U septembru tradicionalno počinje završnica Kupa Bosne i Hercegovine. Posljednje kvalifikacione utakmice su okončane početkom ovog mjeseca i preostalim timovima se sada pridružuju Premijerligaši čime smo dobili konačnu listu od 32 učesnika. Željezničar će se u prvom kolu, tj. u šesnaestini finala sastati s ligaškim poznanicima iz prošle sezone. To je Metalleghe-BSI iz Jajca.

Ambicije našeg kluba u domaćim takmičenjima su uvijek vezane za osvajanje trofeja. Izuzetak neće biti ni ova sezona tako da je vrlo jasno koji je naš cilj u ovoj utakmici. Željezničar želi ostvariti pobjedu te na taj način i plasman u narednu fazu ovog takmičenja. Treba napomenuti da se u ovoj fazi igra samo jedna utakmica pa ćemo pobjedu tražiti na gostujućem terenu u Jajcu. Metalleghe-BSI igra u nižem rangu od našeg. Stoga naš tim ulogu velikog favorita, no to je nešto što moramo dokazati na terenu. Ipak, uz disciplinovanu igru naših igrača i dobar pristup samoj utakmici, pobjedu bismo vjerovatno trebali ostvariti.

Metalleghe-BSI je u prošloj sezoni bio član Premijer lige BiH, ali je ispao nakon samo jedne sezone u društvu najboljih bh. klubova. Radi se o klubu koji je osnovan tek 2009. godine i u kratkom periodu postojanja je više puta mijenjao rangove takmičenja. Nakon jedne sezone u Premijer ligi, vratili su se u Prvu ligu FBiH. U dosadašnjem toku tekuće sezone im ne ide najbolje. Poslije sedam kola se nalaze na slabom trinaestom mjestu. Jedinu pobjedu su ostvarili upravo prethodnog vikenda kada su na svom terenu savladali pretposljednji TOŠK sa 4:1. Prije toga su imali tri remija i tri poraza. Kako stvari stoje, pred klubom iz Jajca je sezona u kojoj bi im svaki bod mogao značiti razliku između ostanka u ligi ili novog mijenjanja ranga. Kada je u pitanju Kup BiH, u završnicu su se plasirali nakon što su u posljednjoj kvalifikacionoj rundi s visokih 4:0 savladali Travnik, inače posljednjoplasiranu ekipu Prve lige FBiH.

U timu iz Jajca igra nekoliko igrača koji su u prošlosti bili članovi našeg prvog tima ili omladinskog pogona. Prije svih, tu je Sulejman Smajić, koji je i rodom iz Jajca. Član našeg prvog tima, iako bez zvaničnih nastupa, bio je i defanzivac Metalleghea Faris Fejzić, dok su u našem omladinskom pogonu svojevremeno bili Rijad Pljevljak, Bakir Hota i jedno kratko vrijeme Tarik Handžić. Svi su oni sada u timu koji s klupe vodi Romeo Šapina. Na golu je Alija Jamaković (ex Radnik Hadžići, Famos), u štoperskoj liniji su najčešće Faris Fejzić i Kenan Hreljić, na desnom boku Sanel Kovač (Travnik, Iskra, Podgrmeč), a na lijevoj Sabit Alispahić (Travnik, Iskra). U veznom redu su najpoznatija imena Sulejmana Smajića i Ognjena Radulovića (stigao iz Orašja, a prije toga je igrao za mnoge klubove, među kojima su Borac, Rudar Prijedor, Leotar i dr.). Amir Kukavica je još jedan igrač koji je igrao u Premijer ligi (Rudar Prijedor), kao i spomenuti Rijad Pljevljak, dok je posebno interesantno ime Ivana Tankuljića, koji je jedan od najmlađih prvotimaca, „produkt“ kluba iz Jajca i kapiten tima. Smajić i Pljevljak obično igraju na krilnim pozicijama, iako Smajić može igrati i u sredini, pa na strani igra Tankuljić. Prilično redovno u sredini veznog reda nastupa i Hota. U napadu igra Tarik Handžić koji je u ovoj sezoni najbolji strijelac tima.

Mi smo ovog vikenda savladali Krupu sa 4:1. Naš tim je prikazao veoma dobru igru, a stručni štab je je još jednom kombinovao prvu postavu. Pored igrača koji su konkurisali za tu utakmicu, za kup utakmicu će na raspolaganju biti i Dženis Beganović koji je odslužio suspenziju zbog crvenog kartona. S obzirom na to da nas za nekoliko dana očekuje i važna prvenstvena utakmica sa Slobodom, velike su šanse da stručni štab ponovo napravi određene izmjene u početnih jedanaest.

Željezničar i Metalleghe-BSI su do sada igrali samo dva zvanična susreta, i to u prošloj sezoni Premijer lige BiH. Naš tim je oba tima bio uspješniji. Na Grbavici je bilo 2:1, uz golove Ivana Lendrića i Sandija Križmana. Banja Luka je bila teren na kojem nas je Metalleghe-BSI dočekao u martu ove godine. Pobijedili smo sa 1:0, a jedini gol je postigao Zeba u posljednjim minutama utakmice.

Zanimljivo je dodati i to da će ovo biti prvi put u dugo vremena da Željezničar jednu zvaničnu utakmicu igra u Jajcu. Naime, Željezničar je još davne 1953. godine u okviru podsavezne lige igrao protiv tadašnjeg Borca iz Jajca (1:1). U međuvremenu smo nekoliko puta igrali prijateljske utakmice s Elektrobosnom, koja je u smislu tradicije najpoznatiji klub iz Jajca. Međutim, Elektrobosna nikad nije igrala u istom rangu kao naš klub, Borac već dugo ne postoji, a Metalleghe-BSI nas je u prošloj sezoni dočekao u Banjoj Luci. Prema tome, ovo gostovanje na stadionu „Mračaj“ će prekinuti naše dugogodišnje odsustvo iz „kraljevskog grada“.

Utakmica šesnaestine finala Kupa BiH se igra u srijedu s početkom u 16 sati.