Šest reprezentativaca prošlo Željin omladinski pogon

Selektor reprezentacije BiH, Mehmed Baždarević, objavio je spisak fudbalera na koje će računati u narednim utakmicama naše najbolje selekcije.

Legenda našeg Željezničara, Mehmed Baždarević, pozvao je 27 fudbalera, a među njima je čak šest fudbalera koji su ponikli na Grbavici. Pored napadača našeg tima, Riada Bajića, tu su još golman Ibrahim Šehić (klub za koji nastupa – Qarabag), defanzivci Edin Cocalić (Mechelen) i Ervin Zukanović (Chievo), veznjak Semir Štilić (Wisla Krakow), te najbolji strijelac reprezentacije svih vremena Edin Džeko (Manchester City). Također, poziv je dobio i bivši fudbaler Plavih, Edin Višća, koji je igračku afirmaciju stekao na Grbavici.

Šehić je u našem dresu odigrao 133 utakmice, a debitovao je sa 18 godina. Također, sa 18 godina je debitovao i Edin Cocalić koji je nastupao na 108 utakmica u dresu Želje, te je postigao šest golova. Zukanović je debitovao kao junior, odigrao sedam utakmica, te sa 19 godina otišao u Austriju. Semir Štilić je na Grbavici debi ubilježio sa samo 17 godina, a potom je odigrao još 61 utakmicu i postigao 19 golova. Sa 17 godina je debitovao i Edin Džeko, današnji prvotimac Manchester Citya. Odigrao je 40 utakmica i postigao pet golova.

Svi pomenuti su prošli skoro sve mlađe selekcije našeg omladinskog pogona, a danas čine okosnicu reprezentacije koja se nalazi na 30. mjestu FIFA rang liste.

Treba podsjetiti da je selektor reprezentacije, Mehmed Baždarević, također prošao omladinski pogon Željezničara. Na Grbavicu je došao još sa devet godina, a nakon debija Plavi dres je nosio 249 puta i postigao 24 gola.

 

POGLEDAJ GALERIJU