Željezničar je ušao u seriju teških utakmica, raspoređenih u vrlo gust raspored, ali i u seriju dobrih rezultata. Pet pobjeda i jedan remi u proteklih šest kola su začinjeni sa odličnom gostujućom pobjedom nad Širokim Brijegom u Kupu BiH. S istim protivnikom i na istom mjestu nas sada očekuje i prvenstveni duel.

To će biti duel dvije prvoplasirane ekipe u Premijer ligi BiH. Široki Brijeg ima malo bolju gol-razliku zbog koje se nalaze na prvom mjestu. Pobjeda u kup utakmici je pokazala da naš tim može poremetiti protivničke planove. Rijetko koji tim uspije neporažen napustiti Pecaru. Nama je pošlo za rukom da pobijedimo, no sada je pred nama još teži zadatak jer se očekuje da isto ponovimo u ligi. Definitivno neće biti jednostavno. Domaći tim će u ovu utakmicu vjerovatno ući mnogo odlučnije pa je za očekivati da bude teže nego u četvrtak. Na našim momcima je da pokušaju odigrati još jednu dobru utakmicu. Ni osvojeni bod ne bi bio loš rezultat.

U Širokom Brijegu su sigurno razočarani porazom u kupu i sada će nastojati dokazati da je to bio loš dan. Trener Goran Sablić je najavljivao pobjedu jer njegov tim odlično igra na svom stadionu. U osam prvenstvenih utakmica na svom terenu, Široki Brijeg je upisao osam pobjeda. Najbolji su domaćin u ligi, a impozantna je i gol-razlika 18:2. Do prethodnog kola su bili u nizu od sedam uzastopnih pobjeda. Taj niz je prekinuo remi u Kaknju, iako je Široki Brijeg imao nekoliko povoljnih prilika za postizanje gola. Puno više od remija u toj utakmici ih je pogodila povreda Dejana Čabraje, jednog od najboljih igrača, koji neće igrati znatan dio sezone. Već se protiv nas osjetilo njegovo neigranje. Mladi reprezentativac Luka Menalo je bio jedina prava opasnost, dok iskusni Wagner ipak nije u formi u kakvoj je nekad bio.

Ne treba zaboraviti da nas s istim protivnikom očekuje još jedna utakmica, i to u srijedu na Grbavici. Zbog toga nije isključeno da treneri izmiješaju karte. Tome bi mogla doprinijeti i činjenica da se sada igra na težim terenima pa pojedini igrači možda počinju osjećati umor. Ipak, važnost same utakmice ne dozvoljava velike eksperimente pa tih promjena neće biti mnogo. U našem timu sigurno neće nastupiti Siniša Stevanović koji je u gradskom derbiju dobio akumulirajući žuti karton. S obzirom na to, Srđan Stanić će preći na desnu stranu, dok će na poziciji lijevog bočnog igrati Josip Projić. Izbor preostalih članova početne postave ćemo tek vidjeti na osnovu odluke stručnog štaba.

Željezničar i Široki Brijeg su stalni članovi Premijer lige od njenog nastanka tako da je već odigran priličan broj međusobnih utakmica. Dva tima su najčešće u samom vrhu tabele pa su te utakmice imale veliki rezultatski značaj. Očigledna je dominacija domaćim timova, a to je posebno izraženo u situacijama kada gostujemo na Pecari. U osamnaest prvenstvenih gostovanja na Pecari smo samo tri puta ostali neporaženi. Samo smo jednom pobijedili, uz dva nedavna remija. Podsjetimo se i toga da je prvi ovosezonski susret ovih timova, odigran na Grbavici, završen remijem bez golova.

Utakmica se igra u 16 sati.