Naredni vikend održat će se 5. Memorijalni turnir Josip Katalinski Škija, a za U-16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine je pozvano pet fudbalera iz Željezničara.

U spomen na legendu FK Željezničar i bh. fudbala, Josipa Katalinskog, naredni vikend će se održati 5. po redu Memorijalni turnir Josip Katalinski Škija. Turnir će se igrati u Zenici u Trening centru NS/FS BiH i na Stadionu Grbavica. Na turniru će učestvovati U-16 selekcija Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grada Beograda i zajednička selekcija Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Polufinala se igraju u subotu u Zenici, dok je susret za treće mjesto i finale na rasporedu u nedjelju na Grbavici.

Selektor U-16 selekcija BiH, Sakib Malkočević, je pozvao 23 fudbalera, od toga pet iz našeg Željezničara, a to su: Nikola Miljović, Amer Lukovac, Ahmed Hasanović, Alen Nuhanović i Haris Kolar.

Katalinski je rođen u Sarajevu 1948. godine. Iako je prve fudbalske korake napravio u ilidžanskom Igmanu, već kao junior je prešao u redove Željezničara. Svoj prvi nastup u plavom dresu je ubilježio 1965. godine i do odlaska iz Kluba (poslije sezone 1974/1975) je sakupio 269 zvaničnih nastupa, uz čak 48 postignutih golova.

Bio je standardni član šampionske generacije iz sezone 1971/1972. Nastupao je i za sve selekcije Jugoslavije, a za A selekciju na 41 utakmici, uz 10 postignutih golova. Poglašen je i za najboljeg igrača u Jugoslaviji 1974. godine. Po odlasku iz Želje igrao je još tri sezone za francusku Nicu, nakon čega je zbog povrede završio igračku karijeru.

Jedan od najboljih igrača iz BiH svih vremena i jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta 70-ih godina prošlog vijeka. Najčešće je nastupao kao centarhalf, ali je zbog toga što je u filozofiji Milana Ribara imao veliku slobodu u igri vrlo često bio strijelac za jednog odbrambenog igrača. Od brojnih golova, najpoznatiji je onaj u reprezentativnom dresu 1974. godine protiv Španije, koji je odveo bivšu Jugoslaviju na SP u Njemačkoj.

Katalinski je radio u svom voljenom Klubu, a kasnije i kao trener u nekim bh. klubovima. Do svoje smrti je radio kao koordinator omladinskih selekcija NS/FS BiH.