Reprezentativna pauza nas je zatekla u trenutku kada smo ostvarili petu uzastopnu pobjedu u prvenstvu, i to na gostovanju kod vodeće Slobode. Ipak, ne može se reći da nam pauza nije dobro došla. Igrači su se malo odmorili pred nastavak sezone i borbu na dva fronta, neki lakše povrijeđeni igrači su imali priliku za oporavak, a svakako da je ovo pružilo mogućnost i za dodatno upoznavanje igrača koji će u finišu sezone vjerovatno pružati još bolje partije.

Grbavica će biti domaćin utakmice 23. kola. Željezničar će igrati protiv Olimpica i to je utakmica u kojoj treba biti veoma oprezan. Niz dobrih rezultata nas je doveo u situaciju da se ponovo i preko prvenstva borimo za plasman u evropska takmičenja. Računajući oba domaća takmičenja, Željezničar je u nizu od jedanaest utakmica bez poraza, ali samo uz maksimalno ozbiljan pristup možemo računati da se isti nastavi. Olimpic se bori za opastanak i sigurno su motivisani da ostanu neporaženi, a uz to se radi o ekipi koja u svojim redovima ima nekoliko iskusnih fudbalera.

Olimpic nas je u ovoj sezoni predstavljao u Evropi i aktuelni su osvajači Kupa BiH. Ipak, trenutno se nalaze na dvanaestom mjestu i imaju četiri boda manje od Viteza koji se nalazi na desetom mjestu, tj. mjestu koje garantuje ostanak u Premijer ligi. U posljednjem kolu su se sastali upravo sa Vitezom i na svom terenu su propustili priliku da savladaju direktnog konkurenta. Remi u tom duelu je donekle uzdrmao njihova nastojanja da ostanu u ligi. Donekle, jer su ipak u nizu od tri kola bez poraza i bez primljenog gola. U prvom kolu nastavka sezone su poraženi od Slavije sa 1:0, no od dolaska Milomira Odovića na mjesto šefa stručnog štaba su uspjeli ostvariti pobjedu od 3:0 protiv Borca te remije bez golova sa Radnikom u gostima i sa Vitezom na svom terenu. Do kraja sezone su im ostali susreti sa većinom ekipa iz vrha tabele tako da Odovića i njegov tim očekuje težak posao.

Tim sa Otoke je tradicionalno u velikoj mjeri sastavljen od igrača koji su ranije nastupali za druge sarajevske klubove. Od igrača koji su ranije nastupali za Željezničar, tu su Sulejman Smajić, Admir Raščić, Emir Hadžić, Mahir Karić, Danijal Brković i Dejan Uzelac, a tu je Faris Zeljković koji je bio član našeg omladinskog pogona. Od ostalih istaknutijih igrača, vijedi spomenuti da je između stativa Dejan Bandović, neizostavni dio odbrambene linije je iskusni Bojan Regoje, dok su najznačaniji igrači veznog reda Veldin Muharemović i Kenan Handžić. Kao i obično, Olimpic je dosta mijenjao tim u prelaznom roku. Jadranko Bogičević, Srđan Stanić i Irfan Fejzić su prešli u naše redove, Ervin Jusufović i mladi reprezentativac Alem Merajić su prešli u makedonsku Shkendiju, Dalibor Pandža je otišao u Maroko, a talentovani Ermin Imamović je sada član splitskog Hajduka. Također, klub su napustili još Dino Hamzić te Brazilci Hugo i Stefan, Mnogi od ovih igrača su bili veoma važni članovi prvi jedanaest. S druge strane, doveden je i veliki broj novih igrača. Za sada su mjesto u početnoj postavi izborili bočni igrači Đoko Milović (GOŠK) i Slaviša Radović (Vojvodina), na štoperskoj poziciji spomenuti Uzelac, u veznom redu Dejan Vukomanović (Zrinjski) i Anel Hebibović (Sarajevo), dok iskusnom Hadžiću društvo u napadu pravi Nemanja Anđušić (Sarajevo). Tu su još Amir Zolj (Velež), juniorski reprezentativac Sanjin Lelić (Dinamo Zagreb), kao i nekoliko igrača koji čekaju priliku za igru.

Naš stručni štab ima određene probleme pred nadolazeću utakmicu. Srđan Stanić će zbog žutih kartona propustiti susret protiv tima za koji je nastupao u jesenjem dijelu sezone, Dejan Đermanović je povrijeđen i sigurno će pauzirati dvije ili tri utakmice, a zbog saniranih ili trenutnih dugotrajnijih povreda za tim još ne konkurišu Damir Sadiković, Jasmin Bogdanović i Nedo Turković. Tiago ima manju povredu zbog koje neće konkurisati za početni sastav u ovom susretu. Međutim, sada imamo širinu u igračkom kadru tako da možemo očekivati snažan tim, a jako je važno i to što se u kombinacije vraća kapiten Aleksandar Kosorić.

Tradicija međusobnih utakmica je ubjedljivo na našoj strani. Još nikad nismo poraženi od Olimpica, ali je upozoravajući podatak da su jedina dva neriješena rezultata zabilježena kada smo mi bili domaćini na Grbavici. U posljednje tri međusobne utakmice nismo primili gol, a prvi ovosezonski susret je odigran na Koševu i teškom mukom smo slavili sa 1:0 pogotkom Zorana Kokota.

Utakmica se igra od 16 sati.