Nakon serije dobrih rezultata, posljednja dva kola su predstavljala posrtanje. Nezasluženi poraz u Širokom Brijegu i nespretni remi na Grbavici su nas ponovo „bacili“ na peto mjesto. Zbog toga ćemo u preostala tri kola jesenjeg dijela prvenstva morati učiniti sve kako bismo učvrstili svoju poziciju u gornjem dijelu tabele. Prva u nizu od tri veoma važne utakmice se igra u Vitezu.

Domaća ekipa nam je dužnik jer su nas na početku sezone pobijedili na Grbavici. Nema sumnje da naši prvotimci priželjkuju „osvetu“, baš kao i navijači. Međutim, to je mnogo lakše reći nego učiniti jer nas očekuje utakmica koja će, po svemu sudeći, biti izuzetno tvrda. Vitez jeste ekipa koja se nalazi a lošoj devetoj poziciji, ali njihov bodovni saldo ne odražava ono što su pokazivali na terenu. U više navrata su zaslužili više od onoga što su ostvarili, a sada će igrati s našim timom koji također želi osvojiti puni plijen. Objema ekipama je ova utakmica veoma važna.

Mi smo do sada osvojili 23 boda i tri boda nas dijele od drugog mjesta. Mogli bismo reći da su to možda baš ta tri boda koja smo protiv Viteza očekivali na Grbavici. Ipak, protivnik je tog dana iskoristio sve naše greške te je s Grbavice odnio bodove. Zanimljivo je da je Vitez drugi najuspješniji gost Premijer lige i čak četiri od ukupno pet pobjeda su ostvarili na gostujućim terenima. Jedinu domaću pobjedu su ostvarili protiv Metalleghea, i to još početkom avgusta kada je bilo 1:0. Osim toga, tri puta su remizirali (Mladost, Olimpic, Sloboda), uz isto toliko domaćih poraza (Radnik, Sarajevo, Široki Brijeg). Posebno su nesretni bili porazi od Sarajeva (autogolom u posljednjoj minuti) i Širokog Brijega (zbog velikog broja promašenih prilika). Najneefikasniji su tim lige sa samo jedanaest postignutih golova. Zbog svega toga nije ni čudo da se nalaze na skromnom devetom mjestu. Njihova želja je da pokušaju doći do Lige za prvaka, iako će to biti veoma teško. Naravno, osnovni cilj je ostanak u ligi, što je mnogo realnije.

U Vitezu igra nekoliko igrača koji imaju posebnu vezu s našim klubom. Naime, za Vitez igraju bivši igrači našeg kluba Emir Hodžurda, Zoran Kokot i Ivan Livaja, a tu je i Armin Kapetan koji je svojevremeno igrao u našem omladinskom pogonu. Izuzev Livaje, svi oni su standardni prvotimci. Pored njih, za očekivati je da od prve minute igraju nigerijski golman David Nwolokor, u odbrani je standardan Marko Jevtić te će on igrati uz Hodžurdu, dok po bokovima igraju Ivan Stanić i Elvis Sadiković, ili eventualno Damir Rašić. Iskusni Milan Muminović igra nešto defanzivnije u veznom redu, a Anel Dedić i Armin Kapeta su djeluju ofanzivnije. Toni Livančić i Ivan Mamić su prvi izbor na krilnim pozicijama, mada priliku za igru očekuje i Boban Đerić. Spomenuti Kokot je prakično jedini pravi napadač u timu te se kao alternativa može pojaviti ili neko od mlađih snaga ili neko kome to nije osnovna pozicija. Tim od prije nekoliko kola vodi Slaven Musa koji za sada ima skor od dvije pobjede, jednog remija i jednog poraza.

S druge strane, Slavko Petrović će na raspolaganju imati sve igrače. Nemamo suspendovanih prvotimaca, a kada je u pitanju zdravstveno stanje, na lakše povrede su se žalili Aleksandar Kosorić i Sandi Križan. Međutim, obojica bi trebali biti spremni za ovu utakmicu. Cilj je veoma jasan. Svi želimo tri boda koja će olakšati naš položaj do kraja jesenjeg dijela sezone.

Poraz u petom kolu je jedini poraz našeg kluba od Viteza u dosadašnjim međusobnim utakmicama. Prije toga smo slavili u svih šest prvenstvenih utakmica, uključujući i tri pobjede u isto toliko gostujućih utakmica. Ovo će biti ukupno osma utakmica ova dva kluba u Premijer ligi

Utakmica se igra od 13:00 sati.