Na današnji dan prije 52 godine, rođen je bivši fudbaler našeg Kluba, Dragan Škrba.

Škrba je rođen je 1962. godine u Sarajevu. Za Željezničar je nastupao u 229 zvaničnih utakmica u periodu od 1982. do 1992. godine. Poslije Željezničara je otišao u Portugal gdje je tri sezone nastupao za Portimonense, da bi karijeru završio 1997. godine u korejskoj ekipi Pohang Steelers.

Jedan od onih golmana koji su znali oduševiti čudesnim odbranama u jednom momentu, a onda nekom nespretnom intervencijom ražalostiti navijače u drugom. Posebno se isticao kao majstor za penale, što je bilo izuzetno bitno u jednom dijelu njegove karijere zbog karakterističnog sistema jugoslovenske lige i penal-boda u slučaju neriješenog rezultata. Po završetku karijere je jedno vrijeme živio u Južnoj Koreji, a danas živi u Sarajevu. Kratko je bio uključen i u rad mlade reprezentacije BiH.

sastav_1988

Dragan Škrba u dresu Plavih 1988. godine.

– Na treningu me Meša Baždarević stalno zvao Maca Škrba, po nekom crtanom filmu. Vremenom su i ostali saigrači to prihvatili, kazao je Škrba o tome kako je dobio nadimak.

–  Utakmicom sa Videotonom ušli smo u historiju. Mislim da je je to bio spoj negativnih slučajnosti. Kako drugačije mogu objasniti pogodak koji je postigao čovjek koji nikada u karijeri ni prije niti poslije nije poentirao. Mada mislim da je Vlado Čapljić promijenio smjer lopte. U to sam ubijeđen, jer je išla prema meni, imao sam je, i onda iznenada mijenja putanju. Bez ikakve dvojbe, te dvije minute, minuta najvećeg uživanja i minuta najveće patnje, proganjaće me cijeli život. Ne samo mene, nego kompletnu generaciju. Pamtim da je sudija iz Walesa zanijemio, ne može čovjek da pokaže prema centru, cijeli stadion plače… Svi oni kojima je Željo bio u srcu teško su proživljavali tu noć. Prošle su tolike godine, a meni se sve i dalje vrti u glavi, svaki tren te akcije i, sve u svemu, muka mi je, rekao je Dragan Škrba u razgovoru za klix.ba.

FK Željezničar ovom prilikom čestita Draganu Škrbi 52. rođendan!