Pobjeda u Zenici je prekinula neugodni niz našeg tima od dva minimalna poraza. Svakako da je olakšavajuća okolnost bilo to što je protivnik bio posljednjoplasirani Čelik, ali takva utakmica nam je došla u pravom trenutku. Očekuju nas nova iskušenja jer ćemo u naredna četiri kola još tri puta gostovati. Već u sljedećem kolu gostujemo u Gabeli, čime otvaramo drugi krug utakmica prvog dijela Premijer lige BiH.

Tri boda iz utakmice sa Čelikom su nas dovela na drugo mjesto i malo su nas približili samom vrhu. Usput smo se, zajedno sa Širokim Brijegom, bodovno odvojili od ostalih pratilaca. Želja je da na drugoj poziciji ostanemo i poslije utakmice s GOŠK-om. U Gabeli ćemo imati priliku da dokažemo kako uzrok sigurne pobjede nad Čelikom nije bila samo slabost protivnika. Možemo pretpostaviti kako će gostovanje u ovom malom hercegovačkom mjestu biti zahtjevnije od prethodnog, no jasno je da će Željezničar i u ovoj utakmici ići na pobjedu. Pozitivna okolnost je što u našem timu poslije dugo vremena nema suspendovanih igrača. Nažalost, zbog povreda neće nastupiti Zajko Zeba, Sinan Ramović i Siniša Stevanović. S druge strane, stručnom štabu su na raspolaganju dva nova igrača, Vojislav Ubiparip i Rok Elsner, tako da je na taj način povećana konkurencija u timu.

Kako je već rečeno u uvodu, narednim kolom počinje drugi krug utakmica. GOŠK nam je bio protivnik u prvom kolu i tada smo ih na Grbavici prilično lako pobijedili. U tom trenutku je možda izgledalo da će GOŠK biti jedan od kandidata za ispadanje. Ipak, nakon toga su zabilježili nekoliko vrijednih rezultata pa se sada nalaze na osmom mjestu. Bodovno nisu toliko odmakli timovima koji spadaju u red ugroženih, ali dosadašnje igre im daju za pravo da vjeruju kako će ostvariti svoj osnovni cilj za ovu sezonu, tj. opstanak u Premijer ligi. Strpljivo skupljaju bodove. Zanimljivo je da su tri od četiri pobjede ostvarili na gostovanjima (Sarajevo, Sloboda i Vitez), a „velikom“ se može nazvati i domaća pobjeda protiv Širokog Brijega. Ovi rezultati upućuju na oprez, mada na svom terenu uglavnom nisu briljirali. Primjera radi, poraženi su od Borca, Krupe i Zrinjskog. U posljednjem kolu su na svom terenu igrali protiv Mladosti i rezultat je bio 2:2.

Tim iz Gabele vodi Slaven Musa, poznato trenersko ime u Premijer ligi. Na raspolaganju nema veliki broj igrača, no uprkos tome uspijeva ostvariti koliko-toliko dobre rezultate. U dosadašnjem dijelu prvenstva se formirala osnova ekipe. Na golu je Dalibor Kozić, koji je u prošloj sezoni bio golman Zrinjskog. U odbrani su Elvir Čolić, Dino Deak, Anto Radeljić i Darko Đajić. Tu je i Amir Zolj, a svi redom su igrači koji su premijerligaško iskustvo gradili u drugim klubovima. Naravno, nama najpoznatiji je Čolić koji je jedno vrijeme bio u našem klubu. Vezni red je nešto slabiji dio tima. Od poznatijih igrača su tu Rijad Kobiljar, Pavle Sušić i Mile Pehar. Ne treba zaboraviti i iskusnog kapitena Miljenka Bošnjaka. On i napadač Mirsad Ramić (još jedan bivši igrač Željezničara) su najbolji strijelci tima sa po tri postignuta gola.

Željezničar i GOŠK su do sada odigrali pet međusobnih utakmica u Premijer ligi BiH. Mi smo slavili u svih pet navrata, uključujući i dva puta u Gabeli. Posljednji susret se desio u prvom kolu tekuće sezone, kada smo pobijedili rezultatom 3:1, uz posebno dobru igru našeg veznog reda. Na kraju smo čak mogli i žaliti zbog velikog broja propuštenih prilika. Pored pet prvenstvenih duela, u sezoni 2015/2016 smo se sastali i u osmini finala Kupa BiH. Tada smo, također, slavili u obje utakmice. Na Grbavici je bilo 3:0, a u Gabeli 1:0 za naš tim.

Utakmica se igra od 15 sati!