Do kraja jesenjeg dijela prvenstva su ostala još samo dva kola. Posljednje gostovanje Željezničara u ovoj godini je možda i najteže jer nas dočekuje Zrinjski, aktuelni šampion naše zemlje. Nema sumnje da će to biti zanimljiv duel, a naš tim će i ovaj put pokušati doći do bodova te se tako donekle osvetiti mostarskom klubu za poraz na Grbavici u prvom ovosezonskom susretu.

Željezničar se pobjedom u Vitezu vratio u igru za vrh tabele. Nažalost, propušteni bodovi iz prethodnih kola se ne mogu nadoknaditi pa nam jedino preostaje da do kraja ovog dijela sezone pokušamo odigrati što je bolje moguće. Gostovanje u Mostaru nije jedno od onih na kojima se treba očekivati jednostavna utakmica i u kojima bismo mogli najavljivati pobjedu, no našem timu su tri boda uvijek cilj. Zadatak će ovaj put biti veoma težak jer će nasuprot nas biti šampion BiH i trenutni lider na tabeli. Sigurno je samo da će navijači i ovaj put pružiti sjajnu podršku, a na igračima je da tu podršku opravdaju željom i borbenom igrom.

Zrinjski i u ovoj sezoni igra odlično. U prvih šesnaest kola su samo jednom poraženi, a trenutno su u nizu od četrnaest utakmica bez poraza. Imaju šest bodova više od drugoplasiranog Radnika, a devet u odnosu na naš tim. Njihov bodovni saldo bi bio još uspješniji da u prethodnom kolu u Tuzli nisu prokockali visoku prednost od 3:0. Ipak, Zrinjski je uprkos tome još jednom pokazao da je dobra ekipa. Vrlo su opasni u napadu, gdje se trojac Bilbija-Todorović-Mešanović odlično međusobno razumije, a fizički čvrstom i odgovornom igrom uspješno zatvaraju prilaze svom golu. Sve ovo potvrđuje i činjenica da su sa 32 postignuta gola najefikasniji tim lige, dok su sa samo 11 primljenih golova najčvršća odbrana našeg prvenstva.

Inače, radi se o iskusnom timu, sačinjenom od igrača koji već godinama igraju u Premijer ligi, kako za Zrinjski, tako i za druge vodeće bh. klubove. Od mlađih igrača, tu je samo Oliver Petrak koji igra u veznom redu. On i golman Dalibor Kozić su jedini koji su nastupili u svih šesnaest kola. U odbrani obično igraju Slobodan Jakovljević i Matija Katanec, Benjamin Čolić se u posljednje vrijeme ustalio na mjestu desnog bočnog, dok na lijevoj strani igra Pero Stojkić. Spomenuti Petrak zajedno s Tomislavom Tomićem čini glavnu osovinu veznog reda. Ivan Peko je najčešći izbor na desnoj strani, a Ognjen Todorović na lijevoj. Nemanja Bilbija igra odmah iza Jasmina Mešanovića koji je najistureniji te je i najbolji strijelac tima sa osam postignutih golova. Velika prednost Zrinjskog je i jednako dobar izbor igrača na klupi tako da su treneru Vinku Marinoviću na raspolaganju još Anto Radeljić, Danijel Stojanović, Miloš Žeravica, Mario Barić, Miloš Filipović, a od nedavno i Toni Jović. Pored spomenutih Tomića i Čolića, u Zrinjskom je od bivših igrača Željezničara i Jasmin Bogdanović koji priliku za igru čeka s klupe.

Naš stručni štab u ovoj utakmici neće moći računati na Aleksandra Kosorića i Sinišu Stevanovića koji će pauzirati zbog nagomilanih žutih kartona. Umjesto njih će vjerovatno igrati Matteo Boccaccini i Srđan Stanić, dok se ostatak tima vjerovatno neće mijenjati u odnosu na susret s Vitezom u kojem smo, posebno u prvom poluvremenu, pokazali djelić onoga što se očekuje u Mostaru. Nemoguće je obećati pobjedu na gostovanju kod lidera prvenstva, ali se definitivno očekuje da naši igrači pruže dobru igru, uz nadu da će to na kraju donijeti pozitivan rezultat.

Uprkos činjenici da u posljednjih pet međusobih utakmica nismo pobijedili, ukupni omjer je na našoj strani. Prvi susret u ovoj sezoni, odigran na Grbavici, okončan je pobjedom Zrinjskog od 1:0, iako je vrlo lako moglo biti drugačije da smo realizovali svoje prilike. Ipak, sada nema mjesta za žaljenje jer nas očekuje nova utakmica. Na prethodnih šesnaest gostovanja u Mostaru smo samo dva puta slavili, šest puta smo osvojili bod, a osam puta smo poraženi.

Utakmica se igra od 14 sati.