Navijači Fudbalskog kluba Željezničar odat će dolaskom na prvenstvenu utakmicu protiv Radnika iz Bijeljine počast nedavno preminuloj legendi kluba sa Grbavice Ivanu – Ivici Osimu.

Utakmica, koja se igra u ponedjeljak 16. maja, u okviru 31. kola m:tel Premijer lige BiH, započet će u 19:21 sat, što simbolizira 1921. godinu, kada je osnovan FK Željezničar, najtrofejniji Klub u BiH, koji tokom ove godine obilježava 100 godina postojanja.

Ulaz na utakmicu bit će besplatan za sve aktivne članove FK Željezničar, kojih ima više od 12.000, ali i za djecu. Ispunjenje je to duga Fudbalskog kluba Željezničar prema svojim članovima, koji su u velikoj akciji učlanjenja, koju su najvećim dijelom iznijeli najvatreniji navijači Želje, skupili značajna sredstva, koja su Klubu sa Grbavice pomogla da preživi vrlo turbulentan period.

Za sve one Željine prijatelje iz BiH, ali i čitavog svijeta, koji ipak žele finansijski podržati Plave sa Grbavice, omogućena je online kupovina virtuelnih ulaznica OVDJE, koje su, također, kreirane da budu uspomena na Željinu legendu.

Uprava Kluba moli sve članove Kluba, ali i ostale posjetitelje da na utakmicu dođu u plavom, kao i da u stadion uđu što ranije, kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva.

Prije ulaska u popularnu Dolinu ćupova svi koji žele moći će se upisati u Knjigu žalosti, koja je postavljena u Shopu FK Željezničar. Za sve koji žele čuvati uspomenu na Švabu, kreirano je i nekoliko lijepih artikala, od kojih je nejreprezentativniji retro dres/majica na plavo – bijele štrafte, sa brojem osam i prezimenom Osim na leđima, dok se naprijed nalazi grb Želje iz perioda SFRJ, odnosno Osimove igračke karijere.

Na početku fudbalskog susreta svi igrači FK Željezničar na teren će izaći u majicama sa slikom Ivice Osima. Tokom same utakmice Južna tribina – Željin bedem, na kojem se nalaze najvjerniji Željini navijači, realizirat će posebnu navijačku koreografiju. A, u odavanju počasti učestvovat će i ostale tribine stadiona Grbavica.

Tako će svim navijačima na tribinama Sjever, Istok i Zapad pri ulasku na Stadion biti podijeljeni kartoni sa likom Ivice Osima i jednim od njegovih čuvenih citata. Navijači će biti zamoljeni da u određenom trenutku utakmice podignu ove kartone, koji će im potom ostati kao trajna uspomena na Željinog velikana.

Uz stadion će biti postavljen i ogromni buket sa 1000 plavo-bijelih ruža i portret Ivice Osima, a planirano je i da Grbavicu tokom utakmice nadlijeće avion, koji će za sobom vuči veliki transparent sa porukom: Legende žive u srcima. Ivica Osim 1941 – 2022.

Tokom utakmice bit će, premijerno na Stadionu, puštan remix pjesme Grbavica, kojeg je u sklopu projekta “Grbavica – 30 godina nakon” (www.grbavica.ba) načinio producent Adis Kutkut – Billain.

U poluvremenu će o životu i djelu Ivice Osima govoriti poznati Željovci – voditeljica Emela Burdžović i glumac Ermin Sijamija, a tekst o popularnom Švabi pripremit će Almir Bašović, fan Kluba sa Grbavice, dramaturg i profesor na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na utakmicu, koja se na Grbavici igra u ponedjeljak, 16. maja, pozvani su predstavnici oko 50 najznačajnijih sportskih kolektiva iz BiH, kao i brojne ugledne ličnosti iz BiH, regije, ali i svijeta.

Svi oni dolaze da odaju počast čovjeku koji je trajno zadužio FK Željezničar, Sarajevo, ali i sve druge sredine u kojima je živio i djelovao.

Uprava FK Željezničar poziva sve članove i navijače Kluba da u što većem broju dođu na utakmicu, koja se 16. maja igra na Stadionu Grbavica, kako bi što većim odzivom na što veličanstveniji način ispratili Željinu legendu, Ivana – Ivicu Osima, Švabu, Štrausa sa Grbavice.