Već pune dvije godine najveće sportsko gradilište u regiji je Stadion Grbavica, dom nogometaša „Željezničara“, najtrofejnijeg nogometnog kluba u Bosni i Hercegovini, prenosi Slobodna Bosna.

Prije godinu dana pisali smo o uspješnoj rekonstrukciji zapadne i izgradnji potpuno nove istočne tribine, koja je nastala sinergijom agilne Uprave i armije odanih navijača Plavih.

S tim je projektom kapacitet stadiona Grbavica povećan za 4.266 sjedećih mjesta, a njegovu završetku, uz navijače i prijatelje kluba iz cijelog svijeta, uvelike su potpomogli i kupci desetogodišnjih ulaznica.

S izgradnjom istočne tribine kapacitet stadiona Grbavica iznosi 13. 449 sjedećih mjesta, a rekord stadiona je oboren na svečenom otvaranju i utakmici protiv tuzlanske Slobode.

Rezultat uspješnih projekata na kultnom sarajevskom stadionu rezultirao je odigravanjem utakmica reprezentacije BiH, od kojih će se posebno pamtiti ona posljednja protiv Belgije, kada su i „Zmajevi“ imali priliku prvi put igrati pred punom Dolinom ćupova.

Upravo je ta utakmica bila signal Upravi kluba iz Zvorničke 27, da pokušaju ispuniti i treću kategoriju UEFA-e i na taj način omogućiti odigravanje kvalifikacijskih utakmica nacionalnoj selekciji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prvi, ali ne i jedini uvjet za tako nešto bio je projekt potpune rekonstrukcije lošeg travnjaka, koji je postavljen davne 1976. godine.

Izvođač radova je grčko-bugarska kompanija Hellasod/Greentech, a vrijednost investicije je 1.254.146 KM. Izgradnju novog travnjaka financira FK Željezničar vlastitim sredstvima uz podršku institucija. Radovi su podrazumijevali uklanjanje starog terena, postavka nove drenaže, novog sistema navodnjavanja, sistema grijanja i nove trave. Također, oko glavnog terena će biti postavljena umjetna plava trava.

Kao što smo se i sami mogli uvjeriti, radovi na izgradnji potpuno novog travnjaka na stadionu teku prema planu, a sve bi trebalo biti spremno do uzvratne utakmice Europa lige protiv estonskog tima Narva Trans koji je na rasporedu za 14 dana.

Tekst u cjelosti pročitajte ovdje.

Autor: M.I, Slobodna Bosna (http://bit.ly/2FT1dTw)