Proljetni dio prvenstva smo otvorili gostujućom pobjedom nad Krupom. Tri boda iz ove utakmice su nam bila veoma važna kako bismo se definitivno plasirali u Ligu za prvaka, ali i da bismo se aktivnije uključili u borbu za više pozicije. Priliku da nastavimo dobar niz rezultata imamo već u 20. kolu kada nam u goste dolazi Mladost.

Pobjeda u Krupi na Vrbasu nije ostvarena u velikoj utakmici, no daleko važnija su tri osvojena boda. Bila je to naša četvrta pobjeda u nizu i u kojoj nismo primili gol. Raduje činjenica da smo u potpunosti zaustavili protivnika, dok se svi nadamo da će ofanzivni dio tima biti raspoloženiji u nastavku prvenstva. Još uvijek se nalazimo na trećoj poziciji, s tim da je bodovna razlika za prvoplasiranim Zrinjskim smanjena na četiri boda. Prije samo nekoliko kola je razlika bila čak jedanaest bodova, no dobre igre u posljednjim kolima su nas vratile „u igru“. Gledajući posljednjih deset kola, najuspješniji smo tim Premijer lige.

Sada na Grbavici dočekujemo Mladost te navijači očekuju novu pobjedu. Protivnika ne smijemo podcijeniti jer su do sada pokazali da mogu biti veoma nezgodni. Sigurna pobjeda protiv Slobode (3:1) na otvaranju drugog dijela sezone i prilazak na četiri boda mjestu koje vodi u Ligu za prvaka sigurno i njima daje dodatni motiv za nadigravanje. Njihove ambicije su vezane za ostanak u društvu najboljih bh. klubova, no to je nešto što su gotovo pa osigurali. Otvaraju se novi izazovi, a rasterećene timove uvijek treba doživiti maksimalno ozbiljno.

Mladost u toku zimske pauze nije mnogo mijenjala tim. Najznačajniji igrači koji su napustili tim su golman Adnan Hadžić i veznjak Aldin Šišić, dok se odlazak Darka Boškovića, Nemanje Asanovića Dženisa Šumana i Lazara Kalajanovića neće osjetiti u toj mjeri. Među novim igračima su i Adnan Šećerović i Milivoje Lazić, koji su jesenji dio proveli u našem klubu, a novajlije su još golman Emil Velić, lijevi bočni Ivica Jurkić, štoper Admir Kubat i napadač Almir Aganspahić. Velić i Aganspahić su već našli svoje mjesto u prvih jedanaest protiv Slobode, kao i Šećerović, mada su okosnicu činili igrači koji su tu od ranije. U odbrani na štoperskim pozicijama igraju Aladin Isaković i Neven Laštro, tu su još Omer Musiće te dva bivša člana našeg omladinskog pogona Marin Galić i Faruk Gačan. Na desnom boku igra Mirza Rizvanović, dok će povrijeđenog Senada Karahmeta vjerovatno mijenjati Jurkić. U veznom redu su standardni Sinan Ramović i Goran Brkić, dok su Aladin Šišić i Mićo Kuzmanović ili Anel Husić igrači koji uglavnom djeluju po stranama. Najistureniji je Aganspahić. Inače, tim od sredine prvog dijela sezone vodi Husref Musemić, iako su sezonu započeli pod vodstvom Ibre Rahimića.

Dobra stvar za naš tim je što nemamo probleme s povredama i suspenzijama. Stručni štab će u ovoj utakmici moći računati na sve igrače, osim na Ivana Crnova koji je stigao, ali se i povrijedio u zimskom prelaznom roku. Značajnih promjena u prvih jedanaest u odnosu na susret s Krupom vjerovatno neće biti. Pored toga, ovo će biti prva domaća utakmica u ovoj godini te se očekuje veliko interesovanje navijača. Nažalost, navijači će još malo vremena čekati na novu istočnu tribinu čija se izgradnja privodi kraju te bi trebala biti spremna za prvu domaću utakmicu druge faze prvenstva.

Prva ovosezonska utakmica između ova dva kluba je odigrana u Kaknju. Uprkos tome što je naš tim imao šanse za pobjedu, utakmica je okončana bez pobjednika. Bila je to tek treća međusobna utakmica između ova dva kluba, budući da je Mladost tek prije dvije godine ušla u Premijer ligu BiH.

Utakmica se igra u subotu sa početkom od 15 sati!