Fudbalski klub Željezničar i fudbalski klub Medeama iz Gane postali su zvanični klupski partneri, gradeći saradnju između Gane i Bosne i Hercegovine, dvije jake baze talentovanih igrača.

Fudbalski klub Željezničar i SC Medeama potpisivanjem sporazuma o saradnji kreću u pravcu razvijanja partnerstva između dva kluba.

Nakon višemjesečnih bliskih razgovora između predsjednika klubova, Samira Cerića iz FK Željezničar i Mosesa Armaha iz SC Medeama, FK Željezničar i SC Medeama kreću zajedno u budućnost.

FK Željezničar, kao najuspješniji fudbalski klub iz BiH, udružio je snage sa SC Medeama kako bi uspostavili most saradnje između Gane i BiH, te Afrike i Balkana. SC Medeama je glavni ovogodišnji kandidat za osvajanje titule šampiona Gane i iskazuje velike težnje za podizanjem profila kluba te za plasiranje nekih od svojih najboljih igrača prve ekipe i akademije na međunarodnu scenu kroz ovo klupsko partnerstvo sa FK Željezničar.

Kao dio dogovora, SC Medeama akademija i njihov prvi tim ima u planu nekada u budućnosti da otputuje u BiH kako bi zajedno trenirali sa FK Željezničar, s ciljem zbližavanja dva kluba, razmjene talenata i uspostavljanja komercijalnog odnosa koji bi bio na obostranu korist.

Predsjednik FK Željezničar, Samir Cerić, ističe:

– Uzbuđeni smo i ponosni što najavljujemo početak saradnje sa SC Medeama u godini kada je SC Medeama ozbiljan kandidat za osvajanje Premier lige Gane, a također u godini koja obilježava i 100. godišnjicu našeg Kluba. Ulazak u ovu vrstu odnosa u doba velikog rasta afričkog fudbala u cijelom svijetu predstavlja neku vrstu prekretnice za naš Klub, ali također nudi sjajnu priliku za izgradnju mosta između Gane i BiH, kao i Afrike i Balkana, što može dramatično povećati šanse za uspjeh oba kluba i oboje nas odlično pozicionirati na međunarodnoj sceni. Obje su zemlje veliki izvor talenata i vjerujem da ćemo puno naučiti jedni od drugih tokom ove saradnje i otvoriti jedni drugima mogućnosti koje inače ne bismo mogli sami da učinimo. Međunarodna strategija kluba temeljni je stub naših planova rasta i uspjeha, a ovo partnerstvo otvara FK Željezničar upliv u fudbalske zajednice, izdiže dodatno imidž našeg kluba u Gani i Africi i među Afričkom i Ganskom dijasporom u regiji Balkana, kao i u Evropi i Londonu, koje su ekonomski i finansijski veoma utjecajni. Ovakvi potezi također dižu globalni rejting Želje i višestruko povećavaju šanse pronalaženja globalnih sponzora koji u nama počinju da prepoznaju globalni brend, a ne lokalni fudbalski klub.

Predsjednik SC Medeama, Moses Armah, je kazao:

– Sretni smo što smo ozvaničili našu saradnju sa FK Željezničar u godini kada njihov klub obilježava jubilarnu stotu godišnjicu postojanja. Ovo je bitan period za SC Medeama jer želimo proširiti svoj međunarodni uticaj i otvoriti klub za globalne mogućnosti koje nudi ovaj gigant iz BiH i sa Balkanu. U Gani je strast prema fudbalu ogromna te postoji zaista velika sinergija sa BiH u tom pogledu, te nastojimo da to iskoristimo i maksimiziramo na obostranu korist. Oduševljeni smo perspektivom ove saradnje koje nudi obostranu i višestruku korist rastu i napredak oba kluba na međunarodnoj sceni. Postoji zaista veliki entuzijazam za fudbalom te nastojimo i iskoristiti ovu priliku kako bi pomogli FK Željezničar da bude još prepoznatiji ne samo u Gani, nego na cijelom afričkom kontinentu. Ova saradnja također će ojačati odnos između Gane i BiH i proširiti aktivnosti dva kluba na afričkom kontinentu i u Evropi. Nadamo se da ćemo izgraditi trajno prijateljstvo na obostranu korist dva kluba i između baza naših navijača u dvije zemlje i na dva kontinenta.

Također je planirana interakcija između navijača dva kluba putem društvenih mreža s obzirom na to da je FK Željezničar već započeo digitalizaciju i komercijalizaciju svog kluba koje je predsjednik Kluba, Samir Cerić predstavio putem tehnoloških partnera i platformi kao što su Blocksport, Seyu i uskoro Homefans, prvom virtualnom turnejom jednog od derbija velike lige što je planirano krajem mjeseca, kao i lansiranje prvih navijačkih Tokena FK Željezničar. Snaga društvenih mreža i digitalizacije omogućit će da oba kluba stvore dodatne izvore prihoda i FK Željezničar se nada da će SC Medeama također prihvatiti ovu tehnološku perspektivu i pridružiti se svom novom evropskom i bh. prijatelju u njihovim zajedničkim naporima da dodatno angažiraju i mobilišu svoje baze navijača na globalnom nivou.

– Ovi temelji će biti osnova našeg rada na kojoj ćemo u budućnosti nastaviti zajedničke projekte koji će uključivati i akademije i prve timove, dok će istovremeno jačati odnos između dva kluba, rekao je Samir Cerić, predsjednik FK Željezničar.

Ove stavove je ponovio i dr. Tony Aubynn, predsjednik uprave SC Medeame i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Gane, koji je rekao:

– Ovo je idealna prilika dok težimo prednostima mogućnosti koje u digitalnom prostoru nudi FK Željezničar i istražujemo njegov međusobni rast za obje strane u regiji Balkana i Afrike.

– Kada smo tražili savršenog ganskog partnera, razmotrili smo brojne klubove, a neki od njih su vrlo poznati klubovi u Africi. Kad smo zapravo imali priliku započeti razgovore s predsjednikom SC Medeame, bilo je vrlo jasno da su oni idealan klub za ono sto je nama potrebno, a to je izvor talenata koji oni posjeduju. U prošlosti su osvajali trofeje kao i mi, a trenutno su prvi na tabeli i idu ka osvajanju još jednog naslova titule prvaka i mi smo smatrali da je to bio dobar znak što se tiče ove saradnje, rekao je Samir Cerić, predsjednik FK Željezničar.