Još od prijeratnih vremena navijači najtrofejnijeg nogometnog kluba u Bosni i Hercegovini nekako po navici, iščekuju „plavo proljeće”.

Čak i oni nešto mlađi mogu se sjetiti kakve je sve preokrete u prvenstvu znala praviti „Željina“ mašina, a jedan od najomiljenijih klupskih trenera Milomir Odović znao je hvatati zaostatke kao rijetko koji trener.

Znao je Odović sa „Željom“ nakon osrednje jeseni, na proljeće protutnjati ligom, a njegov mentor iz prvog trenerskog mandata, i najtrofejniji trener u državi Amar Osim, upravo bi na proljeće nezaustavljivo kretao prema osvajanju titula.

Odović je, uostalom, bio član stručnog stožera Željezničara u prvoj eri Amara Osima. Kao pomoćnik sudjelovao je u povijesnim uspjesima kluba stigavši do trećeg pretkola Lige prvaka i sad već čuvene utakmice protiv slavnog „Newcastlea“.

I danas je Odović tu. Pod njegovom pedagoškom i trenerskom palicom uigrava se B ekipa, iz koje svako malo iskoči neki wunderkind, strpljivo čekajući priliku da istrči pred punu Grbavicu.

Klub iz Zvorničke 27 u posljednjih nekoliko proljeća načinio je divovske korake naprijed. Nakon nezabilježenog odaziva, Uprava kluba je skupa s navijačima ostvarila nekadašnji san, igranje europskih utakmica na svom stadionu, a kroz velike infrastrukturne zahvate na stadionu, iz temelja je izgrađena istočna tribina.

Nakon toga, „Željezničar“ je dobio jedno od najvećih pojačanja u posljednjih nekoliko godina. Na mjesto sportskog direktora stigao je legendarni reprezentativac Bosne i Hercegovine i veliki profesionalac Saša Papac, koji je za kratko vrijeme posložio igračku križaljku.

Nedavno su „Željina“ djeca utakmicom protiv vršnjaka Atletico Madrida, osvjetlala obraz nacije u omladinskoj Ligi prvaka, pokazavši još jednom zbog čega na golobrade dječake poput Šabanadžovića, Mujagića, Dujmovića…, trener Admir Adžem može ozbiljno računati.

No, svakako tu nije kraj priče, jer već u ovoj godini plavi započinju nove infrastrukturne projekte, a kada završi izgradnja navijačkog kopa na južnoj tribini, stadion Grbavica bit će najveći stadion u državi na kojem može igrati reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Da su se dobro spremili za „plavo proljeće“, dokazali su iz jesenjeg prvaka u prvom kolu nastavka Premijer lige, utrpavši četiri komada uvijek neugodnom timu iz Krupe na Vrbasu, poslavši najbolju pozivnicu vjernim navijačima za predstojeću utakmicu protiv tuzlanske Slobode.

Prilika je to da se pred punim tribinama domaćoj publici predstave nova imena u timu, ali i da se još jednom pozdrave igrači koji su pobjedničkom serijom stigli do titule jesenjeg prvaka, svladavši u gostima najveće rivale, usput se plasiravši u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine.

A, ako ste mislili da je izgradnja potpuno nove južne tribine kraj infrastrukturnih projekata, naši izvori tvrde da se varate…

U svakom slučaju, „plavo proljeće“ tek počinje…

Autor: M. Iličić, Slobodna Bosna (http://bit.ly/2FdwyAO)