Takmičenje u Kupu Bosne i Hercegovine počinje ove sedmice. Dvanaest prvoligaša i dvostruko toliko timova iz nižih liga su stekli pravo igranja u šesnaestini finala. Zanimljivo je da je žrijeb kreirao čak četiri para u kojima će snage međusobno omjeriti premijerligaši. Jedan od tih susreta će biti odigran na Pecari gdje će naš tim gostovati već drugi put ove sezone.

Željezničar je aktuelni osvajač Kupa BiH, ali će već na startu imati veliko iskušenje u nastojanju da ponovi taj uspjeh. Žrijeb je odlučio da se odmah u ovoj fazi sastanemo sa Širokim Brijegom, a da zadatak bude još teži, igrat će se samo jedna utakmica na Pecari. Nema sumnje da je pred našim timom težak posao. Nedavna prvenstvena utakmica na istom stadionu je završila našom ubjedljivom pobjedom od 3:0. Ipak, ovo je sasvim novi duel. Domaći tim će sigurno tražiti iskupljenje pred svojim navijačima koji su vrlo nezadovoljni posljednjim igrama.

Prvi tim Širokog Brijega je u međuvremenu i zvanično preuzeo novi trener Goce Sedloski. Debitovao je osvajanjem jednog boda na teškom gostovanju pod Bijelim Brijegom. Zrinjski i Široki Brijeg su odigrali prilično ujednačenu utakmicu u kojoj su oba tima mogla doći do pobjede. Uprkos šansama, utakmica je okončana bez golova. Naš naredni protivnik je sigurno zadovoljniji zbog takvog ishoda i sada u nešto boljem raspoloženju mogu dočekati naredni susret. Mi im vjerovatno nismo najdraži protivnik u ovom trenutku, ali se može očekivati da će biti željni da pokažu kako prošli međusobni duel nije bio njihova prava slika. Ono što im ne ide u prilog je podatak da u prethodne četiri utakmice nisu postigli gol, odnosno da su u posljednjih šest utakmica postigli samo jedan gol. Također, teško i primaju golove pa su ona naša tri gola na Pecari bili jedini u njihovoj mreži u tih prethodnih šest utakmica.

Mi smo poslije prvenstvene pauze nastavili tamo gdje smo stali. Zadržali smo prvo mjesto na tabeli zahvaljujući pobjedi protiv Radnika. Bijeljinski tim je još jednom teškom mukom poražen. U prvom poluvremenu na Grbavici smo pružili solidnu igru i uz malo više prisebnosti smo lako mogli doći do ubjedljivije prednosti. Međutim, u drugom poluvremenu smo prikazali lošiju igru pa su navijači do kraja strepili za krajnji rezultat. U Širokom Brijegu ćemo morati igrati bolje ako želimo ostati neporaženi. S tim u vezi, treba napomenuti da će se u slučaju neriješenog rezultata poslije devedeset minuta odmah pristupiti izvođenju jedanaesteraca.

Stručni štab je odlučio poštediti Sulejmana Krpića i Vedrana Kjosevskog koji su odigrali do sada sve utakmice, a u konkurenciji zbog povrede neće biti Filipa Jazvića, Jadranka Bogičevića, te Filipa Arežine koji ima problema sa leđima. Van stroja je i suspendovani Miloš Bakrač, koji je upravo na prethodnoj utakmici na Pecari zaradio žuti karton.

Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da će ovo biti čak deseti put da se ova dva tima susreću u Kupu BiH. Zaista je žrijeb veoma često spajao ova dva kluba. Posljednji put se to desilo u prošloj sezoni. Tada smo u okviru četvrtfinala odigrali dvije utakmice. U obje smo ostvarili pobjede te smo zahvaljujući tome prošli u nastavak takmičenja. Na kraju smo uspjeli osvojiti trofej za pobjednika Kupa BiH, i to poslije šest godina posta. Prije toga smo imali promjenjiv uspjeh. U devet ranijih navrata smo odigrali osamnaest utakmica. Široki Brijeg je četiri puta izašao kao pobjednik iz dvomeča, a mi četiri puta. Dva puta smo igrali dvostruke mečeve i u finalnu, pri čemu smo jednom osvojili (2011/12), a jednom izgubili trofej (2012/13). Ovo će biti prvi put da igramo samo jednu međusobnu utakmicu u nekoj fazi ovog takmičenja.

Utakmica se igra sutra u 19:30 sati uz prenos na Naša TV.