Na konferenciji za novinare Fudbalskog kluba Željezničar koja se održala jučer, razgovaralo se o temama koje su zajednički problem za sve klubove. FK Željezničar, kao najtrofejniji i najpopularniji klub osjeća obavezu da pokrene ova pitanja i stavi ih u fokus javnosti, a ova konferencija za novinare je samo prvi korak ka tome. Želimo otvoriti dijalog sa svim klubovima i da na taj način napravimo konstruktivan pritisak prema ljudima koji upravljaju procesima koji se tiču fudbalske igre u BiH.

Sporna odluka Komiteta za suđenje

Dostavljen je jasan dokazni materijal. Ko god želi da vidi, vidjeće i neoborive činjenice su predmet naših ranijih saopštenja za javnost. Bodove ne možemo vratiti. Željeli smo skrenuti pažnju na propuste nadležnim organima. Ne žalimo se i ne tražimo nikakvu pomoć. Propusti se dešavaju i mi zaista smatramo da su u pitanju propusti, a ne loša namjera. Nije dobro kad su propusti tendenciozni ili kada se pokuša pobjeći od problema ili skrenuti pažnja na nešto drugo.

Omladinski pogon

Slučaj 1

Mlađi kadeti i mlađi juniori FK Željezničar su izbačeni iz Federalne lige kako bi se napravilo mjesta za druge klubove. Omladinski pogon je najveći sufinansijer prvog tima i stub održivosti Kluba. Pokazalo se dobro u godinama do sada da je za mlade igrače to dobar razvojni put, jer igranjem za mlađe kadete u Federalnoj ligi, zatim kadete u državnoj ligi, juniore u federalnoj ligi i juniore u državnoj ligi, igrači imaju puni takmičarski ciklus i optimalan trenažni proces čime dolaze i do prvog seniorskog tima. Taj bitan stepenik u razvoju mladih igrača nam sada nedostaje. Šef omladinskog pogona, Ismet Štilić, u tri navrata je išao do Federalnog saveza da razgovara na ovu temu, ali ga niko nije želio primiti. Na ovu temu je održan sastanak sa generalnim sekretarom te se nadamo da ćemo dobiti pozitivnu odgovor. FK Željezničar ima više od 550 polaznika i 13 trenera. Ta djeca trebaju imati prostor da se takmiče. Jedan od naših prioriteta u narednom periodu je rješavanje reflektora na pomoćnom terenu koji je u vlasništvu Općine Novo Sarajevo, kako bi omladinci mogli trenirati i u večernjim satima. Dugoročno rješenje je izgradnja trening kampa, o čemu razgovaramo sa predstavnicima nekoliko gradskih općina.

Slučaj 2

Krajem prošle sezone Premijer lige za juniore, na utakmici sa Slobodom u Tuzli, takozvani navijači su upali u teren i napali naše dječake, nakon čega su četiri igrača povrijeđena, a jedan je završio u hitnoj pomoći. Od šefa stručnog štaba Admira Adžema je traženo da se utakmica nastavi, ali je on nakon incidenta potpuno opravdano povukao ekipu s terena, jer nije bilo policije koja bi mogla garantovati sigurnost. Utakmica je registrovana rezultatom 3:0 za domaću ekipu, a nedavno smo dobili obavijest iz Saveza da je naš trener pored suspenzije dobio i novčanu kaznu. U ovom slučaju, jasno je da se trebalo postupiti po pravilima nogometne igre, jer se ne može igrati bez prisustva policije u nesigurnim uslovima i jedino je ispravno da se utakmica prekine. I u ovom slučaju, pitamo se na osnovu čega su nadležne komisije u Savezu donijele ovakve odluke. Ovakve stvari moraju biti riješene sistemski, a zahtjevamo da ovakve odluke moraju biti obrazložene.

Slučaj 3

Naknada za treniranje mladih igrača je odlukom Saveza smanjena sa 85.000 na 30.000 KM. Ovo je urađeno prije dvije godine i smatramo da ovakva odluka pogoduje samo mešetarima, jer se smanjuje priliv onim klubovima koji stvaraju talente. Mi smo pokušali kroz dijalog sa Savezom da ih ubijedimo da preispitaju ovu odluku, ali bez uspjeha. Ovakva odluka sigurno nije u interesu nijednom bh. klubu.

TV prava i sponzor lige

Šira javnost vjerovatno nije upoznata da je prema statutu Savez, a ne klubovi, vlasnik intelektualnih prava, a samim tim i prava na TV prijenose utakmica. Savez može, bez konsultacije sa klubovima da proda TV prava po bilo kojoj cijeni i bilo kojem mediju. Veliku većinu prava na prijenos domaćih utakmica Savez je bez konsultacija sa premijerligašima dao BH Telecomu kao sponzoru lige, koji te iste utakmice može prenositi na svom kanalu ili prodati TV prava nekoj drugoj kući.

FK Željezničar podržava napore Saveza da podigne kvalitet fudbala na viši nivo i sponzor lige je pravi korak u tom smjeru. Međutim, mi se zalažemo da klubovi imaju odriješene ruke pri raspolaganju TV pravima domaćih utakmica, kao što je slučaj u skoro svim drugim zemljama. U jesenjem dijelu prvenstva, prosječan premijerligaški klub će po Direktivi saveza biti obavezan prenositi četiri domaće utakmice, a FK Željezničar 6. Raspored kanala zavisi od dogovora Saveza i sponzora lige. Napominjemo da klubovi nemaju potpisan bilo kakav ugovor sa sponzorom lige kojim bi TV prava bila regulisana. Dobili smo informaciju od Saveza da će neki klubovi koji daju najviše TV prenosa dobiti dodatni iznos od 15.000 KM, neovisno od toga koliko prenosa daju, koji je plasman u prvenstvu ili kolika je gledanost njihovih utakmica. Poređenja radi, prije tri godine, kada je FK Željezničar samostalno prodavao TV prava, za paket od šest utakmica smo dobili više od 40.000 KM. Naš prijedlog Savezu je bio da se unaprijed odrede jasni kriteriji raspodjele novca od TV prava i sponzora lige među klubovima, kao što je slučaj u većini evropskih liga.

Pored toga, Savez sa sponzorom lige, a u ime klubova, dogovara obaveze koje su klubovi dužni da poštuju, kao što je imenovanje jedne od tribina po sponzoru. Dakle, iako klubovi nemaju direktan ugovor sa sponzorom lige, prema njemu imaju obaveze koje su veće od onih koje bi klubovi imali prema generalnom sponzoru. Sponzor lige Savezu u ime svakog kluba uplaćuje po 40.000 KM da bi se podmirili troškovi službenih lica, koje su ranije plaćali sami klubovi. Smatramo da klubovi trebaju učestvovati u dijalogu šta je moguće ponuditi sponzoru lige. Pokrenuli smo inicijativu i obavili niz sastanaka sa predstavnicima Saveza. Sljedeći korak je trilateralni sastanak kojem bi prisustvovao FK Željezničar, NS/FS BiH i sponzor lige. Nadamo se da će od naredne godine uslovi biti bolji za sve klubove i da će klubovi biti uključeni u pregovore.

Ugovori o radu za fudbalere

Status Saveza nalaže da fudbaleri moraju imati ugovore o radu. To znači da se na plate igrača moraju uplaćivati puni porezi i doprinosi, tako da ukoliko igrač dobije platu od 2.000 KM, klub treba izdvojiti dodatnih 1.400 KM za poreze i doprinose. Ovo je trenutno najveći problem bh. fudbala i dovešće sve klubove u velike finansijske probleme. U Hrvatskoj je ovo riješeno na mnogo bolji način, gdje fudbaleri registruju obrte, te snose mnogo manje poresko opterećenje. Treba prepisati dobra rješenja iz drugih zemalja. Drugo rješenje je da sportisti, poput zaposlenih u tekstilnoj industriji, imaju mnogo manju poresku obavezu koja bi se plaćala paušalno. Trenutnim rješenjem je teret prebačen na klubove. Ovaj problem smo u više navrata komunicirali Savezu, te je na našu inicijativu pokrenuta komisija unutar Saveza koja treba predložiti novo rješenje. Gospodin Jasmin Baković i gospodin Adi Džemidžić iz Saveza su generalno uvijek bili na raspolaganju za ovakve inicijative i možemo samo poželjeti da u bh. sportu ima više profesionalaca kao što su oni. Sljedeće instance za rješavanje ovog pitanja su Federalni parlament, te federalna ministarstva pravde i finansija, koji bi pronašli zakonsko rješenje na isti način kao što je to urađeno za otpis kamata na poreski dug.