Željezničar u okviru VI kola Premijer lige dočekuje aktuelnog prvaka. Utakmica sa Zrinjskim dolazi u nezgodnom trenutku poslije dva uzastopna poraza, ali se svi nadaju da će naš tim upravo onda kada je napotrebnije pokazati ono što se očekuje.

Iako smo prilično dobro ušli u sezonu te smo u prva tri kola osvojili sedam bodova, uslijedila su dva poraza od Slobode i Viteza. Posebno je neugodan bio domaći poraz od Viteza. Ipak, sezona je još uvijek na početku i prvo mjesto je udaljeno samo tri boda. Očigledno je da će u ovoj sezoni svi timovi „gubiti“ bodove i da će borba za vrh bit neizvjesna do samog kraja. Nama je neophodno da se sada vratimo u pobjednički ritam, a u goste nam dolazi Zrinjski, aktuelni prvak zemlje i trenutni lider prvenstva poslije šest kola. Zrinjski je do sada ostvario tri pobjede, jedan remi i jedan poraz. Kao i ostali timovi, i oni za sada prikazuju promjenjive partije.

Ipak, treba imati u vidu da su remi i poraz ostvarili na teškim gostovanjima na Pecari i Koševu, ali su domaće pobjede nad Radnikom, Olimpicom i Slobodom bile sasvim dovoljne da se nađu na prvom mjestu. Treba imati u vidu i da je njihova sezone počela nešto ranije budući da je Zrinjski igrao kvalifikacije za Ligu prvaka, gdje su ispali od poljske Legije poslije 1:1 i 0:2. Najznačajnija promjena u timu Zrinjskog tokom ljetne pauze se desila između stativa jer je mladi Goran Karačić napustio tim. Zanimljivo je da su tim napustila još dva golmana – Kristijan Jajalo i Ivan Tirić tako da je golmanski dio potpuno izmijenjen. Prvi golman u dosadašnjem dijelu sezone je Dalibor Kozić koji je stigao iz prijedorskog Rudara. Klub su napustili još „naš“ Stevo Nikolić, iskusni Krešimir Kordić, dok je okončana pozajmica Gorana Zakarića. Od igrača koji su imali priliku da češće igraju, tu više nisu ni Zvonimir Blaić, Neven Laštro, Vučina Šćepanović i Aleksandar Radulović. Nasuprot tome, sa pozajmice se vratio Anto Radeljić, a važna nova imena u odbrani su Slobodan Jakovljević iz Radnika i Mario Barić iz Viteza. Iz Širokog Brijega je stigao Mate Pehar koji je igrač sredine terena, u veznom redu priliku za igru u posljednjim utakmicama ima i hrvatski internacionalac Matej Sivrić, a tek se očekuje da počne nastupati Toni Jović koji je stigao iz Borca. Nova imena u ofanzivnom dijelu tima su Momčilo Mrkaić i Germain Kouadio, pristigli iz Radnika, odnosno Travnika. Na prvi pogled djeluje da nova imena nisu toliko kvalitetna, ali okosnicu tima svakako čine igrači koji su tu bili prije poput Mateja Kataneca, Danijela Graovca, Pere Stojkića, Danijela Stojanovića, Tomislava Tomića, Filipa Arežine, Ognjena Todorovića, Miloša Filipovića, Miloša Žeravice te svakako napadačkog tandema Jasmin Mešanović – Nemanja Bilbija. Pored Tomića, član tima je još jedan bivši igrač Željezničara Benjamin Čolić. Nema sumnje da će ovo biti pravi derbi susret. Zrinjski je tim sastavljen od iskusnih premijerligaških igrača i to je njihov osnovni kvalitet. Trener Vinko Marinović je nakon određenih problema u jesenjem dijelu prošle sezone, ekipu doveo do šampionske titule. U mostarskom klubu se nadadju da bi isto mogli ponoviti i u ovoj sezoni.

I naše ambicije su vezane za vrh tabele, s tim da moramo znatno popraviti pristup na teretnu. Zrinjski možda nije najsretniji izbor protivnika u ovom trenutku, ali možda baš zbog toga i jeste. Navijači u svakoj utakmici očekuju pobjedu pa izuzetak neće biti ni ovaj susret. Naš stručni štab u ovoj utakmici ne može računati na Jovana Blagojevića koji je u prošloj utakmici dobio crveni karton. Ovo će biti prva od tri utakmice koliko mora pauzirati zbog suspenzije. Raduje činjenica da se i lakše povrijeđeni igrači vraćaju u kombinacije za nastup. Bilo kako bilo, da bismo došli do pobjede, pristup igri mora biti smjeliji i odlučniji nego što je to bio slučaj u prethodnim utakmicama.

Utakmica se igra u subotu s početkom u 21 sat.