Nastavak Premijer lige i 8. kolo donose utakmicu starih rivala. Željezničar gostuje Slobodi koja se ovog ljeta vratila u najviši rang poslije dvije sezone igranja u Prvoj ligi FBiH. Nema sumnje da će to biti žestoka utakmica za koju je teško dati konkretne prognoze. Ipak, Željezničar u svakoj utakmici ide na pobjedu pa nikakav izuzetak neće biti ni predstojeća.

Naš tim se nalazi u seriji od tri uzastopne prvenstvene pobjede. Tome smo u utorak dodali i pobjedu u šesnaestini finala Kupa BiH tako da utakmicu u Tuzli dočekujemo pozitivnog raspoloženja. Istina, imat ćemo određenih problema sa sastavom jer zbog nakupljenih žutih kartona neće igrati ni Sead Bučan. Određene probleme sa povredama imaju Riad Bajić i Srđan Stanić. S druge strane, priliku za igru bi mogli imati Anes Nuspahić i Damir Sadiković.

Sloboda je, poslije dvije sezone u entitetskoj ligi, ovog proljeća osigurala povratak u društvo najboljih bh. klubova, i to poslije fenomenalne serije od šesnaest pobjeda u osamnaest posljednjih kola. Dobru seriju su nastavili i u prva dva kola Premijer lige, kada su pobijedili Travnik u gostima sa 3:0 i Čelik na Tušnju sa 1:0. Međutim, razlika između ova dva takmičenja je očigledna i, poslije početne euforije, uslijedili su lošiji rezultati. Četiri poraza (Olimpic, Slavija i Radnik na gostovanjima i Široki Brijeg na domaćem terenu) i pomalo sretna pobjeda nad aktuelnim šampionom Zrinjskim su pokazali da je najvjerovatnija sudbina ovog tima mjesto u sredini tabele, ali svakako iznad onih najugroženijih.

U timu Slobode igra nekoliko poznatih imena za naše prilike, a među njima i dva bivša člana našeg kluba. To su lijevi bočni Elmir Kuduzović i napadač Igor Radovanović. Tu su i dva nekadašnja mlada reprezentativca naše zemlje – Muhamed Mujić (ranije igrao za Budućnost) i Adin Džafić (Čelik,Velež, Sarajevo), dok se u standardne prvotimce ubrajaju još golman Irfan Fejzić (Olimpic), iskusni Muhamed Omić, zatim veznjak Semir Bajraktarević (Sarajevo, Čelik), desni bočni Samir Efendić, te talentovani Damir Mehidić. Tu je još određeni broj igrača koji je učestvovao u dobrim rošlosezonskim rezultatima tako da se svakako radi o nezgodnoj ekipi koja se mora shvatiti ozbiljno. Ekipu s klupe vodi Denis Sadiković, nekadašnji igrač ovog kluba, ali i trener koji nije najomiljeniji među navijačima. Podsjetimo da je on i preuzeo ekipu ovog ljeta nakon što je Miroslav Blažević odlučio napustiti Tuzlu.

Ova dva kluba imaju višedecenijsku tradiciju odigravanja međusobnih utakmica u raznim takmičenjima. Da budemo previzniji, Željezničar i Sloboda su do sada odigrali 95 zvaničnih utakmica u ligama nekadašnje Jugoslavije, prvenstvu BiH te kupovima BiH i Jugoslavije. Ako posmatramo isključivo utakmice u okviru bh. prvenstava, ovo će biti 35. susret ova dva kluba. Mi smo nešto uspješniji sa sedamnaest pobjeda, Sloboda ima četiri manje, a samo četiri susreta su okončana neriješenim rezultatom. Gol-razlika je osjetno na našoj strani, mada je to dosta i zbog posljednje dvije utakmice koje smo u svoju korist riješili sa po 4:0. Ipak, u posljednjih devet duela čak pet puta poraženi, a i ranije iskustvo nam govori da su naši međusobni susreti često imali neočekivane ishode. U Tuzli smo u sedamnaest utakmica slavili četiri puta, a još četiri utakmice su završene remijem. Možda je zanimljivo da je strijelac u Tuzli jednom bio i naš sadašnji šef stručnog štaba Admir Adžem.

Utakmica je na rasporedu sutra od 16 sati.