Damir Sadiković je prije sedam godina ubilježio debi u dresu Željezničara. Dvadesetpetogodišnji veznjak je potom odigrao 118 utakmica za Plave, a svog debija u Bijeljini se jako dobro sjeća.

Razgovor s Damirom smo počeli s njegovim debijem. Bilo je to 13. aprila 2013. godine, na utakmici u Bijeljini protiv Radnika.

– Naravno da se sjećam, prije sedam godina u Bijeljini. Mislim da se svaki fudbaler sjeća svog početka pa tako i ja. Pogotovo jer sam ulazio u prvi tim, u tu šampionsku generaciju. To je stvarno bio predobar osjećaj, riječi su Sadikovića koji je potom istakao najdraže utakmice i golove.

– Najdraža utakmica? Moram izdvojiti dvije, derbi na Grbavici kada smo slavili sa 5:2, te Ferencvaroš u gostima kada smo slavili sa 1:0. Što se tiče najdražeg gola, to je gol na derbiju za 4:2.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Zbog trenutne situacije s virusom COVID-19, prvenstvo je prekinuto do daljnjeg. Ipak, prema najavama takmičenja u Evropi će se odigrati do kraja, a veznjak Plavih ističe da Željo može do prvog mjesta.

– Iskreno se nadam da će se prvenstvo nastaviti. Zaostajemo tri boda za Sarajevom, ali ima dovoljno utakmica još da se odigra. Imamo kvalitetnu ekipu, mislim da igramo najljepši fudbal u ligi. Ofanzivno pokušavamo postići što više pogodaka, tako da bit će dobra borba do samog kraja. Mislim da se preostale utakmice mogu odigrati za neka dva mjeseca, svjesni smo svi da će biti naporno i neće biti vremena za nekih previše analiza jer svako malo dolazi nova utakmica. Najveći problem će biti što će i taj pripremni period biti prilično kratak, ali šta je tu je, specifična je situacija i moramo se prilagoditi, kazao je Sadiković, a potom dodao kako provodi vrijeme u izolaciji.

– Vrijeme u izolaciji provodim tako što pokušavam smisliti i naći što više aktivnosti pogotovo kada je lijep dan, poput vožnje biciklom, trčanjem, treniranjem ispred kuće i slično.

Za kraj smo razgovarali o navijačima, a kako ističe popularni Dado velika je prednost podrška vjernih Manijaka.

– Svaku utakmicu Manijaci prave super atmosferu, ali izdvojio bih nekoliko susreta. To su utakmice protiv Viktorije u Plzenu, Standardom u Belgiji, Ferencvaroš obje sjajne utakmice. Ipak, izdvaja se derbi koji ima najviše naboja, adrenalina, emocija, energije, pogotovo na Grbavici pobjeda od 5:2. Zaista, Manijaci uvijek blistaju i mnogo, mnogo nam znači njihova podrška.

IMG 9547

Foto: Armin Herić, www.fkz.ba

– Navijačima bih poručio da se čuvaju, prate i poštuju upute nadležnih institucija i da se što prije vidimo na našoj Grbavici i nastavimo zajedno borbu do samog kraja.

Damir Sadiković je u dresu Željezničara odigrao 118 utakmica i postigao 12 golova. U ovoj sezoni je odigrao 22 susreta, a tri puta je zatresao mrežu protivnika.