Željezničar sutra u okviru revanš susreta polufinala Kupa BiH dočekuje Velež, a tim povodom obratili su se Nermin Bašić, šef stručnog štaba  i prvotimac, Amar Drina.

Nermin Bašić:

– Jako bitna utakmica za nas, ekipa je to zaslužila zajedno sa prijašnjim trenerom, očekujemo dolazak naših navijača i tešku utakmicu. Imamo respekt prema Veležu koji posljednjih godina u kontinuitetu pravi dobre rezultate, posložili su dobro klub. Mi se tražimo u formi i igri, mogu reći da momci dobro i vrijedno rade i nekako mislim da ćemo biti spremni za sutrašnju utakmicu. Sutra je poseban dan, Željo dugo nije igrao finale Kupa i nadam se da ćemo ostvariti pobjedu, rekao je Bašić i dodao:

– Nismo imali puno prostora i vremena, ali smo odradili kvalitetnu analizu meča protiv Zrinjskog. Momci su bili spremni na kritiku i da budu bolji, ono što pokušavam jeste da smirim ekipu i da igramo nogomet. Sutra jeste bitka za finale i za Evropu, ali meni je bitka da moja ekipa igra dobar i lijep nogomet, te da naši navijači uživaju na tribinama. Emocije koje su fokusirane na timsku funkciju jer individualac ne može ništa sam napraviti, ja se nadam da ćemo sutra istrčati kao tim, dobar nogomet i fokus na igru vam uvijek nešto da. Nadam se da ću zadnju liniju od dva vezna osloboditi pritiska i neplanskog nabijanja lopte, te da pokušamo igrati. Znam da je teško i da su momci pod pritiskom, ali pokušavam sve i da budem nasmijan. Sutra je utakmica, privilegija je ovaj klub i utakmica, želim da sutra uživaju i obraduju naše navijače koji su svjetla tačka bh. nogometa. 

– Ja sam čovjek koji će sto puta pogriješiti i nemam problem da priznam svoju grešku. Oni koji me poznaju, moj ‘‘horuk‘‘ sistem je skandinavski sistem fudbala, tranzicijski, ja ga zovem tako, malo su to mediji neki okrenuli na bivšeg trenera prema kojem imam poštovanje. Ono što sam rekao da smo bili taktički loši se pokazalo na analizi, ono što mi je drago u svemu je da je ekipa dobro prihvatila te stvari. Sat vremena smo bili zatvoreni, nisam odavno imao ovakvu grupu igrača koja želi da im kažeš gdje, šta i kako, nema problem da im kažeš da nešto nije bilo dobro. Moje kritike nisu ništa personalno da želim nekoga da ubijem nego želim da razvijam igrače i ekipu. Bilo je puno ‘‘falša‘‘ u taktici, svjesni smo toga, jučer smo radili na treningu i pozitivno smo izgledali, nadam se da ekipa može brzo upiti neke stvari. Ne želim pretjerati sa informacijama, želim da momci budu nasmijani, zaslužili su prolaz u finale i nadam se da će ga sutra proslaviti sa navijačima.

– Pričamo pet dana o pritisku, ja sam trener koji to ne voli da pravi, nekada vam čitava godina stane u jednu utakmicu, ali to je godina dobrog rada da bi došao do te jedne utakmice. Mi smo došli do te neke dvije utakmice, nama treba jedna pobjeda da ova ekipa pokaže šta može i šta jeste. Da li ćemo to ostvariti i doživjeti, ne znam, a da ćemo se truditi, hoćemo. Od mene nemaju pritiska, želim da budu hrabri, pogriješi sto lopti, ali uz odgovarajući balans, ni 150 izgubljenih lopti – nema problema. Opuštam ekipu, sav pritisak ću staviti na sebe, želim da moji momci izađu sutra i da igraju hrabro – to je moja želja, da izađu na teren, da znaju da je to Željo i da taj grb mora da se prezentuje kako zaslužuje.

– Sulejman Krpić je dobio udarac u glavu, ima hematom na oku, Gasal se vraća iz povrede, golman Muftić ima problem sa rukom, još nije spreman, ali svi ostali jesu. 

Amar Drina:

– Atmosfera u ekipi je na visokom nivou, što se toga tiče nemamo problema, znamo da nas očekuje teška utakmica, ali igramo na našem terenu i sigurno je da ćemo pružiti maksimum da ostvarimo pozitivan rezultat.

Utakmica se igra u srijedu od 18:30 sati na Stadionu Grbavica. Prodaja ulaznica počinje na dan utakmice od 10:00 sati.

POGLEDAJ GALERIJU