Na današnji dan prije 49 godina, rođen je bivši fudbaler našeg Kluba, Refik Šabanadžović.

Šabanadžović je rođen 1965. godine u Tuzima. Počeo je karijeru u lokalnom Dečiću gdje se ubrzo istakao kao veliki potencijal. Prvo je prešao u Budućnost, ali nije dobio pravu priliku jer je poslan na kaljenje u Mladost iz Podgorice (tada Titograd). Nezadovoljan statusom, vratio se u Dečić, a onda je prešao u Željezničar. U sarajevske Plave ga je sa 18 godina doveo Ivica Osim.

Za Želju je debitovao u sezoni 1983/1984 i nastupao je četiri sezone, nakon čega je prešao u redove Crvene zvezde sa kojom je osvojio i titulu jugoslovenskog i evropskog prvaka. Poslije je još igrao za AEK i Olympiakos, osvojivši još pet šampoinskih titula, da bi aktivnu igračku karijeru okončao u američkom Kansas Cityju.

Za Klub je odigrao 128 zvaničnih utakmica, a bio je i reprezentativac Jugoslavije. U reprezentativnom dresu je sakupio osam nastupa. Šabanadžović je bio igrač zadatka, često zadužen za striktno čuvanje nekog protivničkog igrača, a svojim pravilnim postavljanjem je prekidao veliki broj akcija. Ovaj pouzdani defanzivac je svojom smirenošću unosio stabilnost u zadnji red gdje god je igrao.

– Igrao sam dobro, često sam izlazio navečer, bio sam popularan. Ali, Sarajevo nije takav grad gdje neko može imati status zvijezde. Zvijezde su bile u Beogradu i Zagrebu. Mi smo bili u centru pažnje najviše tokom sezone 1984/1985. Igrali polufinale Kupa UEFA. Vjerujem da se svaki ljubitelj nogometa na ovim prostorima sjeća tih mečeva i nesretnog ispadanja od Videotona na Grbavici. Šteta, jer smo imali odličan tim i najboljeg trenera na svijetu, Ivicu Osima. Švabo je od mene napravio igrača, kazao je Refik Šabanadžović jednm prilikom za Al Jazeera.

FK Željezničar ovom prilikom čestita Refiku Šabanadžoviću 49. rođendan!