Željezničar će se u okviru 9. kola Premijer lige sastati sa Zvijezdom iz Gradačca. Ovo će biti četvrta domaća utakmica našeg tima u tekućem prvenstvu i prilika za produženje pozitivnog niza od četiri uzastopne pobjede, odnosno pet ukoliko računamo i kup takmičenje.

Trenutni niz rezultata nas je doveo na drugu poziciju na tabeli. To je ostvareno ponajviše zbog dobrih gostujućih rezultata. Na Grbavici smo do sada ostvarili po jednu pobjedu, poraz i remi. Navijači definitivno očekuju uspješnije nastupe na našem stadionu, a pobjedu sigurno očekuju i u predstojećem susretu. Naš tim pred ovu utakmicu slovi za favorita, a na momcima u Plavim dresovima ja da opravdaju takav status.

Zvijezda je trenutno posljednjoplasirani tim na tabeli. U dosadašnjih osam kola su ostvarili četiri remija i isto toliko poraza. Ako se za gostovanja Zvijezde može reći da su bila jako teška (Sarajevo 0:3 službenim rezultatom, Čelik 1:1, Široki Brijeg 2:4, Zrinjski 0:3), četiri domaće utakmice bez pobjede (Travnik 0:0, Olimpic 2:2, Slavija 1:3, Radnik 1:1) su sigurno veliko upozorenje za klub iz Gradačca. Posljednje mjesto i veoma slabe igre ih već sad svrstavaju u red kandidata za ispadanje. U takvim okolnostima će se vjerovatno maksimalno orijentisati na utakmice na svom stadionu, dok će na gostovanjima pokušati iskoristiti šansu, ako im se ukaže.

U ekipi našeg narednog protivnika je već u ovoj fazi prvenstva igrao veliki broj igrača. Mnogi od njih su mladi igrači koji su izašli iz omladinskog pogona ovog kluba. Međutim, ima i onih koji su već stekli određeno iskustvo u Premijer ligi, kao i igrača koji su ranije nastupali za naš Klub. U ovoj posljednjoj grupi su Elvir Čolić i Anel Alibašić, dok u redove nešto poznatijih spadaju provjereni štoper Mehmedalija Čović, senegalski ofanzivac Secouba Diatta, defanzivni vezni iz Brazila Adam te igrač sredine terena i nekadašnji član Veleža Riad Demić. U dosadašnjem toku prvenstva se istakao Uroš Stojanov koji je postigao četiri od sedam golova Zvijezde, a u klub je stigao ovog ljeta. Značajno je spomenuti i talentovanog Amera Ordagića. Tim je s klupe do nedavno vodio Nermin Huseinbašić, ali je tu funkciju nedavno preuzeo hrvatski trener Petar Šegrt.

Admir Adžem u ovoj utakmici neće moći računati na Srđana Stanića i Tomislava Tomića koji su nakupili po tri žuta kartona. Određene probleme s prehladom ima Damir Sadiković, mada bi on mogao biti spreman za utakmicu. S druge strane, Sead Bučan je odslužio suspenziju zbog žutih kartona, a u kombinacije bi se poslije viroze trebali vratiti i Aleksandar Kosorić i Jasmin Bogdanović, kao i Eldar Hasanović.

U prošlosti su se ova dva tima u Premijer ligi BiH sastala dvanaest puta. Posljednjih šest smo riješili u svoju korist, a u posljednjih devet čak osam uz jedan remi. Ukupan omjer je osam pobjeda, dva remija i dva poraza. No, ako posmatramo samo utakmice na Grbavici, u šest utakmica smo slavili pet puta i remiziravši samo jednom. U prošloj sezoni smo dva puta pobijedili sa 1:0.

Cijene ulaznica za susret 9. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i NK Zvijezda će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 3 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 15 KM te natkriveni dio 20 KM.

Utakmica je na rasporedu sutra sa početkom od 15:30.