U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi projekat postavke interneta za sve posjetioce na stadionu. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, direktor direkcije BH Telecoma, Edin Kapo, te direktorica Kluba, Amira Uzunović.

Projekat je finansirala Općina Novo Sarajevo, a radove je izvela kompanija BH Telecom. Na stadionu su postavljeni uređaji koji će osigurati posjetiocima brz i stabilan internet.

Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo:

– Danas smo u prilici promovisati vrlo značajnu i dobru aktivnost, koju Općina Novo Sarajevo komunicira sa FK Željezničar, uz podršku BH Telecoma. Napravili smo sporazum da besplatnim Wi-Fi signalom omogućimo svim posjetiocima Grbavice besplatan pristup internetu. Mislim da ćemo već za nedjelju imati spreman pristup WIFI mreži za sve posjetioce. Općina je pomogla finansijski. To je samo jedna od aktivnosti koje je naša Općina radila u posljednjem periodu. Podsjećam da, osim toga što je omladinski pogon kluba od interesa za našu Općina, finansijska sredstva se tu stalno povećavaju, a sve u sklopu odluke da naša Općina postane prva koja će izdvajati 3% budžeta za sport i 2% za kulturno-sporstke manifestacije. Na taj način smo našli način kako da pomognemo FK Željezničar.

Edin Kapo, direktor direkcije BH Telecoma:

– Moram biti iskren da je velika čast sjediti i biti partner zajedno sa Općinom Novo Sarajevo. Ona je naš dugogodišnji korisnik servisa, kao i FK Željezničar, pa smo se opredijelili da idemo u jednu vrstu pilot projekta. Na području stadiona, za sve posjetitelje. U skladu s tim, napravili smo plan pristupa optičkom internetu. Mi smo na četiri tribine Grbavice instalirali 16 access-pointa. Kapacitet njihov se kreće iznad 6000 konekcija, tako da ćemo za sve navijače omogućiti da koriste internet usluge tokom cijelog trajanja utakmice. Brzina interneta kreće se oko 100 mb u uploadu i downloadu. Moram istaći da je ovo prvi primjer da jedna lokalna zajednica, zajedno sa Telecom providerom, na ovaj način ulaže i daje doprinos cijelom projektu digitalne transformacije koju predvodi naša firma. Koristim priliku da pozovem i ostale lokalne zajednice da slijede primjer Općina Novo Sarajevo i Željezničara. Toplo se zahvaljujem načelniku i direktorici. Poznato vam je da BH Telecom ima velika ulaganja u sadržajni dio Moje TV. Naš ugovor zasad vrijedi godinu dana, kao vrsta pilot projekta. BH Telecom je išao u smislu da ovo bude win-win varijanta; da rasteretimo mobilnu mrežu, a da većina korisnika mogu neometano koristiti internet usluge za vrijeme utakmice.

Amira Uzunović, direktorica FK Željezničar:

– Još jednom želim da se zahvalim Općini Novo Sarajevo, načelniku i predstavniku BH Telecoma Edinu Kapi na uspješno realizovanom projektu. Naši navijači su prioritet na našem stadionu i na ovaj način im želimo poboljšati ugođaj. Postavkom ovih uređaja, naši navijači će moći neometano koristiti usluge interneta te dijeliti sadržaje sa našeg stadiona. Još jednom hvala Općini, potvrdili su da su broj jedan sportska Općina.