Nakon što je sredinom sedmice počeo Kup BiH, predstojećeg vikenda se nastavlja takmičenje u okviru Premijer lige. Željezničar je u podmlađenom sastavu poražen u Širokom Brijegu pa ćemo u nastavku sezone igrati samo prvenstvene utakmice. U predstojećem kolu ćemo gostovati u Kaknju gdje će nas dočekati Mladost. 

Pred nama je serija utakmica za koje se može reći da su nešto lakše jer smo već odmjerili snage sa svim glavnim konkurentima. Ipak, to ne znači da će biti jednostavno doći do novih bodova. Tim Mladosti je jedan od onih koji su u dosadašnjem dijelu sezone podbacili, ali će protiv nas sigurno biti motivisani. Uz faktor hrabrosti, na domaćem terenu će svakako pokušati da naprave povoljan rezultat, što bi u njihovoj trenutnoj situaciji bio i remi. S druge strane, naš tim će u Kaknju nastojati upisati sedmu prvenstvenu pobjedu, a sve manje od toga bi u javnosti bilo označeno kao neuspjeh.

Mladost je u prošlom kolu slavila pomalo neočekivanu pobjedu u Gabeli. To im je bila druga uzastopna pobjeda (i ukupno druga u sezoni), što im je zasigurno podiglo samopouzdanje nakon početnog niza loših igara na otvaranju sezone. Ceh je zbog loših rezultata platio Nermin Šabić kojeg je na mjestu stručnog štaba zamijenio Adnan Zildžović, nekadašnji igrač Jedinstva iz Brčkog i nekoliko slovenačkih klubova, a koji je u trenerskoj karijeri vodio razne klubove iz Slovenije, Saudijske Arabije i Albanije. Čini se da je kakanjski tim izašao iz krize, mada je možda još uvijek rano za ocjene. Po svemu prikazanom do sada, Mladost je vjerovatno bliže borbi za opstanak nego sigurnim dijelovima tabele. U prvih devet kola su veoma loše igrali čak i na svom stadionu. U pet domaćih utakmica su uspjeli pobijediti samo Slobodu sa 1:0, remizirali su sa Zvijezdom-09 i Čelikom, dok su poraženi od Tuzle i Širokog Brijega (oba puta sa po 0:1). Poput nas, ispali su u šesnaestini finala kupa igrajući s kombinovanim sastavom. Bolja od Mladosti je bila Zvijezda-09, pobijedivši rezultatom 1:0.

Tim našeg narednog protivnika je izrazito drugačiji nego u prošloj sezoni. Veliki broj igrača je otišao iz kluba pa loši rezultati i nisu toliko iznenađenje. Dovoljno je samo reći da su iz Mladosti otišli Filip Arežina, Adnan Šećerović, Aladin Šišić, Adnan Zahirović, Bojan Regoje, Milivoje Lazić, Almir Aganspahić, Haris Dilaver, Denis Čomor, Abdel Metalsi, Vukašin Benović i Senad Karahmet. Svi spomenuti igrači su manje-više bili važni članovi tima. Njihov odlazak je očito bilo teško nadoknaditi. Rezultati u novoj sezoni pokazuju da je tim sada nešto slabiji. Među novim igračima, najpoznatiji su Bahrudin Atajić (nekadašnji mladi reprezentativac i igrač Celtica), Nemanja Anđušić (Sarajevo), Arnel Delić (Zvijezda Gradačac), Petar Bojo (NK Vitez) i „naš“ Ajdin Mujagić. Sve su to ofanzivni igrači, a prije nekoliko sedmica je stigao i defanzivac Bojan Marković (bivši igrač mnogih domaćih klubova). Od novih igrača, u ovoj sezoni redovno igraju još lijevi bočni Xhelil Asani (Makedonac koji je stigao iz Uzbekistana) i napadač Gedeon Guzina (Zvijezda Gradačac). U timu se od prošle sezone ostali bivši igrači našeg kluba Damir Sadiković i Amer Hiroš, a standardni članovi početne postave su golman Emil Velić, deseni bočni Darko Mišić, štoper Aladin Isaković te krilni igrač Abid Mujagić (koji protiv nas neće igrati zbog žutih kartona).

Naš tim će u ovoj utakmici nastupiti bez kalkulacija sa sastavom. U konkurenciju se vraćaju prvotimci koji su bili oslobođeni putovanja u Široki Brijeg, a nemamo ni probleme sa suspendovanim igračima. Pravo nastupa će ponovo imati i Miloš Bakrač koji je u Širokom Brijegu odradio drugu utakmicu suspenzije pa se može očekivati da štoperski tandem čine on i Matej Rodin. Na gol će se vratiti Vedran Kjosevski, dok bi mjesto u napadu trebao zauzeti naš najbolji strijelac u ovoj sezoni Sulejman Krpić.

Željezničar i Mladost su do sada odigrali šest međusobnih utakmica u Premijer ligi BiH. Mi smo uspješniji s jednom pobjedom više (omjer 3-1-2), ali je zanimljivo da još uvijek nismo uspjeli slaviti kao gosti. Poraženi smo čak i u utakmici u kojoj je Mladost bila samo nominalni domaćin, a koja se igrala u Zenici na Kamberovića Polju. Ipak, teško se može govoriti o neugodnoj tradiciji jer je broj odigranih utakmica veoma mali. Na našim igračima je zadatak da upišu prvu gostujuću pobjedu protiv Mladosti. Trenutno nam je najbolji rezultat bio remi bez golova u sezoni 2016/17.

Utakmica se igra sutra u 16:30 sati uz prenos na Moja TV.