Poslije pobjede nad gradskim rivalom, pred nama je serija utakmica s protivnikom koji nam je u posljednjih desetak godina na terenu vjerovatno najveći rival. Široki Brijeg se već duži niz godina nalazi u samom vrhu bh. klupskog fudbala pa nije iznenađenje podatak da smo protiv tog kluba odigrali veliki broj važnih utakmica, kako u prvenstvu, tako i u kupu. U samo sedam dana ćemo se sastati čak tri puta, a prva od tih utakmica će se odigrati u okviru Kupa BiH na Pecari.

Imajući u vidu da je većina premijerligaških klubova ispalo u prethodne dvije faze, mnogi će reći da je duel ova dva tima finale prije finala. Mi ne krijemo ambicije. Želimo osvojiti trofej za pobjednika ovog takmičenja i tako prekinuti post. Posljednji pehar za pobjednika kupa smo osvojili 2012. godine, i to baš nakon što smo u finalu bili bolji od Širokog Brijega. Da bismo došli u priliku da ponovimo taj uspjeh, moramo proći istu prepreku. Prva utakmica neće dati odgovor na pitanje o tome, ali je za uspjeh važno ostvariti što bolji rezultat. Potpuno je jasno da pred našim timom nije lagan zadatak. Međutim, jednako je jasno i šta se od njih očekuje, pogotovo poslije neuspjeha u proteklih nekoliko sezona. U prethodne dvije smo ispali u polufinalu, sezonu prije u osmini finala, prije toga u četvrtfinalu, a još prije toga smo poraženi u finalu.

U ovu utakmicu ulazimo poslije velike pobjede u gradskom derbiju. Pobjeda je ostvarena na teškom terenu i sigurno je da će to ostaviti određeni trag na našim igračima. Široki Brijeg je svoju prvenstvenu utakmicu igrao u subotu pa u ovaj duel ulaze sa dva dana odmora više. To i domaći teren su faktori koji idu u prilog tom klubu, ali mi u ovu utakmicu ulazimo s velikim elanom. Dvije važne pobjede u prvenstvu su nas izjednačile sa Širokim Brijegom i na vrhu tabele. Susret dva vodeća tima je sam po sebi dobra najava. Mi ćemo pokušati doći do rezultata koji bi nam dao dobre šanse pred revanš nekoliko dana kasnije na Grbavici.

S druge strane, Široki Brijeg je aktuelni osvajač Kupa BiH. Taj uspjeh žele ponoviti i u ovoj sezoni pa sigurno nisu zadovoljni žrijebom. Na putu do četvrtfinala su izbacili Radnik (1:0 u Bijeljini) i NK Vitez (3:0 na Pecari). Pored toga, odlično igraju i u prvenstvu. Široki Brijeg je zahvaljujući boljoj gol-razlici od našeg tima lider na premijerligaškoj tabeli. U prošlom kolu su gostujućim remijem protiv Mladosti prekinuli niz od sedam prvenstvenih, odnosno devet pobjeda u svim takmičenjima. Velike zasluge za dobre rezultate pripadaju mladom treneru Goranu Sabliću koji je već tokom prošle sezone nagovijestio da će biti dobar izbor ovog hercegovačkog kluba. Od igrača, u dosadašnjem dijelu sezone su se naročito isticali mladi reprezentativac Luka Menalo i Dejan Čabraja. Njih dvojica su najbolji strijelci ekipe, ali je Čabraja prije desetak dana doživio neugodnu povredu zbog koje će propustiti predstojeće utakmice. Ipak, dobar tim čini više od dva igrača pa moramo biti maksimalno skoncetrisani.

Željezničar će biti kompletan i sada samo ostaje da sačekamo izbor stručnog štaba. Za očekivati je da ne bude mnogo promjena u timu u odnosu na prethodnu utakmicu. Međutim, umor bi mogao uzrokovati određene promjene. Svakako je pozitivna okolnost to što nemamo povrijeđenih ili suspendovanih pojedinaca pa stručni štab na raspolaganju ima razne opcije za ovaj susret. Sigurno je jedino da protiv Širokog Brijega moramo pružiti više od prosjeka da bismo ostvarili dobar rezultat.

Ova dva kluba su se vrlo često sastajala u Kupu BiH. Ukupno smo odigrali šesnaest kup utakmica, a žrijeb nas je u posljednjih sedam sezona spojio čak pet puta. U osam dvostrukih susreta smo tri puta izašli kao konačni pobjednici, dok je Široki Brijeg slavio pet puta. Široki je bio uspješniji u tri posljednja dvomeča ovih klubova. Ne treba posebno ni podsjećati na prošlosezonske duele u polufinalu kada smo poraženi u oba navrata.

Utakmica se igra od 17 sati.