Posljednje kolo Premijer lige za sezonu 2015/2016 za nas možda neće biti zanimljivo u mjeri u kojoj smo se nadali. Šanse za izlazak u evropske kupove su svedene na malo vjerovatnu teoriju tako da će naše gostovanje Slaviji najviše predstavljati utakmicu za čast. Međutim, treba se boriti sve dok šanse postoje.

Željezničar u utakmice uvijek ulazi s ciljem osvajanja tri boda. Tako će biti i sada. Ipak, eventualna pobjeda nam ništa ne garantuje. Nalazimo se na petom mjestu sa velikim šansama da tu i ostanemo. Zrinjski je šampion, Sloboda je druga, Široki Brijeg treći i to su pozicije koje sigurno vode u evropske kupove. Četvrta pozicija bi mogla imati isti značaj ukoliko Sloboda bude bolja od Radnika u Kupu BiH, no nama bi to bilo važno samo ako slavimo u Lukavici, a Sarajevo u isto vrijeme na Koševu ne pobijedi Olimpic. Sve u svemu, šanse su veoma male, mada treba igrati sve dok postoje. Osim toga, Željezničar uvijek mora ići na pobjedu, a toliko se duguje i navijačima koji stoje iza svog tima.

Slavija je u sasvim suprotnoj situaciji. Postoje samo još teoretske šanse za njihov opstanak u Premijer ligi. Nalaze se na dvanaestom mjestu i imaju dva boda manje od desete pozicije koja garantuje opstanak. Međutim, to im ne može osigurati čak ni pobjeda u predstojećoj utakmici jer se istovremeno mora desiti da Borac na svom terenu ne savlada Vitez, a da Olimpic ne pobijedi Sarajevo. Dovoljno je da jedan od ta dva rezultata ne idu u korist Slavije i naredne sezone će igrati u entitetskoj ligi. U proljetnom dijelu sezone su ostvarili samo dvije pobjede, i to na svom terenu protiv Olimpica te u posljednjoj domaćoj utakmici protiv Radnika. U posljednjih osam kola su čak pet puta remizirali, a kao jedan od najvećih problema se ističe neefikasnost jer su postigli samo 24 gola.

Ekipu Slavije od prije nekoliko kola vodi Milko Đurovski koji na raspolaganju ima prilično šarolik sastav. Od iskusnijih igrača su tu golman Mladen Lučić, štoperi Bojan Marković i Predrag Papaz, kao i oba beka Branislav Arsenijević i Marko Ristić. Prva napadačka opcija i najbolji strijelac tima je 39-ogodišnji Darko Spalević, dok je njegova alternativa Igor Radovanović, nekadašnji član našeg kluba. Emir Zeba je još jedan igrač koji je u prošlosti nastupao za naš tim. U veznom redu su Stefan Barić, Nemanja Bošković i Srđan Grujičić, dok nešto povučenije igra Denis Čomor. Nemanja Pušara se istakao sa nekoliko važnih golova. S druge strane, od mlađih igrača su tu crnogorski štoper Nemanja Kartal, naš mladi reprezentativac Nemanja Vejnović, napadač Marko Simović te nekoliko igrača koji povremeno imaju priliku za igru.

Naš tim će u ovom posljednjem kolu voditi Haris Alihodžić i pred sobom će imati određene probleme. Pored toga što će ih morati “probuditi”, problem je i što zbog suspenzija NFSBiH na raspolaganju neće imati Vedrana Kjosevskog i Jovana Blagojevića. Zbog nakupljenih žutih kartona pravo nastupa nemaju Emir Hodžurda, Dženis Beganović i Siniša Stevanović. Prema tome, nema sumnje da će se u timu desiti određene promjene.

Tradicija je na našoj strani. Samo smo četiri puta poraženi u 23 odigrana prvenstvena susreta i sva četiri su zabilježena u Lukavici. Ipak, posljednji se desio u sezoni 2010/2011. Nakon toga smo u deset utakmica slavili šest puta dok su četiri utakmice okončane neriješenim rezultatom. Nažalost, jedan od ta četiri remija je i onaj sa Grbavice iz prvog dijela sezone, što je svakako jedan od ključnih rezultata zbog kojih bi nam Evropa mogla izmaći.

Utakmica se igra od 17 sati.