Teško ostvaren prolaz u osminu finala Kupa BiH je pokazao da naš tim još uvijek ima mnogo problema u igri. Ipak, pobjeda i prolaz su na kraju najvažniji, a novi šef stručnog štaba je tako uvezao i treću uzastopnu pobjedu vodeći naš tim. Neugodno iskušenje za ovaj stopostotan učinak nas očekuje u X kolu Premijer lige. Željezničar gostuje u Travniku.

Naš tim tradicionalno neke od najlošijih igara u sezoni prikaže upravo na Piroti. Tako je bilo čak i kad je Željezničar dominirao našom ligom. Naravno, to nikad nije promijenilo očekivanja navijača. Oni i ovaj put očekuju pobjedu, iako utakmica vjerovatno neće biti lagana. Posebno brinu neefikasnost i nedovoljno konkretna igra u napadu. No, svi se nadaju da će loš niz igara konačno proći te da će i plava lokomotiva proraditi. Trenutno smo na sedmom mjestu, a postigli smo samo deset golova. Vodeći nisu toliko daleko, ali moramo biti bolji nego do sada da bismo zadržali priključak.

Kada je u pitanju Travnik, u sezonu su ušli prilično dobro i poslije četiri kola su imali dvije pobjede i dva poraza. Međutim, i nakon devet odigranih kola su ostali na te dvije pobjede (Sarajevo 1:0 i Čelik 3:2), jer su u posljednjih pet kola zabilježili samo jedan remi i čak četiri poraza (uključujući i poraz na svom terenu od Radnika sa 3:1). Na svom terenu su osvojili svih sedam bodova i protiv nas će tražiti put za izlaz iz krize. Sadašnje četrnaesto mjesto vodi u niži rang, a njihov osnovni cilj za tekuću sezonu je očuvanje premijerligaškog statusa.

Travnik je ovu sezonu započeo sa nešto izmijenjenim igračkim kadrom. Među brojnim odlascima, najznačajniji su oni Semira Musića, Elvisa Sadikovića i Nihada Ribića. Oni su u prošloj sezoni bili standardni članovi prve postave, a posebno se isticao mladi Musić. Od novih lica, jedini iskusniji igrač je Duško Radosavljević, defanzivni vezni igrač koji je stigao iz Slavije. Ovog ljeta su na posudbu iz Sarajeva stigla čak četiri igrača, i to Nemanja Anđušić, Alem Plakalo, Rijad Kobiljar i Germain Kouadio. Tu je i lijevi bočni Safet Šivšić koji je stigao iz Olimpica, dok su nama posebno zanimljiva imena dva bivša člana našeg kluba – Emraha Hasanhodžića (koji neće igrati zbog crvenog kartona u prošlom kolu) i Nedima Mekića. Travnik s klupe predvodi “naš” Almir Memić, a tu je od ranije i Dženan Durak.Od igrača koji su igrali i u prošloj sezoni, za Travnik su veoma bitni najbolji strijelac tima Feđa Dudić, golman Adis Nurković, defanzivci Simbad Terzić, Sanel Kovač i Radosav Aleksić, dok je u napadu još standardan i Irhan Smajić.

Zoran Kokot je “očistio” žute kartone pa će biti u kombinacijama za nastup u Travniku. Vlado Čapljić nema mnogo alternativa u kadru, te se stoga ne očekuju posebna iznenađenja u prvih jedanaest. Marijan Antolović je odmarao u kupu, ali će se sada vratiti između stativa. Problem predstavlja povreda Kerima Memije koji će, izvjesno je, propustiti ovu utakmicu. Ostaje samo da se vidi hoće li njegovo mjesto ponovo zauzeti Ivan Livaja ili će priliku za debitantski nastup u prvom timu imati mladi Benjamin Šehić.

Gledajući generalno, Željezničar ima vrlo pozitivan omjer sa Travnikom. To je tako zahvaljujući ubjedljivim igrama na Grbavici. S druge strane, Travnik nam je jedno od najneugodnijih gostovanja budući da smo u petnaest utakmica samo dva puta došli do pobjede, a čak devet puta smo bili poraženi. Ipak, treba reći da smo u posljednje tri sezone ostajali neporaženi uz jednu pobjedu i dva remija bez golova. U posljednjih sedam međusobnih utakmica smo primili samo jedan gol i to bi mogao biti i ključ za predstojeću utakmicu kada se u obzir uzmu naši problemi u napadu.

Utakmica se igra od 15:30 sati.