FK Željezničar obavještava navijače, sponzore, prijatelje i članove Kluba da je zaključno s predviđenim rokom završetka radova 31.05.2016. godine, Klub ispunio sve zahtjeve u skladu sa Pravilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona te je shodno tome Stadion Grbavica od strane NS/FS BiH i UEFA-e zvanično uvršten u kategoriju 2.

Uz neuslovljenu podršku sponzora i navijača širom svijeta, FK Željezničar je u predviđenom roku ispunio sljedeće zahtjeve u skladu sa Pravnilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona:

1. Ispitivanje jačine svjetlosti refletktora i izrada elaborata.;
2. Nabavka agregata kao alternativnog izvora električne energije.;
3. Postavka dva dodatna jarbola.;
4. Izgradnja prostorije za delegata.;
5. Izgradnja područja za parkiranje automobila službenih i VIP osoba.;
6. Adaptacija ambulante.;
7. Adaptacija prostorije za doping kontrolu.;
8. Montaža čelične konstrukcije zapadne tribine.;
9. Izgradnja kontrolne prostorije.;
10. Adaptacija i izgradnja radnog područja za medije.
11. Izgradnja TV studija.;
12. Adaptacija i izgradnja sanitarnih objekata.;
13. Izgradnja prostorije za prvu pomoć.;
14. Postavka novih stolica na sjevernoj, zapadnoj i južnoj tribini.

Pored zahtjeva u skladu sa Pravilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona, FK Željezničar će do 15.06.2016. godine ispuniti i zahtjeve MUP-a KS koji se odnose na osiguranje bezbjednosnih uslova na Stadionu Grbavica:

15. Zaštitna ograda iznad južne tribine.;
16. Zaštitna mreža u svrhu onemogućavanja ubacivanja predmeta od strane navijača.;
17. Izgradnja ulazne kapije za gledaoce na južnoj tribini.;

Na Stadionu Grbavica pored mogućnosti odigravanja utakmica I i II pretkola kvalifikacija za UEFA Europa League i UEFA Champions League, postoji i mogućnost odigravanja kvalifikacijskih međunarodnih utakmica svih reprezentativnih selekcija osim A reprezentacije, te prijateljske utakmice A reprezentacije. U tom kontekstu, nakon posjete eksperta za infrastrukturu, stadione i bezbjednost ispred NS/FS BiH gosp. Nihada Hodžića, FK Željezničar je dana 24.05.2016. godine uputio zvaničan zahtjev NS/FS BiH da se kvalifikacijske utakmice U-21 reprezentacije BiH odigraju na Stadionu Grbavica u septembru mjesecu 2016. godine uz garanciju da će Klub ispuniti sve neophodne organizacijske uslove Saveza.

Rukovodstvo FK Željezničar će nakon završetka prve faze projekta izgradnje istočne tribine u septembru mjesecu 2016. godine, nastaviti s ulaganjem u infrastrukturu i unapređenje uslova za gledaoce na stadionu kako bi se u najkraćem mogućem roku stekli i uslovi za uvrštavanje Stadiona Grbavica u kategoriju 3, te kako bi u konačnici Grbavica postala dom A reprezentacije BiH. Projekti koji će se između ostalog realizovati su izgradnja južne tribine, postavka zatvorenog elektronskog sistema kontrole ulaznica na svim ulazima te ugradnja sistema video nadzora na stadionu.

Mi smo Željini, Željo je naš!

POGLEDAJ GALERIJU