Koliko god se trudili razdvojiti ih, sport i politika se prečesto isprepliću. Naš sport ne samo da ispašta zbog politike, nego je i poligon za predstavljanje različitih političkih ideja. Nije više ni bitno da li su to napredne ili nazadne ideje. Bosanskohercegovački sportski tereni se već dvije decenije koriste za promociju političkih uvjerenja, a što je najgore i za podsticanje mržnje i stvaranje atmosfere netrpeljivosti. Približavanje izbora se čini kao sve samo ne kao slučajnost.

Fudbalski klub Željezničar je nastao na sasvim drugačijim temeljima kao otpor tadašnjim političkim i nacionalnim torovima i ne želi biti dio toga. Mi ne želimo biti poligon za prepucavanja, a upravo tome svjedočimo od početka nove sezone. Činjenice su da je na daleko gore stvari i atmosferu linča nailazio naš klub na gostovanjima, nego što je to bio slučaj s našim gostima na Grbavici.

S druge strane, svjesni smo i ne bježimo od toga da imamo očigledan problem i na domaćim utakmicama gdje se u posljednje vrijeme mogu čuti skandiranja suprotna vrijednostima našeg kluba i njegovoj tradiciji. Na veliku žalost svih normalnih ljudi koji ima nemali broj u ovoj državi, klubovi nemaju snagu za borbu protiv takvih pojava i ovim putem pozivamo nadležne organe da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem.

Fudbalski klub Željezničar će, uprkos problemima sa kojima se suočava, nastaviti grabiti ka novim sportskim uspjesima. Protiv mnogo toga se ne možemo boriti, no na sportskom terenu želimo dokazati da smo najbolji klub u BiH. Želimo biti klub koji će u budućnosti postati simbol uspješnosti i koji će na najbolji mogući način predstavljati ovaj grad, ovu zemlju i sve ljude dostojne naše devetodecenijske priče.