rang im nije bio dozvoljen zbog toga što klub nije imao organizovan omladinski pogon, a to je jedan od kriterija igranje u Prvoj ligi FBiH. Sezonu poslije su otklonili taj nedostatak. Ponovo su ponovo osvojili prvo mjesto te su kroz dodatne kvalifikacije ostvarili plasman u viši rang. Odmah u debitantskoj sezoni igranja u Prvoj ligi FBiH je osvojeno prvo mjesto tako da je Sloga ostvarila plasman u Premijer ligu BiH. Zbog infrastrukturnih kriterija ovog ranga takmičenja, tim domaće utakmice igra u Tuzli, a ne na svom stadionu „Bara“. Svemu ovome treba dodati da klub od ljeta ove godine nosi naziv Tuzla City.

Tuzly City je debitant u Premijer ligi BiH, ali većina igrača ovog tima nisu. Uglavnom se radi o poznatim premijerligaškim imenima. Tako je na golu u prvih nekoliko gola stajao Nevres Fejzić (Travnik, Metalleghe, Krupa), dok su u odbrani Denis Čomor (Sarajevo, Slavija, Olimpik, Krupa, Mladost), Samir Efenfić (Sloboda), Jovo Kojić (Modriča, Zvijezda, Radnik, Čelik) i Ivan Kostić (Borac, Sloboda). U veznom redu su standardni Nemanja Stjepanović (Modriča, Laktaši, Zrinjski, Sloboda), Adnan Šećerović (Radnik, Željezničar, Mladost) i Miloš Stojčev (Sarajevo). Stojčev je u par utakmica čak igrao i kao najistureniji igrač, mada su opcije u napadu Aidin Mahmutović (Čelik), Nermin Crnkić (Sarajevo) i Joco Stokić (Modriča, Zvijezda, Borac, Željezničar, Radnik, Čelik). U Slobodi je igrao i Almedin Ziljkić, dok od manje poznatih imena vrijedi izdvojiti veoma brzog krilnog igrača Ajdina Nukića te dva srbijanska internacionalca u veznom redu – Stefana Vukmirovića i Nikolu Mitrovića. Osim na terenu, premijerligaško iskustvo je prisutno i na klupi, a imajući u vidu da tim vodi Slobodan Starčević koji je ovog ljeta stigao iz Krupe.

Naš stručni štab će u ovoj utakmici moći da računa na sve igrače, osim već duže vrijeme povrijeđenog Sinana Ramovića. Poslije pet odigranih kola se već počinju nazirati i problemi sa žutim kartonima, ali za predstojeću utakmicu nemamo suspendovanih igrača. Shodno tome, okosnica tima će vjerovatno ostati ista kao u prethodnim utakmicama pod Odovićevim vođstvom, s tim da nije isključeno da se ponovo napravi par rotacija. Svakako dobra stvar je što imamo opciju mijenjanja tima uslovima ubrzanog igranja prvenstva.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 19 sati.