Nakon posljednje utakmice između FK Željezničar i HŠK Zrinjski, FK Željezničar ima obavezu da se obrati bosanskohercegovačkoj javnosti.

Mi u FK Željezničar, ne želimo tražiti bilo kakav alibi za sportski rezultat. Svjesni da je razlika u kvalitetu timova u Ligi za prvaka  minimalna te da u takvim okolnostima sportska sreća ili nesreća mogu u nekim situacijama biti presudne, želimo ukazati na činjenicu da već drugu sezonu zaredom pogrešne procjene sudija te pristup pojedinih ekipa određenim utakmicama i protivnicima, kroje konačan plasman na tabeli.

Naime, jasno je da su fudbalska pravila i suđenje uspostavljeni kako bi svi timovi imali iste uslove za ostvarivanje rezultata. Nakon čudnog završetka prošle sezone u kojem je sudija Antonio Bandić, koji je kasnije zaradio rekordnu suspenziju na godinu dana, svojim potezima direktno odlučio pitanje naslova prvaka, slična situacija se ponavlja godinu dana kasnije.

Suđenje arbitra Elvisa Mujića iz Banovića sa pomoćnicima Sretenom Udovičićem, Senadom Ibrišimbegovićem i Erminom Sivcem na Stadionu Grbavica je od samog početka bilo tendenciozno i  usmjereno u korist gostiju iz Mostara. Glavni sudija Elvis Mujić je već u drugoj minuti utakmice, načinom na koji je dodijelio žuti karton igraču FK Željezničar Harisu Hajdareviću, pokazao u kojem će smjeru ići njegove aktivnosti i kakav kriterij je pripremio za ovu utakmicu. Neujednačen i selektivan  kriterij odvijao se  tokom cijelog susreta. O tome govori i činjenica da je u utakmici u kojoj su oba tima igrali s podjednakim žarom i agresivnošću, igračima Željezničara dodijelio čak sedam, a gostujućim svega dva žuta kartona, iako su fudbaleri Zrinjskog napravili veći broj preškraja 18 u odnosu na 15 igrača FK Željezničar.

Vrhunac se desio u 67. minuti kada fudbaler Zrinjskog, Nermin Hajdarević na očigled svih navijača na stadionu, ali i onih pored malih ekrana igra rukom i pravi prednost u odnosu na odbrambene igrače Željezničara, te postiže pogodak. Glavni sudija Elvis Mujić, a i njegov pomoćnik Sreten Udovičić su u toj situaciji imali odličnu poziciju i morali su vidjeti igranje rukom. A i da nisu, morao je to vidjeti sudija iza gola Željezničara prema južnoj tribini. Međutim, činjenica da petog i šestog sudije nije bilo, samo potvrđuje sve naprijed iznesene navode  i s pravom daje razlog za ozbiljnu sumnju.

Neovisno od naprijed navedenog FK Željezničar želi napraviti iskorak u svakom segmentu poslovanja i želi u punom kapacitetu sada i u budućnosti otkloniti iz ovog sporta sve radnje  i postupke koji utiču na regularnost takmičenja. FK Željezničar poziva Komitet za sudije i suđenje, Takmičarsku komisiju NFSBiH, da se adekvatno uključe i ispitaju evidentne propuste na koje je ukazano u saopćenju, a kojih je apsolutno svjesna bh. javnost.