Željezničar se tri kola prije kraja prvenstva nalazi na prvom mjestu. Pobjeda protiv Zrinjskog nas je izdvojila kao najvećeg favorita za osvajanje šampionske titule. Među navijačima se već priča o slavlju, no upravo je to razlog da budemo oprezni i fokusirani na narednu utakmicu. Sezona je bila veoma turbulentna, kako za Željezničar, tako i za druge ekipe, sa serijama dobrih i razočaravajućih rezultata. To poziva na maksimalnu koncentraciju, a narednom protivniku moramo pristupiti s potpunom ozbiljnošću. Ovakva prilika se ne smije „uprskati“.

Prva od tri preostale utakmice našeg tima će biti gostovanje u Krupi na Vrbasu. Cilj je pobjeda jer bismo s nova tri boda zaista bili nadomak titule. Trenutno imamo bod više od Zrinjskog i tri više od Sarajeva.

Krupa je jedno od najpozitivnijih iznenađenja prvenstva. Mladi tim Krupe, uz tek nekoliko iskusnijih prvotimaca, je neočekivano ostvario plasman među šest prvoplasiranih ekipa. Rezultati u Ligi za prvaka dokazuju da to nije bilo slučajno. Sada igraju rasterećeno i u gotovo svim utakmicama su prikazali otvorenu igru. U sedam kola Lige za prvaka su samo dva puta poraženi (na gostovanjima u Mostaru i na Grbavici), uz četiri remija (Radnik i Zrinjski na svom terenu te Sarajevo i Radnik u gostima) i jednu pobjedu (3:0 na svom terenu protiv Slobode). Da su u nekim trenucima imali malo više sreće, njihov bodovni skor bi sigurno bio bolji. U posljednjem kolu su se u Bijeljini dva puta vraćali iz minusa, a u posljednjoj minuti im je možda neopravdano poništen gol za pobjedu. Prije toga su u ravnopravnoj igri na svom terenu remizirali sa Zrinjskim. Upravo je taj rezultat dobro upozorenje za naš tim. Osim toga, Krupa još uvijek ima malu šansu i da se plasira na četvrto mjesto koje bi moglo voditi u kvalifikacije za Evropsku ligu tako da im ni motiva neće manjkati.

Hendikep za Krupu će biti odsustvo kapitena Aleksandra Vukotića koji je protiv Radnika dobio treći žuti karton. Ipak, ostatak tima se vjerovatno neće mnogo mijenjati. Na golu je Jovan Kutić, u odbrani će se Radosavu Aleksiću vjerovatno pridružiti Nemanja Kartal, dok su na bočnim pozicijama u posljednje vrijeme Dragan Vuković i Irfan Jašarević. Zoran Milutinović i mladi reprezentativac Ajdin Redžić su glavne poluge na sredini terena. Tu je još i Nikola Dujaković, a na krilnim pozicijama su najbolji asistenti tima Uroš Mirković i Miljan Ljubenović. Najbolji strijelac tima je Elvir Koljić koji je poslije odličnog starta sezone doživio povredu. Ipak, u posljednje vrijeme se vratio u formu te je do sada postigao jedanaest golova. U utakmici s Radnikom se sjajnim golom istakao još krilni igrač Stefan Barić, a alternativa u napadu je Ozren Perić. Tim već dosta dugo uspješno vodi Slobodan Starčević.

U našem timu protiv Krupe neće biti Zajka Zebe koji mora pauzirati zbog nakupljenih žutih kartona. S obzirom na igru protiv Zrinjskog, izvjesno je da će ga zamijeniti Samir Bekrić. Ostaje još pitanje hoće li za ovu utakmicu biti spreman lakše povrijeđeni Semir Kerla, mada ga je protiv mostarskog tima dobro nadomjestio Matteo Boccaccini. U odbrani gotovo sigurno neće biti drugih promjena, kao ni u napadu, dok će u veznom redu, uz spomenutog Bekrića, vjerovatno početi Darko Marković i Jovan Blagojević. Ipak, ostavimo to stručnom štabu i nadajmo se da ćemo doći do nova tri boda.

Željezničar i Krupa su jedina tri međusobna susreta u prvenstvima odigrali u ovoj sezoni. Mi smo slavili u sva tri navrata, ali se mora naglasiti da to nijednom nismo ostvarili lako. Posljedji duel je odigran prije nešto više od mjesec i slavili smo zahvaljujući pogotku Ivana Lendrića, baš kao i na početku proljetnog dijela sezone u Krupi na Vrbasu. Dodajmo tome i da je Krupa od tada neporažena u Ligi za prvaka.

Utakmica se igra od 17 sati!