Kup Bosne i Hercegovine je stigao do polufinala. Željezničar će odmjeriti snage sa Širokim Brijegom. U ovoj fazi se također igraju dvije utakmice, a žrijebom je određeno da mi u prvoj budemo gosti. Naš tim je pred velikim izazovom jer je osvajanje kupa jedan od ciljeva za ovu sezonu, mada se ne smije zaboraviti da svi učesnici polufinala imaju istu želju.

Za Željezničar je ovo jedno od dva jednako važna takmičenja, dok je Širokobriježanima kup jedina šansa za plasman u evropske kupove. Naime, Široki Brijeg se iznenađujuće našao u van kruga timova koji igraju u Ligi za prvaka. Mjesto ovog hercegovačkog kluba u društvu najboljih nije ugroženo, ali se igranje u Ligi za opstanak sigurno smatra velikim neuspjehom. Zbog toga su njihove misli već nekoliko sedmica u potpunosti usmjerene na predstojeće polufinalne susrete kupa. U prilog tome ide i činjenica da su u posljednjoj prvenstvenoj utakmici s Vitezom od nastupa odmarali većinu prvotimaca. Remi u Vitezu su izborili igrači koji inače nisu u prvom planu, kao i nekoliko juniora ovog kluba.

Željezničar je u nizu veoma važnih i zahtjevnim utakmica. Od ovog vikenda smo vodeći tim prvenstva pa to dodatno pojačava odgovornost prema navijačima. Nijedno takmičenje se u ovakvim okolnostima i u ovoj fazi sezone ne smije zapostaviti. U posljednjem prvenstvenom kolu smo na svom terenu savladali Krupu sa 1:0, ali u utakmici u kojoj se neminovno osjetio pritisak onoga što nas čeka. Podsjetimo se da će između dvije polufinalne utakmice sa Širokim Brijegom u narednim danima biti odigran i gradski derbi sa Sarajevom. Stoga treba biti potpuno fokusiran. U svemu tome je sigurno samo jedno, a to je da naše navijače očekuje zanimljiv period. Što se tiče igrača, oni su svjesni da se od njih očekuje plasman u finale. Pozitivan rezultat u prvoj utakmici bi u mnogome olakšao ispunjavanje tog cilja.

Tokom ove sezone smo već dva puta igrali sa Širokim Brijegom. Na Grbavici smo na samom početku sezone pobijedili sa 2:0 (Ivan Lendrić i Stevo Nikolić), dok smo na Pecari nespretno poraženi sa 1:0. To je jedini poraz našeg tima u zvaničnim utakmicama od trenutka kada je na mjesto stručnog štaba postavljen Slavko Petrović. Međutim, sada ćemo igrati u kupu, a to takmičenje uvijek nosi notu nepredvidljivosti. Za razliku od prvenstvenih utakmica, Petrović u ovom dvomeču ne može računati na Bobića, Stojanovića, Hasanovića i Crnova (koji je ove zime stigao baš iz Širokog) zbog toga što su ranije ove sezone već nastupali u Kupu BiH. Pored njih, zbog žutih kartona u kadru neće biti Srđan Stanić.

Oba tima su pretrpjela određene promjene u odnosu na prvenstvene duele kojima su pokušali pojačati igrački kadar. U Širokom Brijegu nije bilo značajnijih odlazaka, a dovedeno je nekoliko novih igrača, no to nije donijelo plasman u Ligu za prvaka. Prve dvije utakmice Lige za opstanak su iskoristili kao probu za duele s našim timom. Ostvarene su dvije ubjedljive pobjede na domaćem terenu (Olimpic 5:1 i Mladost 4:0) te gostujući remi u Vitezu. Posebno se istakao mladi reprezentativac Luka Menalo sa četiri postignuta gola. Od novih imena, treba izdvojiti Damira Zlomislića koji se ustalio u prvoj postavi, dok priliku za igru sve više imaju vezni igrači Mario Marina i Matej Sivrić. Napadač Dejan Čabraja je rezervna opcija, iza Menala i iskusnog Ivana Krstanovića. Iskusni Wagner je i dalje bitna karika u veznom redu, a tu još treba spomenuti Ivana Sesara, Juru Ivankovića i mladog Stjepana Lončara. Na mjestu štopera igraju Boris Pandža i Josip Barišić, na desnom boku bi mogao početi Josip Ćorluka, dok je na lijevom najčešće Stipo Marković. Na golu u posljednje vrijeme stoji Luka Bilobrk. Tim od ovog proljeća vodi Goran Sablić, a na putu do polufinala su bili bolji od Čapljine (5:0), Slobode (0:1 i 2:0) i Zrinjskog (2:0 i 1:0).

Dva kluba su se čak sedam puta sastajala u ovom takmičenju kroz duple utakmice – tri puta u polufinalu, dva puta u finalu te po jednom u četvrtini i osmini finala. Široki Brijeg se četiri puta radovao poslije tih okršaja, a Željezničar tri puta.

Utakmica se igra od 18 sati.