Premijer liga nije započela onako kako su navijači priželjkivali. Evropske utakmice su mnogo istrošile naš tim pa se to očigledno odražava na nastupe u domaćem prvenstvu. Dva poraza u prva dva kola dugo nisu zabilježena te zbog toga vlada osjećaj da je krajnje vrijeme da se naša ekipa trzne. Pred nama je posebna sezona u kojoj će većina utakmica biti biti teška, pa tako i one sa ekipama kojima je osnovni cilj opstanak. Jedna od takvih ekipa je NK Vitez, naš naredni protivnik.

Mi smo veoma loše odigrali utakmice prva dva kola i posljedica toga su dva poraza. U sljedeća dva kola igramo sa Vitezom i Široki Brijegom, i to kao gosti. To malo usložnjava stvari, ali Željezničar mora početi igrati bolje i osvajati bodove. Navijači poslije prilično uspješnog “evropskog ljeta” očekuju prvu prvenstvenu pobjedu u sezoni, a pogotovo zbog toga što nam je protivnik jedan od glavnih kandidata za ispadanje.

Uprkos tome, opreza nikad nije dosta. Istina je da je Vitez loše ušao u sezonu, jer su poraženi od Radnika u Bijeljini sa 1:0, a zatim i od Širokog Brijega sa ubjedljivih 5:1, ali ih to čini posebno motivisanim pred prvi domaći nastup. Loš početak je upalio zvona za uzbunu pa je već sada smijenjen trener Valentin Plavčić. S obzirom na to da će na kraju sezone ispasti čak šest klubova, njihova jedina ambicija je održavanje premijerligaškog statusa i sve je podređeno tome. S tim ciljem je pojačan igrački kadar. Sadašnji igrački kadar djeluje snažnije, ali je istovremeno i problem to što ima mnogo novih imena. U ekipu su ovog ljeta stigli golmani Ivan Tirić i Aleksandar Živković, u odbranu su iz Borca došli Marko Jevtić i Borislav Pilipović, a iz Travnika Elvis Sadiković. Također, u veznom redu su jači za nekoliko iskusnih premijerligaških igrača. Iz Zrinjskog su stigli Milan Muminović i Velibor Đurić, a iz prijedorskog Rudara Vedran Kantar. Tu je sada i “povratnik” u Vitez Josip Grebenar koji je bio član našeg omaldinskog pogona, a u prošloj sezoni je za nas zabilježio i jedan zvanični nastup. Oni će vjerovatno biti sasvim dovoljni da nadomjeste odlazak igrača koji su napustili ovaj klub. Najznačajniji među njima su Josip Škorić, Fabjan Tomić, Mladen Jurčević, Ivan Livaja, Stipe i Vladimir Branković, tj. prva dva golmana golman i članovi zadnje linije. Ante Hrkać i Ante Pinjuh su najbitniji igrači iz ostalih liniji u rubrici “otišli”. Od važnijih igrača koji su ostali u Vitezu, tu su Goran Jurić, Marko Basara, Armin Kapetan, Hrvoje Barišić, Vedran Vidović, Toni Livančić, Jasmin Smriko i Sabahudin Jusufbašić.

Našim igračima će sigurno biti naporno odigrati još jednu utakmicu poslije borbene predstave protiv Standarda i četvrtog poraza u nizu. Nije jednostavno vratiti se u okvire bh. fudbala, no to je nešto što se brzo mora prevazići. Dobro je što nemamo problema sa suspenzijama i povredama. Međutim, nedavni odlazak Josipa Kvesića, a sada i Riada Bajića su definitivno oslabili tim. Dušan Mladenović je već odigrao tri utakmice na poziciji lijevog bočnog, dok će zamjena za Bajića vjerovatno biti Joco Stokić.

Vitez je tek dvije sezone premijerligaš tako da je i historija međusobnih duela kratka. Do sada smo odigrali samo četiri međusobne utakmice i imamo stopostotan učinak. Dvije pobjede na Grbavici, jedna u Zenici (gdje je Vitez bio domaćin u prvoj premijerligaškoj sezoni) i posljednji duel u Vitezu koji je okončan našom pobjedom od 4:1.

Utakmica se igra od 17 sati.