Na današnjem žrijebu 1/16 finala Kupa BiH, Željezničar je za protivnika dobio člana Prve lige RS, Slobodu iz Mrkonjić Grada.

Sloboda iz Mrkonjić Grada je osnovana 1945. godine. Svoje utakmice igraju na Gradskom stadionu Luke koji je našoj javnosti poznat po jednom pomalo nevjerovatnom podatku. Naime, igralište ovog stadiona nije sasvim ravno, a neki tvrde da je “visinska razlika” između dva gola čak i jedan metar. Ipak, to se toliko ne osjeti pa stadion ima dozvolu za igranje domaćih utakmica.

Sloboda se trenutno takmiči u Prvoj ligi RS i to im je ujedno najveći uspjeh u historiji. U bivšoj Jugoslaviji nisu nikad igrali u rangu višem od zonske lige, a u Prvu ligu RS su ušli prije tri sezone. U debitantskoj sezoni su došli do odličnog trećeg mjesta. Na kraju su imali samo četiri boda zaostatka u odnosu na bijeljinski Radnik koji je ostvario plasman u Premijer ligu BiH. U tekućoj sezoni, također, igraju dosta dobro i poslije četiri odigranih kola imaju devet bodova.

U prošlosti odigrali smo samo jednu zvaničnu utakmicu, i to onu prije dvije godine u okviru 1/16 finala Kupa BiH kada su Plavi slavili sa 3:0. Uvidom u arhiv pronašli smo prijateljsku utakmicu odigranu u Mrkonjić Gradu 1980. godine. Baždarević, Paprica, Berjan, Komšić, Bahtić, Čilić i ostali su slavili sa visokih 9:0. Odnos snaga ovaj put nije tako neravnopravan, ali svakako da očekujemo prolaz našeg tima i nastavak sjajne serije pozitivnih rezultata u kup takmičenju u kojem nismo poraženi već 25 utakmica.

Utakmica u Mrkonjić Gradu se igra narednu srijedu.