Potpisom sporazuma između FK Željezničar i programa Future Falcons formalno je ozvaničena saradnja između kluba i razvojnog programa Fudbalskog saveza Saudijske Arabije (SAFF).

Ovaj koncept pruža snažnu platformu za razvoj igrača i trenera te predviđa saradnju na selekciji, probne nastupe, zajedničke turnire i pripreme timova kao i saradnju na drugim poljima.

Generalni direktor programa Future Falcons g. Ghassan Felemban je istakao:

– Cijenim krucijalnu saradnju sa FK Željezničar u razvoju naših mladih igrača, obzirom da se naš program fokusira na fudbalske vještine kao i na razvoj ličnosti kroz treninge i kontinuiranu edukaciju. Ovo partnerstvo predstavlja značajan korak naprijed jer je u skladu sa našom posvećenošću njihovom razvoju. Ono omogućava sticanje vrijednog iskustva i Future Falcons program je posvećen obezbjeđenju neophodnih resursa i kreiranju okruženja neophodnog za uspjeh.

Sporazum se odnosi na sezonu 2023/24 uz mogućnost produženja na 2024/25 sezonu uz saglasnost obje strane i u osnovi je identičan sa sporazumom koji je Saudijski program nedavno potpisao sa Juventusom iz Torina.

G. Romeo Jozak, tehnički direktor u Fudbalskom Savezu Saudijske Arabije je naglasio:

– Za saradnju smo ciljano odabrali Željezničar jer se, kao i u drugim slučajevima, radi o najvećim klubovima u tim državama u kojima vlada veliki pritisak da se ostvare najbolji rezultati i mi se nadamo da ćemo kroz ovu saradnju stvoriti uvjete da se oni i ostvare u skoroj budućnosti paralelno sa razvojem naših igrača i trenera.

Jedan od elemenata koji će omogućiti bolje uslove je i činjenica da će FK Željezničar dio zimskih priprema obaviti u modernom trening centru Future Falcons programa koji se nalazi u blizini Barcelone u Španiji.

– Današnjim potpisom smo formalizirali naše partnerstvo i stvorili pravni osnov za unapređenje i proširenje saradnje na obostranu korist. Očekujemo da će prvi efekti ove saradnje na svim poljima biti vidljivi već tokom zimske prvenstvene pauze, istakao je g. Jusuf Tanović, Predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar.