Na današnji dan prije 49 godina, rođen je bivši fudbaler našeg Kluba, Refik Šabanadžović.

Šabanadžović je rođen 1965. godine u Tuzima. Počeo je karijeru u lokalnom Dečiću gdje se ubrzo istakao kao veliki potencijal. Prvo je prešao u Budućnost, ali nije dobio pravu priliku jer je poslan na kaljenje u Mladost iz Podgorice (tada Titograd). Nezadovoljan statusom, vratio se u Dečić, a onda je prešao u Željezničar. U sarajevske Plave ga je sa 18 godina doveo Ivica Osim.

Za Želju je debitovao u sezoni 1983/1984 i nastupao je četiri sezone, nakon čega je prešao u redove Crvene zvezde sa kojom je osvojio i titulu jugoslovenskog i evropskog prvaka. Poslije je još igrao za AEK i Olympiakos, osvojivši još pet šampoinskih titula, da bi aktivnu igračku karijeru okončao u američkom Kansas Cityju.

Za Klub je odigrao 128 zvaničnih utakmica, a bio je i reprezentativac Jugoslavije. U reprezentativnom dresu je sakupio osam nastupa. Šabanadžović je bio igrač zadatka, često zadužen za striktno čuvanje nekog protivničkog igrača, a svojim pravilnim postavljanjem je prekidao veliki broj akcija. Ovaj pouzdani defanzivac je svojom smirenošću unosio stabilnost u zadnji red gdje god je igrao.

– Igrao sam dobro, često sam izlazio navečer, bio sam popularan. Ali, Sarajevo nije takav grad gdje neko može imati status zvijezde. Zvijezde su bile u Beogradu i Zagrebu. Mi smo bili u centru pažnje najviše tokom sezone 1984/1985. Igrali polufinale Kupa UEFA. Vjerujem da se svaki ljubitelj nogometa na ovim prostorima sjeća tih mečeva i nesretnog ispadanja od Videotona na Grbavici. Šteta, jer smo imali odličan tim i najboljeg trenera na svijetu, Ivicu Osima. Švabo je od mene napravio igrača, kazao je Refik Šabanadžović jednm prilikom za Al Jazeera.

FK Željezničar ovom prilikom čestita Refiku Šabanadžoviću 49. rođendan!

FK Željezničar